More

  Union Berlin – Hertha Berlin

  Union Berlin – Hertha Berlin
  Stadion An der Alten Försterei
  Lørdag, 18.30
  TV: Viaplay
  Odds:
  H: 2.05
  U: 3.55
  B: 3.80
  Odds fra Coolbet
  Vårt Tips: H
  Når Union Berlin og Hertha Berlin nå igjen skal by opp til fest i den tyske hovedstaden handler det som vanlig om langt mer enn fotball. Her står både politikken og historikken sentralt i det som lenge var en totalt avdelt by.
  Kun niende Berlin-derby
  Berlin har hatt totalt fem klubber i Bundesligaen gjennom historien. Tasmania 1900 Berlin, Blau-Weiß Berlin, Tennis Borussia Berlin, Hertha Berlin og Union Berlin har alle være representert i den øverste tyske divisjonen, men det har likevel kun vært spilt åtte Berlin-derbyer gjennom hele Bundesliga-historikken. Hertha Berlin har hele tiden vært byens klart beste lag, men det virker nå å ta slutt.
  I 2019/20-sesongen, Union Berlins første på øverste nivå, endte begge lagene med 41 poeng. Kun målforskjellen sikret at Hertha beholdt bytronen. Det tok for alvor slutt forrige sesong da Union Berlin endte hele 15 poeng foran rivalen. I tillegg kvalifiserte man seg for europacupen for andre gang.
  Denne høsten er det igjen Union Berlin som har kommet best i gang og foran lørdagens oppgjør skiller det fire poeng i vertenes favør.
  De innbyrdes oppgjørene viser 1-0-seier til Union Berlin og 1-1 her på Stadion An der Alten Försterei mens de omvendte møtene på Olympiastadion har endt med 4-0- og 3-1-seier til Hertha Berlin.
  Sammen som én by
  Et Berlin-derby handler imidlertid om så mye mer enn bare poeng og resultater. Etter 2. verdenskrig ble Tyskland og hovedstad Berlin delt mellom de allierte. Vest-Tysland ble styrt av USA, Storbritannia og Frankrike mens Sovjetunionen tok Øst-Tyskland. Berlin ble også delt og i 1948 satt sovjeterne opp en blokade. Den ble senere utvidet i 1961 med konstruksjonen av Berlin-muren.
  Vesttyskerne kunne fritt passere over til Øst-Tyskland gjennom sterkt kontrollerte overganger, det samme gjaldt ikke for østtyskerne. Delingen ble også tydelig både i det sosiale og i det økonomiske. I fotballen konkurrerte lagene fra Øst-Berlin i det østtyske ligasystemet.
  Vi kan så spole frem til 9. november 1989 da muren ble revet. Fans av Union og Hertha sto da sammen som supportere av hele Berlin og 27. januar 1990 møttes lagene foran 51.270 tilskuere på Olympiastadion i det som var en skikkelig fest. 
  Intet hatoppgjør
  Selv om muren var revet var forskjellene imidlertid fortsatt store. Hertha Berlin spilte i Bundesligaen mens Union Berlin var i økonomisk ruin nede på nivå tre. Klubben ble reddet av fansen som under kampanjen «blø for Union» donerte blod og ga alle pengene til klubben for å overleve.
  Tidligere Hertha Berlin-trener Ante Covic illustrerte forskjellen godt da han uttalte at Hertha var klubben for hele byen mens Union var for arbeiderne i nabolaget Köpenick.
  Nå som Union Berlin har tatt igjen, og kanskje forbigått, sin langt mer meritterte nabo har også rivaliseringen økt. Fans av begge klubber ser imidlertid ikke på dette som noe hatoppgjør. Her står man fortsatt sammen i en by som fortsatt husker mye av sin dystre historie.
  Hva så med dagens oppgjør? Vertene mangler Kevin Behrens etter positiv koronatest, gjestene mangler Dedryck Boyata, Stevan Jovetic og Lukas Klünter. Union hadde 21 hjemmekamper på rad uten tap før møtet med Bayern München, Hertha har tapt fire av seks bortekamper. Vi gir tipset til «lillebror»!

  Relaterte artikler

  Del artikkel

  spot_img

  Siste nytt

  Nyhetsbrev

  Få siste nytt rett i mailen