More

  Norge – Spania: Alt å vinne

  Dette er en eksklusiv artikkel. Kun abonnenter har tilgang.

  Vennligst abonner for å låse opp dette innholdet.
  *Betalingskort må benyttes ved bestilling.

  Norge har atskillig mer å vinne enn å tape når selveste Spania ankommer Ullevaal. 

  Norge tok seg som ventet av Kypros torsdag kveld, og dermed lever fremdeles håpet for norsk EM-billett, om enn i kanskje overkant tynt. Det er i hvert fall krystallklart at seier mot Spania er det eneste som gjelder på søndag, om håpet skal fortsette å leve inn mot den siste kampen mot Skottland i november. Ingenting annet er godt nok, ei heller uavgjort. 

  LES OGSÅ: Premier League-sesongen hittil

  Det betyr imidlertid ikke at Ståle Solbakken kommer til å parkere alle sine offensive ess på Spanias banehalvdel fra første sekund, tvert imot. Først og fremst må Norge unngå å få den samme marerittstarten som i det omvendte møtet i mars. Da tok spanjolene umiddelbart kommandoen, presset Norge kraftig bakover, og scoret allerede før kvarteret var spilt. Og det var langt fra noen selvfølge at Dani Olmos 1-0-scoring etter 13 minutter var kampens første, såpass overlegne var Spania i Málaga. 

  Flust av La Liga-forbindelser

  Trolig blir det ingen gjentakelse av åpningsscenarioet denne gang. Dette er ganske greit Norges siste mulighet til å kvalifisere seg til EM, i alle fall om vi lar det redselsfulle regnestykket som er Nations League ligge for denne gang. Da er det godt at Ståle Solbakken har med seg spillere som vet ekstra godt om hva som venter under flomlysene på Ullevaal Stadion søndag kveld. Ørjan Nyland har i løpet av høsten etablert seg som Sevillas førstekeeper, selv om den statusen nå er i fare etter at Diego Alonso har erstattet José Luis Mendilibar i trenerstolen. 

  Norge
  Ørjan Nyland Fortsetter Å Få Tillit Mellom Stengene For Sevilla.

  Den norske skuddstopperen var nære ved å holde nullen mot Barcelona, og trener til daglig med Jesus Navas, som er i spanjolenes tropp. Samtidig har Alexander Sørloth fått en veldig god start på karrieren i Villarreal, selv om lagkameratene har slitt med å holde følge med nordmannens prestasjoner. Sørloth har allerede fire mål på ni ligakamper for den gule ubåten, og er dermed oppe i en tredjedel av antallet scoringer han hamret inn i La Liga forrige sesong. Også Sørloth trener til daglig med spanske landslagsspillere, blant annet Yéremi Pino. 20-åringen ble opprinnelig tatt ut i Luís de la Fuentes tropp, men måtte trekke seg på grunn av skade, og ble erstattet av Granadas Bryan Zaragoza.  

  Verdensstjernene må ha dagen

  Og La Liga-forbindelsene stopper ikke der. Jørgen Strand Larsen fortsetter å imponere for Celta Vigo, og er klubbens toppscorer med tre fulltreffere. Han har dermed scoret 30 prosent av Celtas ligamål denne høsten, og presterer på et meget godt nivå, med tanke på hvor redselsfulle Celta tidvis har sett ut så langt denne sesongen. 

  Norge
  Martin Ødegaard Må Ha Dagen Mot Spania.

  Men, til syvende og sist vil nok mye bli avgjort av om Norges desidert største og beste spillere, Erling Braut Haaland og Martin Ødegaard har dagen eller ikke. Haaland mistet som kjent starten av Norges EM-kvalifisering, og var ikke med da Norge tapte 0-3 mot Spania i mars. Alt har heller ikke gått på skinner de siste ukene for City-spissen, og Haaland gikk målløs av banen i samtlige tre siste kamper før landslagspliktene kalte. Martin Ødegaard har derimot ledet Arsenal mot toppen av tabellen, og nå trenger hele Norge at han leder nasjonen til triumf mot Spania. 

  Form fremfor rykte

  Luís de la Fuente fikk en vinnende start på æraen som spansk landslagssjef mot nettopp Norge, da spanjolene ble Ståle Solbakkens overmenn i første runde av EM-kvalifiseringen. Spania vant til slutt 3-0 i Málaga, men Norge bet bedre fra seg enn hva resultatet skulle tilsi. 

  Så tok hvetebrødsdagene til de la Fuente en markant slutt i neste kamp mot Skottland, da de tapte 0-2 på Hampden Park. Allerede da var presset på 61-åringen merkbart, men virket ikke å la seg affisere nevneverdig. Georgia og Kypros ble nemlig slått med til sammen 13-1 i målscore, og det var resultater han sårt trengte etter mildt sagt kritikkverdig oppførsel på hjemmebane. De La Fuente var nemlig en av ytterst få som reiste seg og applauderte Luís Rubiales’ forsvarstale for det nå verdensberømte kysset på Jenni Hermoso. 

  Bugner av talent

  Landslagssjefen har lagt seg flat for episoden, men skyndet seg med å understreke av det ikke fantes noen grunner til å trekke seg, da han fortsatt har tillit fra det spanske fotballforbundet. I stedet har han lovet å gi ungdommen sjansen, et løfte han foreløpig har innfridd. 62-åringen ga nemlig tenåringsfenomenet Lamine Yamal sine første seniorminutter med det spanske flagget på brystet i 7-1-seieren mot Georgia, og dermed ble Barcelona-vingen Spanias både yngste spiller og målscorer gjennom tidene, 16 år og 57 dager ung. 30 dager senere ble han også Barcelonas yngste målscorer i historien, da han reduserte i 2-2-kampen mot Granada. 

  Norge
  Gavi Er Et Av Verdens Største Talenter Og Allerede En Etablert Stjerne.

  Lamine Yamal ble også tatt ut til troppen mot Norge, men på grunn av en hofteskade, måtte 16-åringen trekke seg. Det er imidlertid flere talenter å hente fra den iberiske halvøya, og en som kan få første smak av A-landslagsfotball denne samlingen er Granadas Bryan Zaragoza. 22-åringen leverte en vanvittig forestilling i 2-2-kampen mot Barcelona, der han scoret begge målene, det ene etter 17 sekunder. Da han omsider kom hjem til leiligheten sin, fant ut at han hadde blitt tatt ut i landslagstroppen, for en skadet Yéremi Pino. Og det til tross for at han opprinnelig ikke var på listen over de 49 (!) foretrukne spillerne. 

  1-1 på Ullevaal sist

  Og selv om det bugner av talent i den spanske troppen; Bryan Zaragoza, Gavi og Nico Williams for å nevne noen, er det også plenty med rutine. Luís de la Fuente har på en eller annen måte klart å finne plass til Jesus Navas (37), César Azpilicueta (34) og Joselu (33). Inkluderingen av sistnevnte er nok mer naturlig enn ringreven Jesus Navas. Det kan i alle fall best forklares med at landslagssjefen velger å prioritere form fremfor rykte når han tar ut sine landslagstropper, en tropp som kan være avhengig av seier på Ullevaal for å sikre seg direkte adgang til EM i Tyskland neste sommer. 

  Norge og Spania var i samme kvalifiseringsgruppe også for fire år siden. Da, som i år, vant spanjolene på hjemmebane, 2-1. Oppgjøret på Ullevaal endte 1-1. Den gang var det Saúl som scoret for spanjolene – han er ikke med i troppen denne gangen. Det er heller ikke Norges målscorer, Joshua King. 

  Relaterte artikler

  Del artikkel

  spot_img

  Siste nytt

  Nyhetsbrev

  Få siste nytt rett i mailen