More

  KOMMENTAR: Norge har et keeperproblem, men løsningen kan allerede være her

  Keeperfeil kostet det norske U21-landslaget dyrt i EM.

  Det ble bare nesten for det norske U21-landslaget. Sånn sett går de i fotsporene til A-laget, som har blitt altfor godt kjent for å være verst når det gjelder, og til å ryke på målstreken. Det var imidlertid ikke på målstreken det glapp for Norge i dette U21-mesterskapet, det var i den innledende åpningskampen mot Sveits.

  Norge slo altså Italia i går, som går for å være et av de bedre U21-landslagene på kontinentet. Og 1-0-seieren kom ikke mot et italiensk lag som hadde ingenting å spille for og som gikk i hvilemodus før senere og viktigere oppgaver. Nei, dette var et italiensk lag som hadde alt å spille for, og som måtte få med seg poeng mot Norge. Et regnestykke som kunne gitt selv den mest garvede matematiker hodebry, gjorde nemlig at Sveits snek seg foran Italia i gruppespillet, til tross for at italienerne slo dem 3-2 i kampdag to.

  Trenger internasjonal klasse

  Tre lag ble stående med 3 poeng i Norges gruppe, og etter 1-2-tapet for Sveits i åpningskampen, stod Norge igjen med svarteper. Det var en kamp Norge aldri skulle tapt, og de to baklengsmålene burde absolutt vært unngått, om vi hadde hatt en bedre keeper mellom stengene. Mads Christiansen, Lillestrøm-keeperen, som stod den kampen, kan selvsagt ikke gis all skyld for at Norges EM-eventyr er over før utslagsrundene. Norge skapte plenty med muligheter til å score mer enn ett mål, og utespillerne skal ha sin del av den tvilsomme æren for at Norge stod igjen med 0 poeng etter to spilte kamper i gruppespillet.

  Les mer fra Tipsbladet.no

  Men, Christiansens inngripener i Sveits-kampen var dessverre en liten del av et stadig voksende landslagsproblem. Norge har ikke keeper. I alle fall ingen som er god nok til å stå for det norske A-landslaget for øyeblikket. Ørjan Nyland, Norges førstekeeper, har stått 20 ligakamper for sine klubblag de siste fire sesongene. Flesteparten av disse kom for Reading i 2021/22-sesongen. De to andre keeperne i den norske troppen, er for øyeblikket Eliteserie-keeperne, Mathias Dyngeland og Egil Selvik. To keepere som holder godt, nasjonalt nivå, men som for øyeblikket ikke er i nærheten av den internasjonale klassen som store deler av den øvrige norske troppen besitter.

  Klaesson er fremtiden

  Selvik har fremdeles potensiale, med sin beskjedne alder på 25 år, men Dyngeland er 27, og skal begynne å nærme seg sitt “prime”. Norge har med andre ord ingen keepere som er god nok per dags dato, men det kan fort endre seg om en sesong eller to. Kristoffer Klaesson fikk tre sesonger som Vålerenga-keeper i purung alder, før daværende Premier League-klubb Leeds snappet ham opp i 2021. Siden har mulighetene på førstelaget kommet med svært ujevne mellomrom, og den 22 år gamle sisteskansen har bare 35 minutter i ligaen i beina, fra sin første sesong på Elland Road.

  Kristoffer Klaesson. Norge Har Et Keeperproblem.
  Kristoffer Klaesson Stod Meget Godt Både Mot Frankrike Og Italia.

  Det kan imidlertid endre seg kommende sesong. Klubbens førstekeeper, Illan Meslier, linkes vekk fra Elland Road, og Leeds har ansatt ny manager, som ønsker å gi alle troppens spillere, Klaesson inkludert, hva de er gode for. Kan hende vil den 22 år gamle nordmannen se seg selv i speilet og oppdage han er klubbens førstevalg mellom stengene snarere enn han hadde tenkt seg, og det vil det norske landslaget bære frukter av. Klaesson stod to kanonkamper mot både Frankrike og Italia, og fikk virkelig vist hva han er god for, ikke bare med hansker på hendene. Distribusjonen med bena holdt også det nivået som kreves av dagens moderne keepere.

  Kan bli fast, fort

  Landslagssjef Ståle Solbakken sa senest for noen dager siden at så lenge Klaesson er tredje- eller fjerdekeeper i Leeds, så vil det være vanskelig å både utvikle seg og få sjansen på det norske A-landslaget. Akkurat det er det vanskelig å være uenig i. Men, i løpet av 180 minutter mot Frankrike og Italia, viste Kristoffer Klaesson seg frem, ikke bare for sin nåværende arbeidsgiver, men også for et mylder av fremmøtte speidere og agenter som er på plass for sine klubber og klienter for å følge U21-EM ringside i Georgia og Romania. Han har i alle fall vist at toppnivået hans er mer enn godt nok for det norske A-landslaget, og hvis han får seg en klubb hvor han står fast, enten det er i Leeds eller andre steder, så kan det norske keeperproblemet omsider være løst.

  Relaterte artikler

  Del artikkel

  spot_img

  Siste nytt

  Nyhetsbrev

  Få siste nytt rett i mailen