More

  Everton rykker aldri ned

  Goodison Park har vært Evertons hjem siden 1892, men helt siden midten av 1990-tallet har klubbens eierskap luftet ideer om en ny lekegrind. Vedlikeholdet av Goodison har etter hvert kostet atskillige pundmillioner, og kapasiteten er under 40.000. Nå er uansett klubbens nye hjem under oppføring, og sommeren 2025 skal klubbens antatt fortsatte Premier League-lag for første gang vise seg frem på det nye underverket. For Premier League-fotball virker det å bli for Everton, nesten uansett motstand de måtte møte i form av økonomiske og sportslige sanksjoner fra fotballforbundet.

  Premier League, Everton
  Everton Rykker Aldri Ned 6

  Best i klassen

  Everton var av de tolv innvalgte medlemmene da den engelske toppdivisjonen så dagens lys i 1888–89, sammen med Accrington, Blackburn Rovers, Bolton Wanderers, Burnley, Everton, Preston North End, Aston Villa, Derby County, Notts County, Stoke City, West Bromwich Albion og Wolverhampton Wanderers. Av disse er det altså bare tre som er der nå, og på maratontabellen over klubber med lengst fartstid er Everton i en egen klasse. Totalt 121 sesonger Everton spilt i den gjeveste divisjonen, mens Aston Villa (110), Liverpool (109) og Arsenal (107) er de eneste av de øvrige som kan vise til over 100 sesonger.

  Les også: Alt om lørdagens 6 Premier League-kamper

  Nestenulykker

  Ikke siden 1954 har Everton vært å finne på nivå 2, men de siste to sesongene har klubben vært involvert i noen alvorlige nestenulykker. Både sesongen 2021/2022 og 2022/2023 sto The Toffees på kanten av nedrykkstupet, bare for å overleve med noe nær minste margin etter gode sluttspurter og svake prestasjoner fra tabellnaboer. Ikke så rart da at fansen så fanden malt på veggen da klubben i slutten av november ble dømt for økonomiske uregelmessigheter og påført ti minuspoeng. Før avspark mot Nottingham Forest 2.desember, var The Toffees tabelljumbo.

  Snaut tre uker senere har de lagt fire lag bak seg, og i tillegg skapt en luke til nedrykksstreken på syv poeng. Dette etter fire seirer med total målscore 8-0.

  Everton
  Formlag: Everton Har Vunnet Alle Sine Siste Fire, Uten Registrerte Baklengsmål

  -Vi hadde noen forfall i bakre rekker, og måtte stable sammen et nytt lag og en uvant formasjon. Spillerne gjorde akkurat som vi hadde planlagt, og de leverte akkurat som jeg hadde håpet de skulle gjøre, sa manager Sean Dyche etter at han i returen til Turf Moor forrige helg hadde ledet Everton til en fjerde strake seier – noe klubben ikke hadde maktet siden 2002.

  Ingen tid til hvile

  Uten de ti minuspoengene ville Everton vært forbi Chelsea, og bare to poeng bak Manchester United, på Premier League-tabellen. Det er naturligvis også et visst håp om at protesten mot minuspoengene skal tas til følge, men før den tid finnes det ingen grunn til å hvile på laurbærene. Tottenham og Manchester City finnes begge på motsatt banehalvdel før nytt år ringes inn, og selvtilliten fikk seg en smell man tirsdag måtte se seg eliminert fra ligacupen.

  Everton
  Utslått: Jordan Pickford Og Everton Er Ferdigspilt I Ligacupen

  Kvartfinalen hjemme mot Fulham levde etter innbytter Betos utlikning rett før slutt, men straffesparkkonkurransen var et mørkt kapittel. Amadou Onanas straffespark var en historie for seg selv, men landslagskeeper Jordan Pickford reddet bare ett av forsøkene fra Fulham-spillerne – når han nok burde reddet minst tre. Ingen semifinale og utsikter til sjeldent trofé for Everton-spillerne, men liten tvil om at Sean Dyche har gitt Toffees-fansen troen tilbake.

  The Sean Dyche Way

  Det har vært svingdører på Goodison etter at David Moyes forlot klubben etter ti år og over 500 kamper ved roret. Roberto Martinez, Ronald Koeman, Sam Allardyce, Marco Silva, Carlo Ancelotti, Rafael Benitez og Frank Lampard har alle okkupert managerstolen på permanent basis etter at skotten stakk til Manchester United, men bare Ancelotti kan nå vise til en høyere seiersprosent enn Sean Dyche. Og det altså til tross for at den tidligere Burnley-manageren alt annet enn har kommet til dekket bord.

  52-åringen overtok i januar i fjor et lappeteppe av et lag etter Lampard, og til tross for hjemmeseier mot Arsenal i debuten – så var det til slutt med nød og neppe båten bar. Ny Premier League-kontrakt var ikke i havn før Abdoulaye Doucouré ble matchvinner ligaavslutningen mot Bournemouth.

  Sean Dyche, Everton
  Everton Rykker Aldri Ned 7

  Siden da har Dyche måtte takle et særs beskjedent overgangssbudsjett, nedrykksfrykt, protester fra fans mot både klubbstyre og manageren selv, før det altså toppet seg da ti poeng ble trukket fra totalen i november. På imponerende vis har imidlertid både Everton slått tilbake, og med tid og stund har Everton fremstått stadig klarere som et lag ledet av nettopp 52-årige Dyche. Ingen har før helgens runde holdt nullen oftere enn Jordan Pickford denne sesongen, mens ingen lag heller har scoret flere mål på dødball enn nettopp Everton. I alle lagets åtte Premier League-seirer denne sesongen har Everton også hatt mindre ball enn motstanderen. The Sean Dyche Way der, altså.

  Calvert-Lewin har fått utfordrer

  Dominic Calvert-Lewin har spilt 13 Premier League-kamper denne sesongen, men står fortsatt med bare tre scoringer. Syv kamper har nå passer side forrige nettkjenning for den fortsatt skadeplagede angriperen, og Everton har måttet grave frem scoringer fra både andre lagdeler og andre spisser. Midtbanespiller Abdoulaye Doucouré er så langt lagets toppscorer, med seks fulltreffere, mens sommerkjøpet Beto har tre scoringer til tross for stort sett å ha fungert som innbytter for Calvert-Lewin. Portugiseren var også den som kom inn og satte utlikningen mot Fulham tirsdag, før han også scoret på straffesparket han ble gitt muligheten å ta.

  Beto, Everton
  Everton Rykker Aldri Ned 8

  Både Calvert-Lewin og Beto er store og sterke spisser slik Dyche liker det, og engelskmannen er så definitivt den beste fotballspilleren av de to. I form er han det opplaget valget, men scoringene skal nå helst komme tettere, om han ikke skal blir forbigått i køen på Goodison. Så lenge Everton fortsetter å score flere mål enn motstanderen er nok Toffees-fansen uansett fornøyd, uavhengig av hvem som er sist på ballen.

  I dag venter imidlertid tøff utfordring, når man skal til hovedstaden for å besøke en topp 4-utfordrer.

  Tottenham – Everton

  Tottenham Hotspur Stadium
  Lørdag 16.00

  Etter usle ett poeng på fem kamper, har Tottenham nå igjen fått fart på skøytene. Flott 4-1-seier hjemme mot Newcastle, før det ble tre kontrollerte poeng også på besøk hos Forest. Richarlison med tre scoringer fra siste to kamper, og da har Tottenham plutselig et nytt etterlengtet offensivt verktøy å plukke av. Det skiller før juleprogrammet bare ett poeng frem til den regjerende mesteren. Spurs har scoret mål i alle sine siste 29 Premier League-kamper. Micky van de Ven, Rodrigo Bentancur, Ivan Perisic, Manor Solomon, James Maddison og Ryan Sessegnon er skadet. Yves Bissouma og Destiny Udogie er suspendert.

  Everton er av divisjonens formlag, etter for første gang siden 2020 å ha vunnet fire strake kamper. Bare Arsenal, Liverpool og Manchester City har sluppet inn færre mål. I dag kan man holde nullen i femte strake Premier League-kamp, for første gang siden 2009. Uten poengtrekket ville The Toffees vært foran Chelsea, og to poeng bak Manchester United på tabellen. Tirsdag ble man imidlertid eliminert fra ligacupen, etter tap i straffesparkkonkurranse mot Fulham. Vitalii Mykolenko, Abdoulaye Doucoure, Ashley Young, Andre Gomes og Dele Alli er ute. Seamus Coleman er usikker.

  Relaterte artikler

  Del artikkel

  spot_img

  Siste nytt

  Nyhetsbrev

  Få siste nytt rett i mailen