More

  Petr Cech – kongen av clean sheets  

  Dette er en eksklusiv artikkel. Kun abonnenter har tilgang.

  Vennligst abonner for å låse opp dette innholdet.
  *Betalingskort må benyttes ved bestilling.

  Det var ikke overraskende at den tsjekkiske målvakten ble tatt ut i Premier Leagues hall of Fame i 2023, og dermed slår Petr Cech følge med de to andre Chelsea-profilene Frank Lampard og Didier Drogba.  

  Den mest suksessfulle keeperen i Chelseas historie – og kanskje den største keeperen av dem alle i Premier Leagues historie. Petr Cechs 202 clean sheets i sin tid i Chelsea og Arsenal er den dag i dag en rekord som står stødig, med god margin. Tsjekkeren som spilte for Chelsea mellom 2004 og 2015 fikk den berømte Golden Glove – for å ha holdt nullen i flest kamper gjennom en sesong – hele fire ganger, som også er rekord. En siste rekord er de 24 kampene han holdt nullen i sin debutsesong i 2004/05-sesongen i det som var starten på deres berømte periode under Jose Mourinho.  

  -En drøm som virket umulig  

  -Som barn vokste jeg opp i det kommunistiske Tsjekkoslovakia, og det å få spille i Premier League virket som en uoppnåelig drøm der jeg slengte meg rundt på knallharde og steinete grusbaner. Det har vært en eventyrlig reise, sa Petr Cech da innlemmelsen i Hall of Fame var et faktum.  

  Karrieren som startet i Chmel Blšany ble senere ført videre i Sparta Praha, og allerede der fikk man en smakebit på rekorder. Hele 903 minutter i ligaen uten å slippe inn et eneste mål ble det for 19-åringen i hans første sesong som starter. Videre gikk turen til franske Rennes før Chelsea og Jose Mourinho kom på banen i 2004 i det londonerne satser stort med pengene fra deres russiske oligark. Den fantastiske starten i 04/05-sesongen ble på mange måter symbolet på Chelseas suksess, med deres solide defensive spill der Cech ledet an med sine lederegenskaper.  

  Verdens beste keeper, før hjelmen måtte på 

  Fra 2004 til 2006 presterte Chelsea å vinne Premier League to år på rad og hans fantastiske rekord med 24 clean sheets fra hans første sesong står fortsatt. Den sesongen ble også rekorden fra Sparta Praha slått da han spilte hele 1025 minutter uten å slippe inn et eneste mål før Norwichs Leon McKenzie sprakk nullen. Sesongen etter –med nytt ligagull i boks – holdt han nullen i 22 kamper og ble i 2006 kåret til verdens beste keeper.  

  Hans tredje sesong i Chelsea-trøyen skulle derimot bli et mareritt, og et som også kunne kostet livet. I kamp mot Reading kolliderte han med Stephen Hunt og pådro seg kraniebrudd, og legene har i ettertid ment at han var nær døden grunnet kraniet som ble trykket innover. Rehabilitering tok tid, men Petr Cech returnerte et halvår senere i kamp mot Liverpool med sin nye hjelm som ble kjennetegnet til den fryktløse keeperen.  

  Til tross for tap i returen mot Liverpool skulle han gå hele 810 minutter uten baklengsmål i de påfølgende kampene og i april ble Petr Cech kåret til månedens spiller i Premier League etter nok en rekke med kamper uten baklengsmål før han avsluttet sesongen med seier i FA-cupen over Manchester United.  

  Les også: Talentet på trommer ble brukt til å samle inn penger for demente.

  Nye skader – men nye triumfer  

  Petr Cech - Med Hjelmpen På
  Petr Cech Med Den Kjente Hjelmen.

  Til tross for seieren over Manchester United i FA-cupen i 2007 ble det flere sesonger uten ligagull da Manchester United tok tilbake tronen, samt slo Cech og hans Chelsea i Champions League-finalen i Moskva i 2008. Hevnen ble derimot søt i 2008/09-sesongen da Chelsea tok the double med hårfin seier over Manchester United i kampen om ligagullet og en knepen seier over Portsmouth i FA-cupen der han reddet straffespark. Petr Cech ble igjen hyllet med en ny Golden Glove for sine 17 kamper uten baklengsmål.

  Året etter var han igjen en av de store spillerne på banen da Chelsea tok hjem den gjeve Champions League-pokalen etter å ha slått Bayern Munchen i finalen på deres egen hjemmebane i Tyskland. En heroisk prestasjon fra Cech som reddet straffesparket fra tidligere lagkamerat Arjen Robben i ekstraomgangene før han ble helten med to strafferedninger i straffesparkkonkurransen.  

  Petr Cech plukket opp trofeer både i hjemlig liga og i Europa League i sine siste sesonger for Chelsea, deriblant en ny Golden Glove i sesongen 2013/14. Skadeproblemer gjorde derimot sitt til at tsjekkeren etter hvert ble faset ut av Chelsea og målvakten avsluttet derfor sine fire siste år hos rivalene, Arsenal. Der plukket han opp sin fjerde Golden Glove i tillegg til nok en triumf i FA-cupen da Arsenal slo hans gamle lagkamerater i finalen. Cech måtte se finalen fra tribunen grunnet skade, men kunne likevel juble over sin femte medalje i FA-cupen.  

  Skadene fortsatte å hemme Cech i hans siste år, og etter en ny skade i sesongen 2018/19 annonserte målvakten at nok var nok. Han avsluttet spillerkarrieren mot Chelsea i Europa League-finalen i 2019 der Arsenal tapte 1-4. Petr Cech ble i ettertid hyllet som Arsenals beste spiller og for en legendarisk karriere.  

  Petr Cech: Rekorder og trofeer 

  Tsjekkeren kan se tilbake på en innholdsrik og triumfrik karriere. Fire ligagull, fem FA-cup, tre ligacup, en Champions League og en Europa League-pokal ble det på hans 15 år i England. I tillegg vil hans rekorder og keeperevner bli snakket om i uoverskuelig fremtid. Mannen med hjelmen – og kongen av clean sheets. Og vi finner det helt passende å avslutte med Petr Cech på trommer til Foo Fighters – Walk.

  De nye Hall of fame

  Tidligere har vi skrevet om de andre nyankomne i Premier Leagues Hall of fame. De finner du her.

  Relaterte artikler

  Del artikkel

  spot_img

  Siste nytt

  Nyhetsbrev

  Få siste nytt rett i mailen