More

  Klubben med 9 liv. Hva nå Birmingham City?

  Birmingham City var på tidlig 2000-tall noe nær etablert i Premier League, men etter nedrykket i 2011 har livet som Blues-supporter vært tyngre. Heller enn kamp om opprykk har de blå fra Englands nest største by måtte grave dypt for å unngå ytterligere dypdykk i divisjonene.
  Birminghams plasseringer siste seks sesonger i The Championship har vært 20, 18, 20, 17, 19 og 19, og samtidig har det vært kaos rundt eierskap og stadige managerskifter. Nå er nytt managerskifte nettopp gjort, og klubben er til salgs. The Blues er, for å si det forsiktig, ikke opprykksfavoritt når det nå dukes for ny sesong på St. Andrew’s.
  Vi har tatt en lengre prat med Trond Fuhre, livslang Birmingham-supporter, Groundhopper og tidligere primus motor i Supporterunionen for britisk fotball. Er det fortsatt optimisme og håp? Les og lær.

  Kan du si noe generelt om ståa i klubben nå?
  Jeg kunne svart kort og meddele hva det norske fotballfolket forventer, bånn i bøtta, League One neste, tomskaller av noen kinesiske eiere, apatiske supportere og til alt overmål faller nesten St Andrews sammen.
  Men, bak denne mørke veggen er det lys og jeg er en av de som tror min kjære klubb løfter seg fra knestående og blir en fryktet motstander og en klubb vi er stolt av. Mange tror fotballklubber har sjel og jeg er helt sikker på BCFC har en fargerik sjel som lever i beste velgående på denne jord. For å være litt mer realistisk må det nevnes at klubben har ansatt 13 managere/caretakers siden 2012 og det sier alt om hvor skoen trykker.
  Om en fotballklubb skal lykkes, så må det starte med en dyktig ledelse, som viser hjertet i klubben tillit, forståelse, trygghet, omsorg og handlekraft. Om noen er i tvil, så er det oss supportere som er hjertet i klubben. Uten supportere er en fotballklubb null og niks. Vi har blitt styrt av kinesiske eiere siden Carson Yeung (Birmingham International Holdings) og denne knekten tok over 2009 og her har vi hovedproblemet.

  Kulturforskjellen som har utspilt seg mellom ledelse og oss supportere er sky High. Skyggene fra Kina/Østen som mange Bluenoses kaller de. Som mange vet så ble Carson Yeung tatt og dømt for hvitvasking av penger (HK$720 million) i 2014 og ble dømt til 6 års fengsel i Hong Kong. Etter dette har det vært et mysterium hvem som egentlig har dratt i trådene og spyttet inn kapital i Small Heath klubben. Hvem er Paul Suen Cho Hung (Penny Stocks Shell King) og når en sjelden gang vår Chairman Wenqing Zhao sender ut noe skriftlig, så er det med mistro og det virker som han egentlig ikke ønsker å kommunisere med klubbens supportere. Hatet og fortvilelsen til hvordan vår klubb har blitt styrt har gjort til at det har blitt satt i gang flere ulike protestaksjoner de siste årene. Etter hvert har også media utenfor Second City våknet og det er blitt satt press på hvordan klubben driftes. Dette har gjort at ulike investerings-grupperinger har gitt uttrykk og ønske om å kjøpe opp klubben.
  Forrige helg ble Lee Bowyer sparket og John Eustace satt inn som ny manager dagen etter. Hva tror du om dette grepet?
  Først og fremt vil jeg takke Lee Bowyer for hans innsats de siste 16 månedene. Det var en tøff og litt naiv beslutning av Lee og forlate Charlton A og ta over en klubb som BCFC. De fleste på to bein ville slite med å snu den negative trenden til en suksess klubb under dagens regime. Men, vi Bluenoses er glad i Lee Bowyer og ønsket inderlig han skulle lykkes. Hans prestasjoner som spiller i Blues-drakta glemmes ei. Etter å ha reddet oss fra nedrykk sesongen 2021/22, så var håpet at vi kunne fortsette fremgangen inn i sesongen 2022/23. Vi startet vel og bra høsten 2022, men det ville seg ikke og vi slet mer og mer som sesongen utspilte seg.
  MATCHVINNER: Maxime Colin ga både lokale og norske Blues-fansen flott start på forrige sesong.
  Lee tok over en spillerstall som tapte flere kamper enn vunnet de siste sesongene. Det er ikke enkelt å gjøre gull av gråstein og Lee fikk lovnader om £ til spillerkjøp. Det så vi lite av og er det noe vi er dritt lei av, så er det låne spillere. Hans taktiske egenskaper kan settes under lupen og undertegnede mener han ikke fikk ut potensialet i spillerstallen. Men, som sagt tidligere, det er dypere problemer enn Lee Bowyer som må rettes opp i vår klubb. Jeg ønsker Lee Bowyer lykke til videre i sin manager karriere og sitt private liv.
  John Eustace er et uskrevet blad i Head Coach yrket, men 42-åringen er velkjent for den eldre garde i Birmingham. Han er født i Solihull, en forstadsby rett utenfor Brum og som ung (fra 7 års alder) spilte han ball for Birmingham City og senere i en klubb i holder til i området Aston. Som 17-åring tok han veien til Coventry City (trainee) og spilte sin første kamp for Sky Blues sesongen 2000/2001.
  John la støvlene på hylla i 2015 etter å ha spilt for klubber som Stoke City, Watford og Derby County. Midtbanespilleren var en ledertype og det overrasker ikke kyndige at han valgte treneryrket. I 2016 ble han manager for Kidderminster H og det er kult å lese om at han fikk Harriers til å spille fotball som Barcelona. Han tok klubben til play-off de neste to sesongene (National League) og førte laget til første runde i FA-cupen.
  NY SJEF: John Eustace overtar etter Lee Bowyer
  Steve McClaren hentet John til QPR etter sesongen 2017/18 og da som assistent manager. Et kvalitetstegn. Debuterte som “caretaker” mot slutten av sesongen 2018/19 og The Hoops beholdt plassen i Championship. Deretter kom Mark Warburton inn som manager i QPR og Eustace beholdt rollen som assistent-manager. På denne tiden jobbet han med sin UEFA Pro Licence. I mars 2022 ble han assistent-managerfor Irland, men manager Steven Kenny fikk ikke samarbeidet mye med dagens Birmingham City boss. 3. juni signerte vår nye Head Coach en 3 års kontrakt med BCFC. Etter da også forlatt London klubben i juni, som ga Michael Beale jobben som manager.
  Jeg er ikke så bekymret om ikke John har den lange erfaringen som Head Coach. Spennende og litt overraskende de ga han en treårskontrakt, men jeg liker de tenker langsiktig. Uten tvil en type som har kvaliteter og som har gitt han de mulighetene som nevnt. John skal ha sagt nei til blant annet Swansea City-jobben når de mistet Steve Cooper til Nottingham Forest.
  I sitt første offentlige intervju med BCFC beskriver han hvorfor han nå er Blues-manager. I`am a Birmingham lad og jeg kjenner klubben godt og vet hvilket potensial som ligger her. John vet det blir tøffe tak i starten, men vi har startet på et langtidsprosjekt. Han legger stor vekt på hvor viktig det er å få klubbens supportere fulle støtte fremover.
  Mitt førsteinntrykk av John Eustace er positivt. Han får min fulle støtte og nå håper jeg klubben blir solgt til fotballfolk som vet hvordan de skal drive en “proper football club”.
  Nye eiere på vei inn?
  Sommeren store spørsmålstegn i den blå delen av Birmingham. Blir klubben kjøpt opp? Det har vært mange rykter det siste halve året og lenge så det ut som Laurence Bassini med muligens David Sullivan (West Ham) i kulissene fikk napp. Men, så enkelt var det ikke. Det var en eksklusiv avtale mellom klubb og Bassini grupperingen, men Bassini klarte ikke å overholde en tids dato som vist skulle vært satt. Det hele handler vel om grupperingen hadde de nødvendige £ på bok. Det siste ryktet sier at Bassini har funnet en ny investor og ikke er ute av bildet.
  De som kjøper klubben må ut med £36,5 million. Først er 21.64% av aksjene til salgs, deretter skal hele klubben selges 100% innen 2 år.
  Blues supporter og motemogul Paul Richardson og eks fotballspiller Maxi Lopez har også vist stor interesse for å kjøpe BCFC. Min favoritt er Paul & Maxi-grupperingen, da Laurence Bassini har et meget dårlig rykte og har en cv rundt oppkjøp og drift av fotballklubber som lukter trøbbel.
  Noe som må nevnes er hvor komplisert det er å kjøpe opp fotballklubber, særlig når en klubb som oss er børsnotert i en region som Hong Kong. Ting tar tid, rett og slett.
  Tregt overgangsvindu – så langt
  Det er ganske naturlig klubben har vært i en “stand by” situasjon på overgangsmarkedet. Nå er ny Head Coach på plass og da forventer jeg John & co har en liste på spillere de ønsker. Det tok ikke lang tid og nå er Dion Sanderson hentet inn fra Wolves (sesongen 2022/23). Dion er da hentet inn til Blues for andre gang på lån og han er påtenkt en rolle i midtforsvaret.
  Noen timer etter er polske Przemyslaw Placheta på plass i våre rekker. Han kommer på et sesonglangt lån fra Norwich City. Rask vingspiller som ikke slo ut i full blomst under Daniel Farke og Dean Smith. Spilt for aldersbestemte landslag for sitt hjemland og har til nå 7 landskamper for Polen.
  FREMTIDSHÅP: Lillebror Bellingham
  Jeg forventer flere lån/innkjøp mot seriestart og håper de treffer godt. Det må også nevnes det drives godt i klubbens akademi og flere unge talenter tas inn i a-lags troppen i sommer. En ung spiller som har fått mye oppmerksomhet er Jobe Bellingham. Han er 16 år og en yngre bror til Jude. Mange sier Jobe er et like stort talent som sin eldre bror. Det er bare å glede seg til å se unge Bellingham utvikle seg som fotballspiller.
  Veldig svak forrige sesong, og vanskelig å være veldig optimistisk før neste?Fotball er ferskvare og ting kan snu fort. Om vi får på plass nye eiere og det er folk som vet hvordan de skal drifte en fotballklubb, så vil man se det positive gro i BCFC. Det har vært noen tøffe og slitsomme sesonger siden vi vant ligacupen i 2011 og nedrykk til Championship. Hvordan vi har overlevd noen av sesongene er nesten ikke til å tro.
  Birmingham City FC er en klubb med minst 9 liv, men nå er det på tide å vokse, bli kvitt nedrykk spøkelset og heller se oppover på tabellen.
  Keep Right On!

  Relaterte artikler

  Del artikkel

  spot_img

  Siste nytt

  Nyhetsbrev

  Få siste nytt rett i mailen