Kåringer er gøy å lese, men alt annet enn enkelt å lage. Det eneste sikre er at atskillige vil være uenig i valgene!
Kandidatene er så altfor mange, og det smerter å utelukke mange av dem. Det er veldig enkelt å forelske seg i spillere som Conor Gallagher, Thiago, Tyrick Mitchell, Bukayo Saka, Martin Ødegaard, Jarrod Bowen, Marc Cucurella, Reece James, N’Golo Kanté, Matty Cash, James Tarkowski, Dejan Kulusevski, Joel Matip, Teemu Pukki og Leandro Trossard (puh!), og samtidig måtte utelukke de aller fleste av dem når kåringene skal gjøres.
På årets lag er det uansett veldig vanskelig å plukke spillere som ikke har tilhold i City eller Liverpool, når kvalitetsforskjell er som den er.
Sesongen var en fest fra start til mål, og det aller vakreste var naturligvis å se fansen fulltallig tilbake på tribunene. Så får det heller passere at jeg er av de som foretrekker at fansen holder seg der også etter kampslutt, heller enn å skape kaos og farlige situasjoner gjennom banestorminger som det var i overkant mye av i sluttspurten. Spillerne fortjener å ikke måtte risikere liv og helse på egen arbeidsplass. Nedtellingen til ny sesong er allerede godt i gang, og først skal vi jo gjennom et spennende overgangsvindu. Manchester City har allerede plusset godt på sitt lønnsbudsjett gjennom kjøp av en bulldoser fra Bryne, og da har ikke utfordrerne annet valg enn å følge opp. Det er tross alt veldig langt opp for de aller fleste av dem.
LES OGSÅ: Klart godkjent tabelltips
OVERRASKELSEN
Crystal Palace
The Eagles vinket farvel til Roy Hodgson allerede i mai, men brukte unødvendig lang tid på å fylle sjefsstolen. Patrick Vieira hadde bare tre uker på å skape et lag etter avgang fra atskillige etablerte spillere, som Patrick van Aanholt, Mamadou Sakho og Andros Townsend, mens Eberechi Eze var langtidsskadet. Vieira ga imidlertid tillit til både ungdommer og nyankomne, og spillere som Conor Gallagher, Michael Olise, Joachim Andersen, Tyrick Mitchell og Marc Guehi tok alle sjumilssteg under franskmannens ledelse. Endte opp med å ta poeng i 26 kamper- like mange som Arsenal og Manchester United.
SKUFFELSEN
Leeds
Gjorde flott comeback, og var forventet å ta nye steg denne sesongen. Endte i stedet opp i nestenulykke. 79 baklengs, inkludert atskillige stortap. Marcelo Bielsa hadde høy stjerne på Elland Road, men måtte til slutt betale for ønsket om å styre en i overkant kompakt spillerstall. En naiv tilnærming til kamper mot de beste førte til flere stortap allerede i comebacket, og trenden fortsatt denne sesongen, både under Bielsa og etterfølger Jesse Marsch. Totalt 0-11 mot City og 0-9 mot Liverpool. Skader på nøkkelspillere må ta noe av skylden, men Leeds må både bygge stall og justere stilen.
ÅRETS SPILLER
Kevin de Bruyne
Merkelig nok den vanskeligste kategorien å fylle. Flere spillere har gjennom sesongen stått frem som ligaens klare ener, men alle har de hatt sine svakere perioder. Mo Salah var enorm frem til nyttår, De Bruyne i størst grad etter jul. Thiago og Kane har tidvis vært ustoppelige, mens Son, Fabinho, Van Dijk, Rudiger og Declan Rice har vært mer enn stødige støttespillere hele veien. På sitt beste er det nok uansett bare Thiago som kan måle seg med De Bruyne, og belgieren har notert 30 kamper, mens Thiago bare har spilt 25. De Bruyne produserer selvfølgelig også langt flere målpoeng.
ÅRETS KOMET
Conor Gallagher
Chelseas Conor Gallagher viste seg første gang frem i Premier League på lån i West Bromwich, og det var kø av klubber som i fjor sommer ønsket seg midtbanespilleren. Crystal Palace vant frem, og Eagles-ledelsen har aldri angret. 22-åringen sto allerede tidlig i desember bokført med seks scoringer og tre målgivende pasninger, og Palace-fansen var omfavnet Chelsea-lånet. Plukket ikke like mange poeng etter nyttår, men var så sent som i sesongfinalen mot Manchester United en dominerende brikke på midten. Er nå tilbake i Chelsea, men Palace er av flere klubber som står klare om det skulle ende med nytt utlån.
ÅRETS KJØP
Luiz Diaz, Liverpool
De har hatt for vane å bruke tid på å lære seg Klopps taktikk og stil, nye spillere i Liverpool de siste årene. Med Luiz Diaz ble alt snudd på hodet. Har vært en nøkkelspiller fra dag én, med fart, dribleferdigheter og mest av alt; aggressivitet og mot. Sammen med Diogo Jota har han nå sikret Liverpools offensive fremtid, uavhengig av hva som måtte skje med Salah og Mané. Liverpool reagerte kjapt da Tottenham ville kjøpe Diaz fra Porto, og har aldri angret. Spurs endte opp med Dejan Kulusevski, og svensken var så definitivt også en suksess.
ÅRETS TRENER
Jürgen Klopp, Liverpool
Patrick Vieira, Thomas Frank, Pep Guardiola og Graham Potter må ha oss unnskyldt. Klopp har ledet Liverpool til tre av tre mulige cupfinaler, mens han også var minutter unna ny Premier League-tittel. Etter tidligere å ha blitt kritisert for å ikke prioritere hjemlige cuper, ledet han denne sesongen de røde til seier både i ligacup og FA-cup, samtidig som han førte Liverpool til en tredje Champions League-finale på fem år. Stort bedre kan det ikke gjøres.
ÅRETS BOMKJØP
Romelu Lukaku, Chelsea
Etter fantastiske 47 scoringer på to sesonger i Serie A returnerte Romelu Lukaku i fjor sommer til Premier League, og Stamford Bridge. Chelsea hadde desperat behov for en pålitelig målscorer, og det ble da også lagt nær 100 pundmillioner for å hente den belgiske superspissen tilbake til London. Skulle være den manglende brikken i Chelsea, men ender opp som et ekstremt dyrt bomkjøp. Noterte 8 scoringer på 26 kamper, og har altså tidvis også måtte slite benk. Er ikke all verden man får for en milliard om dagen, men dette var tynn suppe.
SESONGENS LAG