More

  Hall of fame: Rio Ferdinand

  Dette er en eksklusiv artikkel. Kun abonnenter har tilgang.

  Vennligst abonner for å låse opp dette innholdet.
  *Betalingskort må benyttes ved bestilling.

  Overgangsrekorder som kunne tynge, men for Rio Ferdinand ble det en motivator for å bli en bedre utgave av seg selv.  

  Rio Ferdinand – den elegante stopperen

  Den 17. spilleren som nå har fått utmerkelsen, men det var ingen selvfølge at det skulle skje når den 25 år gamle Ferdinand ble utstengt i åtte måneder for å misse en dopingkontroll. En hendelse og en urett han den dag i dag ikke klarer å legge helt bak seg.  

  Oppvokst i London – med ballet som en av hans aktiviteter – var det ikke rart at han ble karakterisert som en elegant og sofistikert stopperkjempe. Første kikk på West Ham-talentet kom da han i 1996 debuterte for førstelaget i en alder av 17 år sammen med blant andre Frank Lampard. Året etter kom også landslagsdebuten for England – en karriere som endte med 81 kamper med The Three Lions, inkludert fire oppkallinger til VM.  

  Rekordene som kunne tynget  

  I 2000 ble Rio Ferdinand solgt videre til Leeds United for rekordstore 18 millioner pund som gjorde han til den dyreste forsvarsspilleren i verden. Til tross for rekordsummen fortsatte den talentfulle stopperen å imponere med en av hovedrollene da Yorkshire-klubben spilte seg til semifinale i Champions League i 2001 der de etter hvert røk mot Valencia. Scoringer mot både Liverpool på Anfield og i returen på Upton Park gjorde han til en favoritt blant Leeds sine trofaste. I sin andre sesong ble han også kaptein for klubben, men måtte forlate klubben sommeren etter grunnet Leeds sine store økonomiske problemer – som etter hvert skulle hjemsøke de i nesten 15 år.  

  En ny overgangsrekord ventet da Sir Alex Ferguson banket på døren til den skakkjørte klubben med et bud på 29 millioner pund. Denne overgangen gjorde han ikke bare til verdens dyreste forsvarsspiller for andre gang, men også Storbritannias dyreste spiller gjennom tidene. Igjen virket ikke summen og presset til å påvirke Ferdinand som sikret seg sitt første Premier League trofeet i sin første sesong hos de røde fra Manchester.  

  Nedturen – så den lange oppturen 

  Etter bare en sesong i Manchester United kom den ulykksalige straffen fra FA. Rio Ferdinand glemte å møte til dopingkontroll og da han oppdaget dette var det for sent. Han tok prøven dagen etter som viste at alt var ok, men straffen til FA var hard. Åtte måneder på sidelinjen ventet – noe som også betød at EM 2004 gikk av sted uten stopperen.  

  Les også: Hårfrisyren som skulle bevise hans uskyld

  En godkjent førstesesong ble preget av ustabilt spill og uro rundt ny kontrakt da han endelig kunne returnere fra straffen sin, men etter hvert fikk også United-fanen se en overlegen stopper som skulle være bidragsytende for Manchester United de neste åtte årene. Stopperspillet tok ny høyder og sammen med kompanjong Nemanja Vidic ble duoen sett å som verdens beste stopperpar i flere sesonger fra 2006 og utover. I denne perioden var Ferdinand en sterk skikkelse i Sir Alex Fergusons nye superlag –som tok et overlegent seriegull i 2006/07-sesongen med Rio Ferdinand og syv andre United-spillere på årets lag i Premier League.  

  Rio Ferdinand Og Nemanja Vidic Var I En Årrekke Ligaens Soleklart Beste Stopperpar.
  Rio Ferdinand Og Nemanja Vidic Var I En Årrekke Ligaens Beste Stopperpar.

  Sesongen 2007/08 ble det igjen suksess for klubben og forsvarsfireren som startet sesongen med seks strake kamper uten baklengs. Det endte med nytt ligagull og Ferdinand ledet også laget som kaptein da Chelsea ble slått i straffesparkkonkurranse i Champions League-finalen i Moskva. Det skulle derimot blitt en ny treble på United denne sesongen, for veien frem mot FA-cuptrofeet lå også vidåpent. Der spilte derimot Rio Ferdinand en av hovedrollene da Portsmouth på utrolig vis slo Manchester United 1-0 etter utvisning av keeper Tomasz Kuszczak og Ferdinand selv endte opp i buret det siste kvarteret.  

  Til tross for flere skadeplagede sesonger mot slutten av karrieren sikret han seg to nye ligagull –deriblant det aller siste til klubben i det som ble Sir Alex Fergusons avskjedssesong. Rio Ferdinand ble den alle siste spilleren som scoret under Fergusons ledelse på Old Trafford da han på overtid sikret 2-1 seieren over Swansea i 2012/13-sesongen. Året etter –under David Moyes ledelse – ble en gedigen skuffelse og Rio Ferdinand forlot klubben til fordel for et siste år i QPR før skoene ble lagt på hyllen.  

  Nå kan han se tilbake på seks ligagull, to ligacup-trofee og vinner av Champions League. Men ting kunne sett så annerledes ut. Den elegante, raske og tekniske stopperen hadde alt, men ble sett på som en urokråke både i West Ham, Leeds og i starten av Manchester United-karrieren. Der mange har endt i unåde både hos manager og fans viste han for alle hva som bodde i han –kanskje når folk tvilte som mest.  

  Hans tolv år i Manchester United og hans 455 kamper for klubben er en historie om spilleren som måtte modnest til å bli en av verdens beste stoppere. Og som i dag fortsatt brukes som eksempel på hva som kreves for å bli en av de beste.  

  Og nå; Rio Ferdinand – Hall of fame  

  Tipsbladet presenterer de nyeste medlemmene av Premier Leagues hall of fame gjennom sommeren.

  Fra før av har vi presentert Tony Adams.

  Relaterte artikler

  Del artikkel

  spot_img

  Siste nytt

  Nyhetsbrev

  Få siste nytt rett i mailen