Dette er en eksklusiv artikkel. Kun abonnenter har tilgang.
Aldri før har KFUM spilt i Eliteserien. 2024 blir et historisk år i norsk fotball.
KFUM Oslo: Historiske kamerater
Da John Larsen stiftet KFUM Oslo i 1939, var målet for øyet at “Kåffa” skulle være en kameratklubb. Idrettsklubben skulle være et fristed, og ambisjoner om å nå toppen av pyramiden i norsk fotball var aldri et tema i de innledende årene. Det har det egentlig aldri heller vært den dag i dag, men her er vi.
LES OGSÅ: Ipswich hviler ikke
Klubben har fortsatt et kameratslig preg, men KFUM har de siste årene jobbet mer målrettet og systematisk enn de aller fleste toppklubber i Norge. Det har resultert i et sensasjonelt opprykk til Eliteserien, deres aller første i klubbens 84 år lange historie. Men, for å forklare hvordan i alle dager KFUM endte opp på 2. plass i OBOS-ligaen 2023, må vi spole noen år tilbake i tid.
Jørgen Isnes ble aldri noen stor fotballspiller, men var en viktig brikke og kaptein for Lørenskog i 2. divisjon. På tampen av karrieren fungerte han som spillende trener, og det ble etter hvert naturlig at han tok steget til å bli Lørenskogs hovedtrener, som han beskjeftiget seg med mellom 2013 og 2014. I 2015 ble han ansatt som assistenttrener i KFUM Oslo, og etter to sesonger som assistent på Ekeberg, ble trenerstolen på KFUM Arena hans egen.
Første OBOS-sesong i 2016
Da han tok over, i 2017, var KFUM Oslo fremdeles i 2. divisjon. Det var de også i 2018, men denne sesongen endte det med opprykk til OBOS-ligaen, og dette var bare andre gang i klubbens historie at de tok seg til nest øverste nivå i norsk fotball. De deltok i 1. divisjon for første gang så sent som i 2016. De slo imidlertid knallhardt fra seg i comeback-sesongen i 1. divisjon 2019. KFUM endte på en sensasjonell fjerdeplass i Jørgen Isnes’ første sesong i OBOS-ligaen som trener, og kameratene tok seg sågar til kvartfinale i cupen, der det ble 2-5-tap for Odd.
8. plass fulgte i Covid-sesongen 2020, og to nye strålende plasseringer i 2021 og 2022, da klubben endte på henholdsvis 5. og 4. plass. Men Isnes klarte ikke ta Kåffa til Eliteserien i de tre sesongene han ledet Kåffa til kvalik i OBOS-ligaen. Den tidligere Lørenskog-kapteinen følte han hadde tatt laget så langt det var mulig, og da Eliteserie-klubben Strømsgodset kom bankende på døra i desember i fjor, fikk 44-åringen muligheten til å prøve seg på øverste nivå for aller første gang i karrieren. Det er imidlertid ikke lenge til Isnes og KFUM blir gjenforent på en fotballbane.
Arven etter Isnes
Da Isnes forlot Ekeberg for Drammen i fjor, var det Johannes Moesgaard som fikk den svært utakknemlige oppgaven å hoppe etter Wirkola, eller trener KFUM etter Isnes om du vil. Med et driftsbudsjett på rundt 12,5 millioner, må pengene forvaltes på ytterst taktfull måte for å oppnå suksess, og det er akkurat det de har gjort. KFUM har valgt stødig, men sikker progresjon fremfor å kutte hjørner. Det har Kåffa og Moesgaard fåttt ettertrykkelig betalt for denne sesongen.
Det var imidlertid ingenting som tilsa at dette skulle bli en jubelsesong et godt stykke ut i sesongen. Datoen er 6. mai, og KFUM Oslo har akkurat spilt 2-2 mot Mjøndalen på Consto Arena. Den 6. ligarunden av årets sesong er akkurat over, og fortsatt har ikke Kåffa vunnet en tellende fotballkamp i 2023. 2-0-seieren over Kongsvinger i den neste runden ble et vendepunkt for Moesgaard. Kåffa vant 9 av de neste 11 og bykset oppover på tabellen. Kunne KFUM være med og kjempe i toppen likevel da?
Stormløp i høst
Strake tap mot Ranheim og bunnlaget Hødd i midten av august la en kraftig demper på optimismen, men det var heller ikke så farlig. KFUM har jo uansett ikke noe å gjøre i toppen av OBOS-ligaen, sånn egentlig, ikke sant? Feil igjen. Da Hødd reiste hjem til Sunnmøre med tre poeng den 23. august, gjenstod ti kamper av sesongen. Det ga 7-3-0 for dette dypt imponerende Kåffa-kollektivet. Klubbens aller første opprykk til Eliteserien noen gang ble sikret i nest siste ligarunde for snart to uker siden i Oslo-derbyet mot Skeid. Det var tydelig høye skuldre å skimte blant de rød- og hvitkledde kameratene, men da Remi-André Svindland vippet inn kampens eneste scoring midtveis i andreomgang, ble det aldri noen tvil om at 5. november 2023 for alltid vil være en dato skrevet med gullskrift i KFUMs historiebøker. Og rett etter at opprykket var klart, hadde Moesgaard en klar melding til klubber med budsjett langt større enn deres, men som av ulike årsaker “aldri” lykkes.
– Dette her bør egentlig alle ta lærdom av. Alle som vil opp og fram: Alt er mulig, uavhengig av budsjett eller “jeg har ikke den spilleren” eller “de spillerne er syke”. Se på de gutta her, så kan du aldri si det igjen, sa en følelsesladd Kåffa-trener til rettighetshaver TV 2.
Hvor spilles hjemmekampene i 2024?
Hjemmekampen mot Skeid ble altså spilt på Vålerengas hjemmebane, Intility, på grunn av manglende belysning på deres egen hjemmebane, KFUM Arena. Denne banen oppfyller ikke syv av Eliteseriens stadionkrav, som omfatter alt fra kapasitet, til belysning, til toalettfasiliteter. Planer om et nytt og moderne stadionanlegg på Ekeberg har foreligget i mange år, men Oslo kommune har ikke vært spesielt samarbeidsvillige til å realisere denne drømmen, og foreløpig er stadiondrømmen akkurat det, en drøm.
Så hvor KFUMs hjemmekamper skal spilles i 2024, er foreløpig et mysterium, et mysterium som det sannsynligvis vil gå uker og måneder før vi får svaret på. Bislett er trolig det beste alternativet, men dette anlegget er stengt i første og siste del av sesongen. Intility er en arena KFUM har brukt flere ganger tidligere, men huses av Vålerenga, Vålerenga 2 og Vålerenga Kvinner. Om det er plass til et fjerde hjemmelag, er ytterst tvilsomt. Faktisk kan det hende at KFUM må ut av hovedstaden for å finne tilholdssted i Eliteserien. AKA Arena i Hønefoss og Consto Arena i Mjøndalen er to reelle alternativer, og det er nesten like absurd som at KFUM Oslo skal spille Eliteserie-fotball i 2024. Nesten.