Dette er en eksklusiv artikkel. Kun abonnenter har tilgang.
EM gruppe B
Gruppe A ble sparket i gang fredag. Alle gruppene har én åpenbar favoritt. I de fleste har vi alle en instinktiv følelse av hvile to som avanserer. Det er annerledes i gruppe B. Der er det tre. Tre land som alle på sitt beste er kandidater til både finaleplass og tittelkamp. Før avspark tar i alle fall ikke jeg sjansen på å peke ut hvilket av de tre som reiser skuffede hjem før cupspillet starter.
Gruppe B: Mye felles
De tre har da også mye felles, som for eksempel at de befinner seg på grovt regnet de samme breddegrader. De har også hver sin tropp breddfull av kvalitet, i så godt som alle ledd. De har for eksempel alle tre noen svært gode keepere, rutinerte forsvarere og en håndfull superstjerner til disposisjon på midtbanen.
Merkelig nok har de enda en ting felles, nemlig en pålitelig og notorisk målscorer på topp. Vi kan låne fra Shakespeares Richard III her, men mens den engelske kongen bønnfalt om å få en hest, så ber fotballfans i Italia, Spania og Kroatia om at en av angriperne deres trer inn i stjerneklassen ved hjelp av et knippe nettkjenninger de kommende dagene.
Gruppe B: Gianluca Scamacca – Italias Jekyll & Hyde
En av dette mesterskapets største forhåndsoverraskelser var nok Spallettis vraking av superspissen Ciro Immobile. Han har riktignok knapt vært innkalt etter at Spalletti overtok i fjor, men han er likevel den spissen av de fortsatt aktive som har levert flest goaler for Azzurri. Formen det siste året, sammen med et knippe mindre skader, gjorde nok likevel dette valget svært enkelt. Immobile har ikke levert noe i sluttspill tidligere, og denne sesongens beskjedne målhøst i Serie A.
Italias problem er imidlertid stadig tilbakevendende. De beste spissene og ivrigste målscorerne i Serie A er utlendinger. Spisser med italiensk pass skremmer ikke så veldig mange. Med ett unntak, den straks fulltatoverte kraftspissen Gianluca Scamacca. Som alle i Liverpool og deres supportere kommer til å ha fortsatte mareritt om i flere tiår etter det han gjorde på Anfield i vinter. Som kjent scoret han ikke bare mål. 11. april scoret han det ene syke praktmålet etter det andre.
Men, som West Ham-fansen kan bekrefte, så er han ikke stabil på det nivået der. Han har egentlig alt, 25-åringen. Han er stor, råsterk og teknisk god. Han er kreativ, og gjør gjerne uventede ting – som vi også fikk se i Europa League-finalen. Men han er ikke den han var på Anfield ofte nok. Tolv ligamål ble det denne sesongen, og det er personlig rekord. På landslaget har han kun scoret ett eneste mål på sine 16-A-landskamper siden 2021.
Skal Italia komme seg videre fra gruppa, så henger veldig mye på Scamacca. Jeg beklager, men Raspadori, Retegui eller El Shaarawy er ikke i nærheten av hans potensiale. Scamacca må være mannen på topp, og om han hadde vært i Anfieldform mot Bosnia i forrige uke, hadde han scoret hat-trick. Han misset på større sjanser der enn et par av de han satte mot Liverpool.

Gruppe B: Alvaro Morata – løpsmaskin i offside
Om vi ser på Alvaro Moratas statistikk, virker det lite logisk å si at Spania mangler en stbail målscorer. 35 landslagsmål på 73 kamper må da være mer enn godkjent? Han scoret 15 mål på 32 kamper i La Liga denne sesongen, hvilket gir omtrent samme scoringsfrekvens. Elleve år etter at vi stoftet bekjentskap med ham i U21-sluttspillet i Israel, har han rukket å bli 31 år gammel, og det må kunne sies at han aldri har klart å etablere seg på det høyre nivået vi forventet da vi så ham hente toppscorertrofeet i U21-EM i 2013.
Personlig har jeg alltid likt Morata. Han er alltid i bevegelse, han tar initiativ og kan score med fleste kroppsdeler. Innvendingene mot ham er i hovedsak at han litt for ofte løpet seg inn i offside, og at han ikke er den mest kliniske avslutteren i klassen. Det blir gjerne en del missede målsjanser. Det har gjort at han ikke er de spanske tilhengernes største favoritt, og som Real Madrid-produkt, har han ikke alltid Atleticos supportere i ryggen heller. Ryktene forteller for øyeblikket at Juventus skal være interessert i å hente ham til klubben for tredje gang, etter at han var deres eiendom fra 204-16 og de lånte ham fra Chelsea fra 2020-22.
Nå må vi kanskje legge til at Spania i relativt nær fortid har vunnet både EM og VM uten spiss, takket være en hær av briljante midtbanespillere med både fart, teknikk og skuddstyrke. Det er mye gull på Spanias midtbane i år også, så kanskje er nettopp Spania det laget som er minst avhengige av en målscorende spiss.

Gruppe B: Andrej Kramaric – God, men ingen Ronaldo
Helt siden Kroatia fikk anledning til å stille med eget landslag etter oppløsningen av Jugoslavia, har vi lært oss å respektere laget med det rødrutete sjakkbrettet på kroppen som en fantastisk ballspillnasjon. Siden 1998 har de både vært i semifinale og finale i VM, og de har fostret spillere i superstjerneklassen. Ingen er likevel på siden av veteranen Luka Modric, som ennå ikke har vist tegn til å ville trappe ned. I september fyller den kroatiske trollmannen 39, og fortsatt stiller han opp for landslaget. Med ham på midtbanen sammen med Mateo Kovacic, Mario Pasalic og Marcelo Brozovic, stiller Kroatia godt rustet midt på banen uansett hvem motstanderen er.
Foran motstanderens mål har de imidlertid tidvis hatt sine utfordringer, og det gir seg jo særlig utslag i jevne kamper. Deres to viktigste spisser er utvilsomt Andrej Kramaric og Bruno Petkovic. Petkovic (29), havnet i ungdomsavdelingen til Catania på Sicilia som 18-åring, og spilte på forskjelllige nivåer i Italia fram til 2018, da han flyttet hjem til Dynamo Zagreb. På klubblaget er målsnittet én scoring per tredje kamp, og på landslaget litt svakere (11 mål på 38 landskamper). Perkovic er stor og sterk, og vond å spille mot.
Andrej Kramaric er mindre, men teknisk meget god. Han er også svært anvendelig som både spiss og falsk nier, og med sine 28 scoringer på 93 landskamper, har han litt å skryte av. I likhet med Gianluca Scamacca mislyktes han totalt i Premier League, men etter oppholdet i Leicester har han scoret 132 mål på 284 kamper for Hoffenheim i alle turneringer. Han tegnet seg på scoringslista både i VM i 2018 og 2022, og han har trivdes godt i Nations League-kamper.
Kanskje skal vi være litt ekstra oppmerksomme på høyrevingen fra Rijeka, Marco Pasalic? 23-åringen er født i tyske Karlsruhe, og ble hentet til Rijeka fra Borussia Dortmund i fjor sommer. Vi vet jo litt om hva slags fotballopplæring unge spillere får der.
Gruppe B: Små marginer
Gruppe B er som du skjønner, knalltøff. Marginene blir trolig små, og en spiss i form kan fort bli forskjellen på avansement og hjemreise. Det vil kreves fullt fokus i samtlige kamper, og man kan i alle gfall ikke tillate seg noe feilskjær mot gruppas slaktoffer. Albania skal ikke være noen match for noen av disse, selv om vi nok kommer til å få høre en del om hvor gode de er de neste ukene. Det er selvfølgelig bare tull…