More

  Solbakkens største utfordringer før møtet med Nederland

  Tipsbladet var til stede på pressekonferansen på Ullevaal Stadion tidligere i dag, da landslagssjef Ståle Solbakken presenterte troppen i VM-kvalifiseringskampene mot Nederland, Latvia og Gibraltar.
  U21-sjef Leif Gunnar Smerud avslørte langt på vei inkluderingen av Erik Botheim og Marcus Holmgren Pedersen, som vanligvis ville vært bankers i hans tropp. De var nemlig blitt påkalt til større oppgaver på A-landslaget av Solbakken. Innen landslagssjefen hadde gjort det, var katta allerede ute av sekken.
  Inkluderingen av Bodø/Glimt-spissen Botheim forklares delvis av at Kristian Thorstvedt og Alexander Sørloth må sone karantene i kampen mot Nederland. Sistnevnte har dessuten minimalt med fotball i beina etter å ha forsvunnet ut i kulda i RB Leipzig. Dermed har egentlig Solbakken kun Botheim og Joshua King som eneste alternativer bak det selvskrevne valget på topp, Erling Braut Haaland, når Nederland gjester Ullevaal neste uke.
  Etter obligatoriske spørsmål om inkluderingen av A og ekskluderingen av B i troppen, ble Solbakken raskt spurt om overgangen som trener fra klubb- til landslagsfotball. 
  – Jeg visste veldig godt hvor mye mindre tid man har med laget og til å bli kjent med spillerne da jeg tok over. Men, at jeg så langt har måttet bruke 80 prosent av tiden min på Korona og Qatar og bare 20 prosent på fotball, var jeg nok ikke klar over. Det hjelper heller ikke å spille hjemmekampene i utlandet. Det gjør tiden til forberedelser enda mindre, forklarte Solbakken.
  Hjemmekampen mot Nederland neste onsdag blir altså landslagssjefens første hjemmekamp på norsk jord etter at han tok over Norge i desember i fjor. Han var heller ikke nevneverdig imponert over hvordan idretten har blitt behandlet under pandemien, og stilte seg svært undrende til at kun 7000 tilskuere slipper inn på Ullevaal neste uke.
  Etter å ha langet ut mot styresmaktene og roet seg ned, kan Ståle Solbakken fullt og helt konsentrere seg om hvordan slå Nederland. Når han setter seg ned med kampforberedende analyser, vil det raskt renne ham i hu hvordan forsvaret har kollapset gjentatte ganger i de siste kampene mot Tyrkia og Hellas. Han vil også huske at Erling Braut Haaland har scoret kun ett mål i hans fem kamper som norsk landslagssjef. Det er to av Solbakkens viktigste nøtter å knekke før møtet med Nederland.
  – Når det gjelder Erling, så dømmer ikke jeg ham etter antall mål og assists. Jeg ser på helheten. Mye av motstanderens kampplan dreier seg som regel om hvordan de kan stoppe ham. Han kommer til enhver tid å gjøre det som er til det beste for laget, understreket Solbakken.
  Så var det forsvaret. Landslagssjefen har prøvd ulike konstellasjoner i midtforsvaret i jakten på et tett og solid forsvar. Fellesnevneren har vært Kristoffer Ajer, som har spilt i fire av fem kamper med Solbakken ved roret. Stefan Strandberg, Stian Gregersen og Marius Lode har alle tatt plass ved siden av Brentford-stopperen, uten å lykkes nevneverdig.
  Ajer, Gregersen og Strandberg er i troppen også denne gang, inkludert Ruben Gabrielsen og Andreas Hanche-Olsen. Hvem som tar plass ved siden av Ajer er et gjettespill, men det er Gregersen som bør være i desidert best kampform av de fire alternativene. Hovedpoenget er at ingen av stopperne har vært i nærheten av perfekte med flagget på brystet i 2021, og mot Nederland trengs en nær perfekt kamp av samtlige i backrekka, skal det blir tre poeng mot Louis Van Gaals Nederland.
  Uttaket av Erik Botheim er også spennende. Noen undret seg hvorfor han ble valgt foran Moldes Ohi Omoijuanfo, som tross alt er Eliteseriens toppscorer. Solbakken forsvarte valget med at i tillegg til å være en ekstremt smart spiller i boksen, har Glimt-spissen tatt store steg som allround-spiller under Kjetil Knutsens kyndige veiledning på Aspmyra. Det er imidlertid én ting å score på Eliteseriens midtstoppere, neste onsdag venter Virgil van Dijk.

  Relaterte artikler

  Del artikkel

  spot_img

  Siste nytt

  Nyhetsbrev

  Få siste nytt rett i mailen