More

  Kroner en, kroner to, kroner tre…

  Protestene mot VM i Qatar er høylytte og naturlige. At det protesteres før VM eller andre store og kostbare mesterskap er imidlertid intet nytt. Ifølge New York Times brukte Brasil mellom 65 og 70 milliarder kroner på fotball-VM i 2014. Flere hundre tusen brasilianere gikk det siste året før arrangementet startet i protesttog, med krav om at de enorme summene heller skulle bli brukt på helse, skoler og transport.

  Dette altså fra brasilianere som i utgangspunktet er fotballgale, alle som en. Protestantene ble møtt med tåregass og gummikuler, heller enn forståelse. FIFA forlot Brasil med gigantisk overskudd, mens Brasil satt igjen med bakrus, gjeld og enorme nyoppussede anlegg – flere av dem i byer uten gjenbruksbehov.

  Investeringene i helse, utdanning, byutvikling og trygghet ble ofret, mens atskillige fattige også ble tvangsflyttet for å gi plass til anlegg i forbindelse med VM. At man bare to år senere også tok på seg oppgaven å arrangere OL gjorde vondt verre.

  Alarmen går

  Brasil-VM var ille, men protestene utenfor vertslandet beskjedne. Og uansett småpoteter mot hva som skulle komme. Allerede kort tid etter valget av Russland og Qatar som neste to arrangørland gikk alarmen. Ryktene om grov korrupsjon i forbindelse med tildelingen gikk umiddelbart høyt, og førte til intern FIFA-granskning.

  Bukken- og havresekken-granskningen ga naturligvis ingen resultater. Ikke før sveitsiske og amerikanske politimyndigheter kom på banen i 2015 ble det tatt affære. Et titall FIFA-representanter, også høyere opp i ledelsen, ble arrestert, siktet og i flere tilfeller domfelt. Korrupsjon og bestikkelser av flerfoldige milliarder ble avdekket.

  Daværende FIFA-president Sepp Blatter, daværende UEFA-president Michel Platini, tidligere visepresident i FIFA Jack Warner og tidligere FIFA-medlem- og Blatter-utfordrer Mohamed bin Hammam er av dem som siden har forlatt sine stillinger. Alle har de svært mørke skyer hengende over seg, og alle skylder de på hverandre. Sepp Blatter uttalte for bare en drøy uke siden at tildelingen av VM i fotball til Qatar var en feil.

  Det har han naturligvis helt rett i, bare så synd det tok tolv år å innrømme det. Sveitseren har blitt 86 år, og gjør naturligvis alt for å skyve skylden over på andre enn ham selv.

  Det er nemlig Michel Platini som, ifølge Blatter, er hovedårsaken til at VM i 2022 for første gang i historien skal spilles i Midtøsten, i et land blottet for både fotballhistorie og menneskerettigheter.

  -Takket være Platini og de fire stemmene fra hans UEFA ble Qatar tildelt mesterskapet fremfor USA, som jeg selv stemte på. Dette er sannheten, sier Blatter til engelsk presse.

  Tenk etter, før

  Blatter som på sine eldre dager hardt forsøker å skaffe seg et bedre ettermæle, innrømmer ikke bare at det ble gjort et galt valg. Han sier også at man i 2012 innførte nye kriterier med fokus på menneskerettigheter som vil bli brukt i fremtidige tildelinger av mesterskap. Amnesty International, og flere søskenorganisasjoner skulle ønske de nye kriteriene hadde blitt tatt i bruk langt tidligere.

  Amnesty har undersøkt arbeidsforholdene til migrantarbeiderne i Qatar og avslørt systematiske brudd på menneskerettighetene.

  Ikke bare har gjestearbeiderne levd under vanskelige kår og fått betalt i knapper og glansbilder, men det har også blitt rapportert om opp mot 6500 døde. At dette blir et skammens verdensmesterskap, er utvilsomt. Om FIFA nå har lært, gjenstår å se. Selv om både Blatter og Platini er ferdige i jobbene for henholdsvis FIFA og UEFA vil det ikke være mangel på dresskledde etterfølgere med dollartegn i øynene. Dette er tross alt ikke eneste tildeling gjennom historien som skurrer. Verken i fotball eller andre idretter.

  Ikke første gang, neppe siste

  Vi begynte i Brasil, men kunne fort gått mye lenger tilbake i tid. Franz Beckenbauer og medsammensvorne ble etterforsket for korrupsjon, hvitvasking og bedrageri i forbindelse med tildeling av VM til Tyskland i 2006. Der Kaiser avviste naturligvis alle anklager, men få tror det var røyk uten ild heller da. Og det er naturligvis heller ikke bare innen fotball det går rykter om brune dollarkonvolutter som skifter eiere før det skal stemmes om arrangørland.

  Senest i 2019 satt nordmenn benket til TV-apparatene for å følge norske helter i VM i friidrett, i nettopp Qatar. Karsten Warholm, brødrene Ingebrigtsen, Eivind Henriksen, Hedda Hynne, Karoline Bjerkeli Grøvdal og resten av den norske friidrettstroppen fikk forberede seg i ro, uten særlig støy fra protestanter. Særlig mye støy var det heller ikke fra tribunene, da med unntak av dagene hvor arrangøren busset inn ufrivillige gjestearbeidere som i de fleste tilfeller motvillig fikk bruke kveldene på å se friidrett i varmen. Tomme tribuner og en hete som gjorde at brorparten av deltakerne i maraton for både kvinner og herrer forlot løya i rullestol.

  Klagene mot arrangøren satt langt inne hos det norske folk, men så vant da også Warholm gull.

  Mer i vente

  Sportstradisjonene i Qatar begrenser seg gjerne til kamelridning og cricket, men likevel har man på mystisk vis skaffet seg retten til å arrangere VM i friidrett og VM i fotball, mens de også er velkjent arrangør av store turneringer innen både sandvolleyball, golf, håndball og Formel 1.

  Og mye kan bli mer.

  Qatar har ved flere anledninger gjort forsøk på å få arrangere sommer-OL, og selv om de så langt ikke har nådd opp i den sammenheng – så vil de fortsatt prøve. Et forkastelig kvinnesyn, og opplagte brudd på menneskerettigheter skal skjules, heller enn å rettes opp i. Dette gjøres ved å kjøpe seg sportsrettigheter, og ved å sponse sport i andre land, for deretter å sole seg i glansen.

  Flere svin på skogen

  Det finnes korrupsjon, svindel, løgn og doping i alle idretter, og i forbindelse med atskillige mesterskap gjennom årenes løp. Mesterskapet i Qatar har ført til flest hevede stemmer, og selvfølgelig helt fortjent. Kritikken fra Norges fotballforbund kom imidlertid sent, og ikke veldig godt.

  Den var faktisk nær fraværende frem til det ble klart at Norge heller ikke denne gang klarte å kvalifisere seg. Fotballforbundet har da også anerkjent i at de i lang tid hadde et for passivt forhold til situasjonen, men som følge av engasjementet blant norske supportere og klubber ble det i 2021 tatt grep. Om enn ikke et veldig imponerende grep, og i seneste laget. Det ble stemt mot boikott, men forbundet forpliktet seg til å jobbe med tiltak som skulle bidra til varige endringer i Qatar og bekjempe sportsvasking.

  Det er delte meninger innad i Tipsbladets redaksjon om mye i dette VM, men bred enighet om at FIFA og alle involverte ved tildelingen er de største kjeltringene.

  Som under VM i Russland, friidretts-VM i Qatar og de ukentlige fotballkampene med klubber eid av særs tvilsomme karakterer må du selv tenke deg om før du skrur på tv’n. Vit uansett at det ikke var bedre før, og det blir ganske sikkert også skittent spill også i fortsettelsen. Like ille som i Qatar har det imidlertid ikke vært før, og da grunnet stadioner som er bygget på døde kropper.

  De “nye kriteriene” ved tildelinger av fremtidige mesterskap vil ganske sikkert ikke hjelpe stort mot korrupsjon og/eller svarte penger, men forhåpentligvis mot at mesterskap blir lagt til land uten fungerende menneskerettigheter, og hvor arbeiderne brukes som slaver.

  Relaterte artikler

  Del artikkel

  spot_img

  Siste nytt

  Nyhetsbrev

  Få siste nytt rett i mailen