More

  Sir Alex Ferguson – On top of his perch  

  Dette er en eksklusiv artikkel. Kun abonnenter har tilgang.

  Vennligst abonner for å låse opp dette innholdet.
  *Betalingskort må benyttes ved bestilling.

  Alene sitter han der, Sir Alex Ferguson. På toppen av tronen. Som den mest suksessfulle manageren gjennom tidene.  

  Rekordmange 13 ligamesterskap ble det på skottens 27 år lange karriere i Manchester United. 528 av hans 810 kamper endte med seier og han ble kåret til sesongens manager hele elleve ganger. Mannen som lovde at han skulle vippe Liverpool ned fra tronen klarte det med glans og kan nå sole seg i glansen over å bli innlemmet i Hall of Fame.  

  -Jeg er utrolig stolt over utmerkelsen, men det handler ikke bare om meg som person. Det handler om Manchester United som klubb og det sterke båndet vi knyttet gjennom så mange år. Min jobb var å sende fansen glade hjem. Historien og forventningene til klubben var også det som drev meg fremover. Og målet var at alle spillerne som kom hit skulle få den samme driven.  

  Den driven og den avhengighetsskapende seiersrusen han skapte er ofte det som går igjen når hans tidligere elever forteller om Sir Alex Ferguson. Evnen til å aldri si seg fornøyd etter en pokal, men mane dem videre mot den neste. Og den neste.  

  Vendepunktet 

  Født i Glasgow under strenge kår -og en streng og arbeidsfokusert far- var det ikke en selvfølge at det var fotball Alexander Chapman Ferguson skulle leve av. Industriområdet hans far holdt til kunne fort blitt tilholdsstedet for den talentfulle fotballspilleren også. Heldigvis ble han plukket opp av den profesjonelle klubben Dunfermline Athletic før han noen år senere også fikk spille for Rangers i hjembyen. Det gikk ikke alltid etter planen, for Ferguson var en person som stilte både spørsmål og krav til trenerne sine. Det var derfor ikke uventet at han i en alder av 32 år ble manager for den halvprofesjonelle klubben East Stirlingshire som via St Mirren tok han til Aberdeen. Kjent for sin unge profil og talentutvikling løftet han både St Mirren og Aberdeen til nye høyder – kulminert med vinner av cupvinnercupen i 1993 med Aberdeen.  

  Det tok han til Manchester United –en trøblete klubb – som i tiår hadde slitt med etterdønningene av at suksessmanager Sir Matt Busby trakk seg tilbake. Mange utskiftninger og store grep ble tatt og Ferguson tok styringen over alt fra økonomi, akademi og helt opp til siste detalj på treningsfeltet. Tre år uten trofe ble det, noe som fikk mange til å ønske han bort. Redningen ble FA-cupseieren i 1990 etter at Lee Martin sikret 1-0 seier i returkampen mot Crystal Palace. Og nå skjedde ting fort.  

  Les også: Sir Alex Fergusons 50 beste uttalelser

  Lagbyggeren  

  Sir Alex Ferguson Ble En Bøtteløfter Av Rang
  Sir Alex Ferguson Ble En Bøtteløfter Av Rang

  Ligacup og cupvinnercupen ble vunnet påfølgende år, men Manchester United var utålmodige på et ligamesterskap. 1992/93-sesongen skulle det derimot skje, mye takket være signeringen av Eric Cantona midtveis i sesongen. Det var også her uttrykket “Fergie-Time” ble skapt da Steve Bruce scoret vinnermålet mot Sheffield Wednesday syv minutter på overtid og dermed -på god vei- sikret klubben deres første ligamesterskap på 26 år. Anført av den gylne 92-årgangen med Paul Scholes, Nicky Butt, Gary Neville, Phil Neville, David Beckham og et år eldre Ryan Giggs ble klubben et vinnende monster gjennom resten av 90-tallet, med den perfekte avslutning i 99 der Ole Gunnar Solskjær sikret dem the treble –som eneste klubb i England som har klart dette –med sin overtidsscoring mot Bayern München på Camp Nou.  

  Gjennom sine 27 år var Sir Alex Ferguson en mester på å bygge nye lag og når en ny nedtur for klubben ventet i 2003 var det igjen et nytt lag som måtte på plass. Nå anført av spillere som Rio Ferdinand, Michael Carrick, Wayne Rooney og Cristiano Ronaldo opplevde klubben igjen suksess med flere ligamesterskap og den kjente Champions League-finalen mot Chelsea i 2008 der trofeet igjen ble løftet den regnfulle natten i Moskva.  

  Trofee-jegeren Sir Alex Ferguson  

  Etter å ha guidet klubben til sitt 20 ligagull i 2013 annonserte Sir Alex Ferguson sin avgang, hele ni år etter hans opprinnelige plan om å gi seg. Et tårevått Old Trafford tok avskjed med mannen som nå hadde ført klubben opp som den mestvinnende klubben i England. Endelig kunne han sitte der alene på toppen av sin hvilegren, vel vitende om at han er den største av dem alle. I lang og uoverskuelig fremtid.  

  49 trofeer, inkludert 13 Premier League-titler, to Champions League-titler, fem FA-cup og fire ligacup-trofeer. Sir Alex Ferguson er tidenes manager og kan fortjent skue bort på sin egen tribunedel på Old Trafford, mens klubben igjen sliter med etterdønningene av en legende som har takket av.  

  Har du lest om de andre nykommerne i Premier Leagues hall of fame?

  Tony Adams – Mr Arsenal

  Rio Ferdinand – den elegante stopperen

  Relaterte artikler

  Del artikkel

  spot_img

  Siste nytt

  Nyhetsbrev

  Få siste nytt rett i mailen