Dette er en eksklusiv artikkel. Kun abonnenter har tilgang.
Gruppe C
Gruppe B-åpningen avsluttet lørdag og det er nå duket for en ny EM-gruppe. Liten tvil om hvem som tiltrekker seg mest oppmerksomhet i gruppe C. England spilte sin første landskamp tilbake i 1872, og gikk helt til topps i VM på hjemmebane i 1966. Siden da har det stort sett alltid vært store forventninger og krav om nye titler før mesterskap, men igjen og igjen har The Three Lions returnert hjem i skuffelse. Det virket å kunne gå veien i forrige EM, men det endte som kjent med finaletap mot Frankrike. Nå, 58 år etter landslagets eneste tittel, er igjen forventningene om pokal tilstede. Blir Gareth Southgate landslagssjefen som bryter forbannelsen? Nja, det engelske landslaget har fortsatt huller. Dette kom godt til syne i generalprøven hjemme mot Island, da det endte med 0-1-tap og påfølgende slakt i engelske tabloider.
Gruppe C: Plassmangel fremme, huller bak
Det er ikke mangel på offensiv ammunisjon i det engelske landslaget. Faktisk er det flust med talent som grunnet plassmangel ikke vil få sjansen til å vise sine kunster, og dette altså selv om både Jack Grealish og James Maddison ble vraket og sendt hjem fra bruttotroppen. Mye avhenger naturligvis av at Harry Kane og Jude Bellingham er på sitt beste, men det er også avgjørende at Southgate finner rett oppstilling rundt den dødelige duoen. De to nevnte og Phil Foden er garanterte spillere i startoppstillingen, men hvem som får tierrollen bak Kane er fortsatt usikkert. Bellingham, Foden og Cole Palmer har alle gode kort på hånden, og mest sannsynlig er det at Bellingham får jobben. Da vil Foden havne på venstrekant, mens Saka og Palmer må kjempe om plassen på motsatt side. I bakhånd har Southgate da fortsatt spektakulære spillere som Eberechi Eze, Jarrod Bowen og Anthony Gordon.
Declan Rice blir den som skal styre troppene fra midtbanen, men blir det Trent Alexander-Arnold som blir hans kreative sidemann? Eller gir Southgate tillit til en av de to defensivt tryggere stjerneskuddene Adam Wharton/ Kobbie Mainoo, eventuelt Chelseas stødige midtbanesliter Conor Gallagher? Det gjenstår å se hvor mye den engelske landslagssjefen våger, og også om han velger å gå all inn allerede fra første kamp. Bellingham har virket sliten etter en lang og suksessrik sesong med Real Madrid, og i en gruppe som dette kan Southgate kanskje tillate seg å hvile superstjernen gjennom store deler av gruppespillet. Det er som nevnt flust med dugelige erstattere å plukke fra.
Gruppe C: Ankepunktet
Enormt utvalg av offensive talenter i det engelske laget, mens det i andre enden av banen er langt tynnere utvalg. En skadeforfulgt John Stones skal være defensiv sjef, mens Kyle Walker er et opplagt valg på høyrebacken. Skal Trent Alexander-Arnold får spilletid, så må det bli i midtbaneposisjon. Kieran Trippier hadde en avslutningsvis tung sesong på høyrebacken i Newcastle, og nå ender han med stor sannsynlighet opp som venstreback for England. Palace-forsvarer Marc Guehi blir trolig Stones’ makker i midtforsvaret, mens Jordan Pickford er det litt for opplagte valget i mål. Det svinger så definitivt ikke like mye av backrekka som det gjør av det offensive utvalget. Angrep er det beste forsvar for Southgate.
Gruppe C: Sesko, Højlund og Mitrovic
England blir soleklar favoritt til å ende opp som vinner av gruppe C, mens det er mer usikkert hvem av de tre øvrige som slår følge til utslagsrundende. Danmark, Serbia og Slovenia har alle ambisjoner og nøkkelspillere som kan gjør den helt store forskjellen.
Danmark og Slovenia møttes i kvalifiseringen til EM, der de endte opp med henholdsvis første og andreplass – begge med 22 poeng fra 10 kamper. Det endte 1-1 da lagene møttes i Ljubljana, mens Danmark vant 2-1 i Parken i København. Og det var naturligvis duoen Rasmus Højlund og Benjamin Sesko som endte opp som gruppens toppscorere. Manchester Uniteds Højlund er nøkkelen til dansk suksess, mens Slovenia på samme måte er avhengig av at Leipzig-angriper Sesko leverer varene.
Også Serbia har sin nøkkelspiller i angrepet. Aleksandar Mitrovic byttet ut sportslige utfordringer i Premier League med penger og deltidspensjonering i Saudi, men leverer fortsatt scoringer på bestilling for landslaget. Serbia endte fire poeng bak Ungarn i kvalifiseringen, men Serbia scoret mål i alle sine 8 kamper. Dette betyr faktisk at Serbia har scoret mål i alle sine siste 22 kvalifiseringskamper til EM- og VM. Og Mitrovic var gruppas mestscorende før EM. I tillegg til Mitrovic har naturligvis landslagssjef Dragan Stojkovic også Juventus-angriper Dusan Vlahovic og Milan-angriper Luka Jovic å ty til. Det lukter så definitivt scoringer av det serbiske laget.