More

    KOMMENTAR: Så var ikke Kjetil Rekdal Rosenborgs hovedproblem likevel

    Retur til 4-3-3 og en offensiv innstilling gjorde vondt atskillig verre på Lerkendal.

    Mange Rosenborg-supportere trakk et lettelsens sukk da Kjetil Rekdal og Geir Frigård ble løst fra sine arbeidsoppgaver på Lerkendal for ti dager siden. Og vel så mange gledet seg over at Svein Maalen ble tildelt det midlertidige ansvaret med å få RBK-skuta på rett kjøl. Maalen har lokal forankring i byen, vokst opp som Rosenborg-supporter, og kjenner klubbens historie og filosofi ut og inn.

    Kjetil Rekdal viste seg å ikke være Rosenborgs største problem. Rosenborg
    Kjetil Rekdal viste seg å ikke være Rosenborgs største problem.

    Kort sagt, Svein Maalen har drømt om å bli Rosenborg-trener i hele sitt voksne liv, og supportere kan identifisere seg enda sterkere til klubben i deres hjerte når treneren deler lidenskapen deres.

    Vunnet kun 3 av 12

    Derfor var det nok mange som fikk kaffen i vrangstrupen på Lerkendal i går. Maalen skulle vise frem sitt “nye” Rosenborg, med retur til 4-3-3 og en helt annen offensiv innstilling enn hva som ble vist under Kjetil Rekdal. Det var ikke en genistrek, sett i etterpåklokskapens lys. RBK ble rundspilt av Sarpsborg 08, og var bare heldige som slapp unna styggere sifre. I tillegg til den overlegne sluttscoren i målprotokollen, vant sarpingene skuddstatistikken 15-8 og cornerstatistikken 7-4. De var rett og slett overlegne i alle spillets faser, og spilte Rosenborg ut av deres egen storstue.

    Og etterpå kom reaksjonene. Den erfarne VG-journalisten Svea meldte på Twitter at han ikke kunne huske å ha sett et svakere Rosenborg-lag siden han begynte å dekke norsk fotball tilbake i 1984. I løpet av disse 39 årene, har ikke RBK endt svakere enn som nummer 8 på tabellen. For øyeblikket er de nummer 11, og har vunnet bare 3 av sesongens 12 første serierunder. Det er med andre ord ganske sannsynlig at Rosenborg faktisk ikke har vært svakere siden 1984.

    Rykket sist ned i 1977

    Sist Rosenborg endte lengre ned på tabellen enn nummer 8, var i 1977. Da endte trønderne som nummer 12, og rykket ned til det som da het 2. divisjon. Ingen forventer at RBK skal ta 13 strake seriemesterskap, som de gjorde mellom 1992 og 2004, men den gjengse Rosenborg-supporter har lov til å forvente mer enn det makkverket her.

    Etter braktapet for Sarpsborg 08, ville ikke Maalen kritisere noen individuelle spillere, men sa i stedet at det var ingen av de hvitkledde som leverte en god kamp. Ikke én. Det bør bekymre, selv om det er tidlig. Den nye RBK-treneren var imidlertid villig til å ta sin del av skylden etter fiaskoen mot sarpingene.

    – Det ser dumt ut

    – Det er en forferdelig følelse. Vi hadde håp og tro på at vi skulle skape gode prestasjoner med en gang, og få en effekt av endringene vi har gjort. Og så gikk det så skeis som det kunne gått. Vi trenerne må å ta en stor del av ansvaret for at vi setter spillerne i denne situasjonen. Vi gjør mange endringer, som de ikke har trent nok på. Og når vi har så mange individuelle balltap og duelltap som det vi har i kampen, så vi sprekker vi veldig opp. Det ser veldig dumt ut i og med at vi ikke har fått inn en struktur i bunnen, som kan berge akkurat det som blir konsekvensen av det, sier Maalen til nettstedet rbkweb.com.

    Svein Maalen fikk en blytung trenerdebut med Rosenborg.
    Svein Maalen fikk en blytung trenerdebut med Rosenborg.

    Maalen skal ha sin del av æren for å stå rakrygget og ta imot den rettmessige kritikken etter trenerdebuten som RBK-sjef, men hvis det var noe hans første kamp demonstrerte, så er det at problemene i klubben stikker dypere enn Kjetil Rekdal. Den nylig avgåtte treneren var ofte kjapp til å presisere at dette er et lag med en spillergruppe som trenger tid til å få utvikle seg, og at det å ikle seg en Rosenborg-skjorte alene kan være overveldende for en ung spiller. Kan hende det, men det har ikke sett sånn ut når 16 år gamle Sverre Nypan har fått sjansen, som har vært en av Rosenborgs bedre spillere så langt denne sesongen.

    Avvisende til kritikken

    Sportssjef Mikael Dorsin har fått sin dose kritiske spørsmål rettet mot seg det siste året, og de med rette. Det er den tidligere venstrebacken sin jobb å finne de riktige spillerne, som er de rette typene og karakterene. Det er han som, sammen med styret, ansetter og avskjediger trenere, og det har han gjort litt for mye siden han tiltrådte i rollen i 2019. Svein Maalen er Rosenborgs femte hovedtrener under Dorsins vaktpost, og den turnoveren er altfor hyppig og så lite bærekraftig som man kan få det. På spørsmål fra Adresseavisen om han har vurdert sin egen stilling, virket sportssjefen avvisende til kritikken som har kommet mot ham.

    – Det har jeg ikke. Det handler også litt om nettopp ansvarsområder. Som nevnt tidligere, så er det da også enklere og mer naturlig å ta større ansvar utad. Det handler litt om hvordan vi er organisert. Man kan jo ikke holde økonomisjefen helt ansvarlig for eventuelt dårlig økonomi, om det er røde tall i regnskapet. Det blir for enkelt. Noen må ha det overordnede ansvaret for økonomi. Og det er derfor daglig leder, og deretter styret, har det mandatet, sier Dorsin til Adresseavisen.

    Lang vei tilbake til toppen

    Dorsin har imidlertid rett i at det fortsatt er for tidlig å trille terning over Rosenborg-kjøpene i 2023. Det er fortsatt for tidlig å avskrive “nye” Rosenborg etter 12 serierunder, og Svein Maalen må få tid til å få de endringene han ønsker på plass. Enkelte har fnyst av trenerens retur til 4-3-3, og sammenlignet det med den usanne sannheten om at Rosenborg skal spille 4-3-3. Det er selvsagt ingen krav fra styret om at treneren skal ta ut et lag med tre midtbanespillere og tre angripere. I Maalens tilfelle er det ganske enkelt hans foretrukne måte å sette opp et fotballag på.

    45-åringen fortjener tid til å få stilen til å sitte skikkelig, og hans lidenskap for klubben kommer til å gi ham tilstrekkelig med goodwill fra fansen. Han har imidlertid ingen enkle arbeidsvilkår på Brakka, for dette virker å være en klubb med problemer som stikker atskillig dypere enn overflaten. Hvorvidt det er riktig å betegne Rosenborg som en klubb i krise, sitter jeg ikke med fasit på. Men, Rosenborgs vei tilbake til toppen av norsk fotball har ikke vært lengre siden nedrykket i 1977. Det sier ganske mye.

    Relaterte artikler

    Del artikkel

    spot_img

    Siste nytt

    Nyhetsbrev

    Få siste nytt rett i mailen