More

  Sparkesesongen 2022/23 i England

  Sparkesesongen i Premier League, Championship, League One og League Two blir hvert år fulgt med argusøyne. Nå oppsummerer vi sesongen og tar en titt på tallene bak. Ble det effekt?

  Sesongen 2017/18 fikk vi hele 52 sparkede managere i ligasystemet. Sesongen etter endte vi opp med rekordlave 38 managere.

  Pandemi-sesongen 2019/20 gav igjen en rekordlav andel sparkede managere med sine 34, noe som i stor grad kan skyldes pandemien og alle omstendighetene rundt seriespill som ble avsluttet i mars for både League One og League Two. Det ble en liten vekst i 2020/21 med 40 managere ut før man i 2021/22 stoppet på 43.

  Brå start i august

  Rochdale var første klubb ut i sparkesesongen 2022/23 da Robbie Stockdale fikk sparken etter bare fire serierunder – og fire tap. Michael O`Neill fulgte for Stoke etter den femte serierunden etter et generelt dårlig 2022 for han og Stoke. Vi fikk også den første august-sparkingen i Premier League siden Sir Bobby Robson for Newcastle i 2004/05-sesongen da Scott Parker sin periode i Bournemouth var over bare seks kamper ut i returen til Premier League. Et lite overbevisende opprykk samtidig som han var på kant med både fans og ledere førte til rask exit.

  Fikk alt i sommer – sparket i september

  Thomas Tuchel fikk absolutt alt han pekte på av sommerobjekter av Chelseas nye eier i sommer. Men et surnet forhold førte til at eventyret var over allerede etter den syvende dagen i september. For Huddersfield ble det også en rask avskjed for Danny Schofield etter ni kamper. Han klarte aldri å leve opp til fjorårssesongen og dette var bare starten på en tung sesong i Yorkshire-klubben.

  Steve Morison var den første –midlertidige manageren som ble manager men så fikk sparken – i Cardiff denne sesongen. Han fikk aldri tid til å sette det nye laget med 16 nye spillere og var ferdig i midten av september. Også Hartlepool sparket manageren sin den dagen da Paul Hartley var ferdig etter en kort periode. Watford sitt langsiktige prosjekt med Rob Edwards holdt i ti seriekamper før han var på vei ut portene på Vicarage Road. Også Colchester kvittet seg med sin manager Wayne Brown etter bare en seier på deres ti første kamper i League Two.

  Så kom landslagspausen for alle klubbene i Premier League og Championship. Man skulle kanskje tro at noen ville bytte manageren sin tidlig i den 13 dagers friperioden. Hull de ventet til de 13 dagene var over og endte i stedet opp med å sparke Shota Arveladze åtte timer før deres hjemmekamp mot Luton.

  Syv i oktober

  Wolverhampton startet oktober med å sparke Bruno Lage etter bare seks poeng og tre scoringer på deres første åtte kamper. Deretter ble det en ventet avskjed for Chris Wilder i Middlesbrough etter krangling gjennom hele sommeren. Det hjalp heller ikke at de lå på nedrykksplass. Crypto-laget Crawley sparket Kevin Betsy etter 0-3 hjemme mot Grimsby og jumboplass i League Two. Steve Bruce måtte også forlate WBA etter bare en seier på deres første 13 i Championship

  Gary McSheffrey klarte aldri å få i gang maskineriet i Doncaster etter nedrykket og var ferdig etter 0-3 mot Carlisle. James Rowberry fikk den samme uka sparken i Newport uten at det stod like ille til der. Oktober ble avsluttet med Steven Gerrard og Aston Villa. Liverpool-legenden fikk det ikke til og ble til slutt sparket og erstatteren gjorde det jo nokså bra, vel?

  VM-pause men legender takket av i november

  Southampton Var Sterk Bidragsyter I Sparkesesongen 2022/23
  &Nbsp;Ralp Hasenhuttl Forsvant Denne Sesongen

  Det ble bare to sparkinger i november, mye takket være pause i Premier League og Championship. Der fikk vi en av hver, og begge kunne gå med hevet hode ut portene. Ralp Hasenhuttl var ferdig i Southampton etter en tøff start på sesongen. Etterpåklokskapen viser kanskje at han kunne fått prøvd seg litt til, men mer om dette senere. I Wigan ble det også gjort en endring vi tror de angrer på den dag i dag. Leam Richardson reddet Wigan fra nedrykk i League One, tok de opp til Championship sesongen etter og reddet livet til sin egen spiss på treningsfeltet. Tribunedel oppkalt etter seg var ikke nok. Første tegn til nedtur og sparken bare uker etter at han signerte ny langtidskontrakt.

  Desember gav første i League One

  Ben Garner i Charlton ble første manager ut i League One. Mannen som kom fra Swindon i sommer fikk bare seks måneder etter 17 plass like før jul. Like etter fulgte Milton Keynes som gav opp Liam Manning etter 1-2 hjemme mot Fleetwood og delt jumboplass. I romjulen ble også Dean Smith skilt fra Norwich etter tolv forferdelige måneder sammen. En julevits fikk vi også da Matthew Etherington fikk sparken i Crawley bare 34 dager og tre kamper etter at han tok over for Kevin Betsy.

  Heseblesende januar

  2023 startet med at Cowley-brødrene med Danny i spissen var ferdig i Portsmouth noe som nok var riktig valg selv om det føltes trist. Peterborough sparket Grant McCann som erstattet Darren Ferguson på omtrent samme tid året før. Inn kom selvsagt Darren Ferguson. Mark Hudson ble midlertidig manager og deretter manager i Cardiff, men fikk sparken etter bare syv kamper. Han fikk følge av Kolo Toure ut portene som den tredje klubben som sparket manager nummer to for sesongen da Wigan gav opp Yayas bror etter bare ni kamper. Michael Appleton var også ferdig etter 215 dager i sin Blackpool-retur, også det en klubb som endte opp med å sparke to managere denne sesongen. Kaotiske januar ble avsluttet med at norgesvenn Ian Burchnall måtte forlate Forest Green til fordel for Big Duncan Ferguson. Frank Lampard fikk også sparken i Everton etter grusomme resultater. Januar var et tidlig tegn på at sparkesesongen kunne bli av typen rekord.

  Yorkshire startet sparkingen i februar

  Sparkesesongen 2022/23 I England 1022587719 1 Scaled Sparkesesongen
  Karl Robinson Ferdig I Oxford United.

  Jesse March tok over etter Bielsa i februar 2022, men i februar 2023 var han ferdig i Leeds etter syv strake uten seier. Nabobyen Huddersfield sparket sin andre for sesongen da Mark Fotheringham ble sparket på hue og ræva ut etter elendige resultater og dårlig forhold til både spillere og fans. Southampton sparket også sin andre for sesongen da Nathan Jones fikk sparken etter syv tap på sine åtte ligakamper i klubben. Neil Critchley fikk også raskt sparken i QPR etter bare 69 dager i klubben. Månedens tredje klubb som sparket manager nummer to for sesongen ble Hartlepool som gav opp Keith Curle da lempefotballen ikke gav resultat. Karl Robinson holdt lenge i Oxford United, men da nedrykksspøkelse lusket var det slutt på fem års ekteskap etter 0-3 hjemme mot Bristol Rovers.

  Mars, og Watford slo til igjen

  Slaven Bilic ferdig i Watford og ikke overraskende slang altså de seg også på med sin andre sparking for sesongen i starten av mars. Like etter var også Patrick Vieira ferdig i Crystal Palace etter det som var en lovende start i London-klubben. Micky Mellon tok Tranmere fra National League til League One i sitt første opphold i klubben, men nå endte det med to år i League Two før sparken ventet. Antonio Conte var også ferdig i Spurs etter dårlige resultater og uhyggelige pressekonferanser, og han kom med på listen selv om klubben kalte det «mutual». Jim Bentley og Rochdale skilte også lag med det som var klubbens andre sparking for sesongen.

  Våryre april

  Det Fungerte Ikke For Mickern I Blackpool
  Det Ble En Real Nedtur I Blackpool For Mickern

  Brendan Rodgers og Graham Potter startet sparkingen i april da både Leicester og Chelsea skiftet managere. For Chelsea ble det deres andre for sesongen og Frank Lampard kom inn uten at det gav noen som helst opptur, selvsagt. Blackpool kvittet seg med Mick McCarthy etter kort tid i klubben og dermed ble det ikke redningsaksjon for sølvreven som nå bare burde legge managerjobben på pensjonisthyllen. Paul Ince herjet i høst med Reading, men en forferdelig vinter og vår sørget for sparken i april uten at det reddet klubben fra nedrykk til League One.

  Månedens tristeste var Darrell Clarke og Port Vale. Reddet klubben fra nedrykk i 2021 før han rykket opp året etter. I det nedrykksspøkelse kom faretruende nær tok de en tung avskjed. Michael Flynn var også ferdig i Walsall etter en grusom vinter og vår i League Two-klubben. Tottenham sin midlertidige manager fikk også sparken etter veldig kort tid. 0-6 mot Newcastle fikk Daniel Levy til å svinge med øksen mot Cristian Stellini.

  Sesongslutt i mai

  Jody Morris kom inn i januar da Swindon mistet sin manager til Crawley. Det ble med fire seiere på 18 kamper og full klinsj med Charlie Austin som dermed fikk manageren sparket like før sesongslutt. Leeds fikk også panikk med bare få serierunder igjen og dermed var det over for Javi Grarcia etter kort tids opphold i Yorkshire. Etter sesongslutt var det også slutt for Mark Jackson i Milton Keynes etter at han ikke klarte å redde klubben fra nedrykk. Danny Schofield fikk sparken for andre gang denne sesongen da han ble erklært ferdig i Doncaster bare åtte måneder etter at han fikk sparken i Huddersfield. Han ble dermed en av de første og den siste som fikk sparken i sparkesesongen 2022/23.

  En siste sikret rekorden

  Vi trodde det var slutt med Danny Schofield, men der tok vi feil. Mandag 19 juni kom den sene meldingen om at Bournemouth sparker redningsmannen Gary O`Neil. Et lite sjokk for Cherries-fansen, men også for oss som hadde konkludert sparkesesongen 2022/23 allerede. Det er ikke umulig at også Darren Moore sniker seg med på listen, men enn så lenge får vi godta deres pressemelding om at avskjeden var “mutual”.

  Statistikk over sparkesesongen

  Antall managere som fikk sparken i ligasystemet sesongen 2022/23 ble altså 53

  Det betyr at rekorden fra 2017/18-sesongen med 52 sparkede managere ble tangert og etter hvert forbigått grunnet den sene sparkingen fra Bournemouth.

  Premier League: 15 managere sparket

  Championship: 17 managere sparket

  League One: 8 managere sparket

  League Two: 13 managere sparket

  Antall klubber som sparket manager to ganger denne sesongen: 16

  Antall klubber som sparket managere og rykket ned likevel: 10 av 12

  Antall klubber som sparket managere to ganger og likevel rykket ned: 7 av 12

  Klubber som sparket managere og i ettertid klarte opprykk eller play-off: Middlesbrough og Peterborough

  Managereffekten eller mangel på sådan?

  Chelsea lå på sjetteplass da Tuchel ble sparket. Da Potter ble sparket få måneder senere lå klubben på ellevte plass. Da Frank Lampard avsluttet sesongen 28 mai endte klubben opp på tolvteplass. Et ekstremt tilfelle er det kanskje, men veldig mange av sparkingene denne sesongen har gitt lite eller minimal effekt. Tuchel hadde 1.67 i poengsnitt mot Potter sine 1.27.

  Southampton hadde 0.86 i poengsnitt under Ralph Hasenhüttl før Nathan Jones tok de ned til 0.28 på sine kamper. Kanskje hadde det sett annerledes ut for de nylige nedrykksklare Saints om de hadde stått ved sin mann. For både Leeds og Leicester utgjorde managerskiftene så å si ingen forskjell denne sesongen. Wolverhampton og Crystal Palace hadde derimot meget god effekt av sine bytter. Palace gikk fra 1.00 i poengsnitt under Patrick Vieiras ledelse til 1.80 under ringreven Roy Hodgson. Wolverhampton gikk også fra 1.00 under Bruno Lages ledelse til 1.35 under Julen Lopetegui. Det er forskjellen på nedrykksstrid til siste dag og trygg plass mange serierunder før slutt.

  Siste eksempelet fra Premier League er endringen som gav soleklart størst effekt. Aston Villa snittet på 0.82 under Steven Gerrard og endte opp på utrolige 1.96 under Unai Emerys ledelse. En totalforvandling som har gitt Aston Villa Europacupspill i stedet for kamp i bunnstriden.

  Tilfeldigheter i Championship

  Michael Carrick, Middlesbrough
  Michael Carrick Hevet Middlesbrough På Alle Mulige Måter

  I The Championship er det Michael Carrick som tok Middlesbrough fra 22 plass til femteplass på sine 35 kamper for klubben. Der Chris Wilder tok 0.83 poeng i snitt endte Carrick opp med 1.79 og nesten opprykk til Premier League. Det er en enorm forandring med helt likt mannskap over en sesong, akkurat som i Aston Villa.

  WBA er også et annet eksempel der sparkingen av Steve Bruce tok klubben fra nedrykk til kamp om play off, selv om de til slutt endte på en niendeplass. Huddersfield fikk ingen effekt av å bytte Danny Schofield med Mark Fotheringham og poengsnittet holdt seg stabilt dårlig helt frem til Neil Warnock kom inn og økte poengsnittet til 1.56 sammenlignet med Fotheringham sine 1.05.

  Blackpool er et lag som muligens sparket seg til nedrykk. De gikk fra 0.96 i poengsnitt under Appleton til 0.74 under Mick McCarthy. Rundt regnet vil det si ti poeng dårligere i løpet av en sesong.

  Også Wigan gjorde seg dårligere da de sparket helten Leam Richardson. Med poengsnitt på 1.00 under hans ledelse gikk de til et poengsnitt på 0.29 under Kolo Toure. De syv kampene han fikk kan ha ødelagt hele deres sesong, i tillegg til minuspoengene som kom deres vei.

  Sindige League One

  League One var den ligaen som forholdt seg roligst hva gjelder sparkinger denne sesongen. Charlton var først ute med Ben Garner i desember og det gav positive resultater. 1.21 under han ble til 1.52 under Dean Holden der særlig de syv første kampene etter sparkingen var særs effektive med et snitt på 1.79.

  Av de fire nedrykkslagene i League One var det bare to av lagene som byttet manager. Accrington Stanley og Morecambe holdt på sine faste sesongen ut, og særlig Morecambe var nær the great escape. Cambridge stod fast ved Mark Bonner selv om de ni serierunder før slutt så helt fortapte ut. De plukket 16 poeng på de ni siste kampene og dermed sikret de seg en ny sesong på nivå tre, mot alle odds. Hadde Cambridge sparket Bonner når alle krevde det hadde det kanskje gitt samme resultat og den nye manageren hadde blitt hyllet som redningshelt.

  Nedrykkslagene rotet lenge

  I League Two var det seks sparkinger i løpet av sesongen for de tre nederste lagene. Det ga egentlig lite eller ingen resultater for noen av lagene, før Hartlepools tredje manager for sesongen kom inn. John Askey økte poengsnittet til 1.23, noe som hadde gitt de en 15 plass over en hel sesong.

  Doncaster hadde et poengsnitt på 1.50 under Gary McSheffrey før han fikk sparken i oktober. Danny Schofield kom inn og endte med poengsnitt på 1.10 før også han fikk sparken etter sesongslutt. Newport sparket James Rowberry nesten samtidig og gikk fra poengsnitt på 0.79 til 1.39 under Graham Coughlans ledelse.

  Sparkesesongen er offisielt over, men om få måneder starter karusellen igjen. Hvem blir første manager ut, og får de den ønskede effekten?

  I mellomtiden kan du glede deg over alle treningskampene i sommer.

  Relaterte artikler

  Del artikkel

  spot_img

  Siste nytt

  Nyhetsbrev

  Få siste nytt rett i mailen