More

  Southend United: En ny klubb i krise

  For hver uke som går. For hver dag som går. Southend United nærmer seg mer og mer krisen som har tatt livet av mang en fotballklubb.

  Southend United: De har sett det før

  De har sett det med Bury. De har sett det med Macclesfield. De har sett det med Darlington. De har sett det så mange ganger, men at det skjer deres klubb er alltid utenkelig. Men nå er det Southend United-fansen som hver dag våkner opp til marerittet om at deres klubb kan bli tatt fra dem.

  Forrige uke fikk Southend nok en utsettelse. 42 nye dager på å betale gjeld på over 275 000 pund. Gjelden er større enn som så, men en plan for hvordan den videre fremdriften skal gå skal opp til høring i august. Enkelte i støtteapparatet har gått månedsvis uten lønn, og det ikke for første gang. Treningsfeltet er uten vann grunnet utbetalte regninger. Treningskamp ble avlyst grunnet mangel på spillere og en transfersembargo som gjør at de ikke kan signere spillere.

  De har sett det før. Og nå kan det skje med dem.

  Southend United har alltid unngått det. De har alltid funnet en løsning. Trøbbel på trøbbel har blitt løst. Lønninger har eventuelt blitt betalt. Men hvor lenge kan det pågå? Eier Ron Martin har alltid funnet en løsning, men det er ikke en tilstand en klubb som Southend United kan leve lenge under. En dag må det komme en redning. Eller et nådestøt.

  Les også: National League banker på døren

  Suksessen som tok slutt

  Southend United var i 2017 høyt oppe i League One. Klubben var nær play-off og hadde vunnet fire kamper på rad. En svak avslutning på sesongen tok knekken på håpet om en retur til The Championship. En drøm om å returnere til nivå som de fikk en smakebit på i 2006. En sesong der Manchester United ble slått 1-0 på Roots Hall i Ligacupen, men nedrykket fra nivå to kom året etter at de ble mestere i League One. Freddy Eastwoods scoring mot stjerner som Cristiano Ronaldo og Wayne Rooney på banen gav kanskje fansen et urealistisk håp om hvor denne klubben skulle være?

  Nedturen som kom – og bare fortsatte

  i 2017 var det et nytt forsøk på å nå drømmen. Store stjerner – aldrende stjerner – var på plass i klubben. Simon Cox, Anton Ferdinand, Nile Ranger og Frank Nouble var alle på plass, men opprykksplanene gikk i vasken. Chris Powell og Phil Brown prøvde seg, og Sol Campbell var sjanseløs som manager. Og nå startet de økonomiske vanskene som følge av den tunge satsingen. Da korona kom og stoppet sesongen 2019/20 hadde Southend bare vunnet fire av sine 35 kamper. Den sportslige nedturen ble uungåelig.

  I løpet av to år gikk klubben på to nedrykk på rad og forsvant ut av The Football League for første gang på over 101 år den 1.mai 2021 uten at de var i nærheten av å stoppe trenden. Nå er deres eier Martin klar på at klubben trenger nye eiere. Mannen som kjøpte klubben på 90-tallet hadde en drøm å bygge ny stadion til klubben, og også selge Roots Hall. Det skjedde aldri, og i mellomtiden ser Roots Hall mer og mer slitt ut. Det er et anlegg med sjel, men for øyeblikket er det slitent og trøtt.

  For hver melding om ubetalte regninger forstår ikke fansen hvorfor Martin fortsatt er der. Hvorfor vil han eie en klubb han ikke har kontroll over. Han sier selv at han ønsker å selge, men han finner ingen som vil ta over en klubb så nedtynget i gjeld.

  Southend United: En Klubb I Krise
  Protestene Er Ofte – Og Store – Utenfor Roots Hall

  I juli kom klubben og Martin ut med en pressemeldingen der han igjen ville forklare hva som skjer og med en plan for hvordan et oppkjøp ville sett ut. Der fremstår Martin som særs generøs, men Southend United-fansen har blitt villedet før, og har problemer med å tro på han. For noen vil vel takke ja til et slikt tilbud?

  For nå er det bare en iherdig Kevin Maher i sjefsstolen og en gjeng spillere som har gjort alt i sin makt under vanskelige omstendigheter som gjør at fansen ikke gir opp. For i en sesong der Wrexham og Notts County stjal fokuset kjempet Southend selv over evne, og var bare to fattige poeng unna play off. Det viser bare potensialet klubben har, om den bare ikke var så skakkjørt på alle andre måter.

  Vi andre vil følge med på avstand. Følge med på om Southend United-fansen får oppleve suksess på banen den kommende sesongen – eller om de i det hele tatt får lov å oppleve en hel sesong med klubben.

  Akkurat nå er det ingen som vet. Men i mellomtiden gjør York-fansen og York-eier med flere klubber i The National League alt for å redde klubben. Akkurat det er ganske så vakkert.

  Relaterte artikler

  Del artikkel

  spot_img

  Siste nytt

  Nyhetsbrev

  Få siste nytt rett i mailen