More

  Eliteserien: Thriller på Intility

  Dette er en eksklusiv artikkel. Kun abonnenter har tilgang.

  Vennligst abonner for å låse opp dette innholdet.
  *Betalingskort må benyttes ved bestilling.

  Bodø/Glimt og de andre topplagene får ha oss unnskyldt: Dramaet på Intility mellom Vålerenga og Stabæk er rundens store høydepunkt i Eliteserien.

  12. november er datoen Bodø/Glimt ganske sikkert blir kronet seriemestere. Alt de behøver, er ett poeng hjemme mot hjelpeløse Aalesund for å dra i land seriemesterskapet for 2023, og deres tredje tittel de fire siste sesongene. Bodøværingene er i ferd med å gjøre nok en fantomsesong, og har vært soleklart best, sesongen sett under ett. De spilte den beste fotballen i landet også i fjor, da de bare ble nummer to, men de klarte ikke å være stabile nok over tid, og seriegullet ble i stedet derfor utdelt til Molde. 

  LES OGSÅ: Alt om La Liga-runden

  Denne sesongen har Bodø/Glimt vært langt mer stabile i prestasjonene, om enn ikke prikkfrie. Viking så lenge ut til å gi nordlendingene reell kamp om seriegullet, men har kollapset på spektakulært vis den siste måneden og falt fullstendig fra. Falt fra har også Aalesund gjort, som etter 1-6 og 0-3 mot Haugesund og Sandefjord, og vil med stor sannsynlighet være klare for OBOS-ligaen etter helgens runde. 

  Eliteseriens svakeste hjemmelag

  Det gjenstår imidlertid å se hvem som slår følge med Aalesund i heisen. Vålerenga er for øyeblikket laget som ligger på direkte nedrykk sammen med sunnmøringene, og før sesongstart var nedrykk et nærmest utenkelig scenario for folk både i og utenfor klubben. Men, faresignalene er tydelige. Geir Bakkes mannskap kunne ikke valgt et verre tidspunkt av sesongen å prikke inn årets verste form på, og går inn i helgens skjebneoppgjør mot Stabæk på ryggen av fire strake tap. Hvis alt går galt for Vålerenga denne runden, kan de være fire poeng bak både kvalik og sikker plass når det gjenstår to runder, og da vil selv den mest hardbarkede VIF-optimist slite med å se en vei ut av uføret.  

  Eliteserien
  Vålerenga Har Hatt En Tung Sesong På Hjemmebane.

  Og det er i alle fall ikke på tribunen det har sviktet for Vålerenga denne sesongen. Klanen har backet laget i tykt og tynt og gitt klubben i sine hjerter upåklagelig støtte gjennom hele 2023. Og de har ingen planer om å gi opp nå. Østblokka, Vålerengas supportertribune er utsolgt før søndagens skjebnekamp, og folk har møtt opp på Intility i hopetall gjennom stort sett hele sesongen. Likevel har hjemmekampene vært Oslo-lagets aller største problem i år. Åtte poeng fra 13 hjemmekamper er soleklart svakest av samtlige 16 lag i Eliteserien, og to av de tre siste kampene til Vålerenga skal spilles hjemme på Oslo Øst. 

  – Ingen har råd til å tape

  Men, det svettes godt på Nadderud også, selv om formen har tatt seg opp etter Bob Bradleys andre inntreden i klubben. Stabæk har tatt 1,13 poeng i snitt de åtte kampene amerikaneren har ledet laget denne sesongen, mot 0,84 i poengsnitt under Lars Bohinen. Men, selv om poengfangsten har vært bedre under Bradley, har det gått over en måned siden forrige seier. Uavgjort mot både Rosenborg og Sarpsborg på bortebane er gode resultater isolert sett, men forrige helg ble de filleristet av de kommende seriemesterne Bodø/Glimt, og røk hele 0-4. Da må det bot og bedring til på Intility Arena denne helgen. 
   
  – Det blir en veldig kul kamp der begge lag er desperate etter poeng, og ingen har råd til å tape. Det blir veldig kult, sier midtbanespiller Fredrik Krogstad om helgens thriller til klubbens hjemmesider.  

  Svensk sensasjon

  Og selv om det brenner aller mest under føttene for Vålerenga og Stabæk, har heller ikke Sandefjord råd til å ta foten av gasspedalen i innspurten. De sørget imidlertid for at kontraktsfornyelsen i Eliteserien ligger i deres hender etter den strålende 3-0-seieren over Aalesund mandag kveld, og plutselig er det SF som holder den siste sikre plassen som gir enda en sesong i den øverste divisjonen. Denne helgen tar vestfoldingene imot Rosenborg, som har vært blant de svakeste bortelagene i Eliteserien i år. I tillegg ankommer trønderne uten spisser, med skade på Noah Holm og suspensjoner på Isak Thorvaldsson og Ole Sæter. Sandefjord har også vært vanskelig å bryte ned hjemme på Jotun Arena i år, og fem av de 15 baklengsmålene de har sluppet inn på eget gress, kom mot Bodø/Glimt i 2-5-tapet i juli. SF har holdt nullen i fem hjemmekamper så langt i 2023. 

  I tillegg har hvalfangerne Danilo Al-Saed, den svenske sensasjonen som i fjor spilte på nivå tre i svensk fotball. I år har 24-åringen tatt Eliteserien med storm, og prikket inn 11 seriemål for Sandefjord, som stort sett har blitt scoret på samme måte; Al-Saeds signaturtrekk er å skjære inn i banen fra venstrekanten, og med noen hoftevrikk, har han skaffet seg tilstrekkelig med rom til å plassere ballen i lengste hjørne. De fleste vet hva som kommer, men få har vært i stand til å stoppe ham. 

  Eliteserien 28. runde

  Haugesund – Brann

  Etter tre strake seirer, gikk Haugesund omsider på et nederlag da de røk 0-1 mot Lillestrøm på Åråsen sist helg. Rogalendingene trenger imidlertid ikke svette altfor mye i forhold til å rykke ned, all den tid det skiller seks poeng ned til Vålerenga på direkte nedrykk, men de har faktisk vanskelige kamper igjen, og Stabæk hjemme siste serierunde kan potensielt bli helt avgjørende. Brann var svake i førsteomgangen mot Odd, og var heldige som ikke lå under. Løftet seg atskillig etter hvilen, og vant til slutt 2-1 etter mål av Felix Horn Myhre og Sivert Heltne Nilsen. Dermed er det bergenserne som sitter i førersetet i kampen om andreplassen, men (snart) nybakt seriemester Bodø/Glimt venter i neste runde.

  Bodø/Glimt – Aalesund

  Eliteserien
  Eliteserien: Thriller På Intility 5

  Bodø/Glimt vil etter alle solemerker bli kronet seriemestere denne runden. Nordlendingene er allerede i praksis seriemestere, all den tid det skiller ni poeng og 20 plussmål ned til Brann på andreplass. Det kan de takke den strålende 4-0-seieren over Stabæk i forrige serierunde for, som ble overskygget av at Brice Wembangomo ble utsatt for grov rasisme fra tribunen. Aalesund var best i førsteomgangen i skjebneoppgjøret mot Sandefjord, men etter pause ble de overkjørt av gjestene, og tapte hele 0-3 i mandagsthrilleren. Dermed er sunnmøringene langt på vei nede i OBOS, når de har syv poeng opp til kvalikplassen, og er nødt til å vinne mot laget som jager seriemesterskap. 

  Odd – Tromsø

  Odd bet godt fra i seg i førsteomgangen mot Brann, men tapte til slutt 1-2 i Bergen. Det gjenstår ikke all verden å spille om for telemarkingene, annet enn så høy tabellplassering som mulig. Har vært solide på eget gress denne høsten, med 2-2-0 på sine fire siste hjemmekamper, og slo HamKam komfortabelt 2-0 i forrige hjemmekamp. Tromsøs to hjemmetap mot bunnlagene Strømsgodset og Aalesund kan potensielt bli skjebnesvangre i medaljekampen. På bortebane er imidlertid historien en helt annen, der tromsøværingene har vunnet tre strake, i en rekke som også har gitt 4-1 mot topplagene Viking og Molde i Stavanger og Molde. Over 2,5 mål i fire av TILs fem siste bortekamper. 

  Sandefjord – Rosenborg

  Eliteserien
  Eliteserien: Thriller På Intility 6

  Sandefjord med strålende 3-0-seier mot Aalesund mandag, og med 1-1 mot Brann i runden før, er vestfoldingene plutselig oppe på sikker plass på tabellen. Danilo Al-Saed scoret sitt 11. mål for sesongen mot AaFK, og blir etter alt å dømme solgt etter årets sesong, uansett hvilken divisjon SF spiller i neste sesong. Rosenborg ankommer hvalfangerbyen uten spisser, etter at Ole Sæter på idiotisk vis pådro seg rødt kort fra benkplass i det følelsesladde derbyet mot Molde sist helg. I tillegg soner Isak Thorvaldsson karantene. Trønderne slo imidlertid Molde 3-1, men har vært regelrett svake på bortebane i høst. Seieren mot Vålerenga stoppet tapsrekken på fire kamper på fremmed gress.

  Strømsgodset – HamKam

  Strømsgodset med finfin 1-0-seier borte mot topplaget Tromsø i forrige runde, og drammenserne sikret dermed plassen for neste sesong. I tillegg klatret de helt opp på åttendeplass på tabellen, men klatringen stopper nok der, da det skiller fem poeng opp til Sarpsborg 08 på syvende. HamKam er ikke helt ute av fare riktig ennå, men har god kontroll på egen skjebne, med fem poeng ned til Stabæk på kvalikplass. Vartet opp med en strålende 3-0-seier hjemme mot Viking sist helg, og kjørte tidvis over siddisene. Seieren er trolig nok til å berge plassen, men et potensielt skjebnesvangert hjemmeoppgjør mot Vålerenga venter i neste serierunde. 

  Vålerenga – Stabæk

  Nå er det alvor på Intility Arena. 2-3-tapet mot Sarpsborg 08 i forrige runde var Vålerengas fjerde strake, og med Sandefjords seier i Aalesund, er Oslo-laget plutselig på direkte nedrykksplass med bare tre kamper igjen av sesongen. Spillerne ser regelrett livredde ut for å rykke ned, og med så høye skuldre blir det vanskelig å vinne fotballkamper. Vanskelig å understreke viktigheten av denne. Stabæk hadde forsvinnende lite å stille opp med i 0-4-tapet mot Bodø/Glimt, men er stadig poenget foran søndagens vertskap. Bæringene møter bare lag rundt seg på tabellen i de tre siste serierundene, og går en ulidelig spennende sluttspurt i møte. Ankommer Intility med tre strake uavgjorte på bortebane.

  Viking – Sarpsborg 08

  Eliteserien
  Lars-Jørgen Salvesen Med Dobbel Mot Sandefjord.

  Vikings ynkelige sluttspurt har tatt dem langt unna noen gullstrid, og trolig er det bare å glemme medalje også. Møtte aldri opp i 0-3-tapet for HamKam på Briskeby i forrige runde, og dermed har Viking tatt bare ett poeng i de fem siste kampene sine. Forrige triumf kom i den knepne 4-3-seieren over Sandefjord i september, og heller ikke da var laget fra Jåttåvågen spesielt imponerende. Etter tap og uavgjort mot bunnlagene Aalesund og Stabæk, vartet Sarpsborg 08 opp med seier mot nok et nedrykkstruet lag da Vålerenga ble slått 3-2 søndag. Sarpingene gikk opp i tilsynelatende komfortabel 3-1-ledelse, men det ble hett rundt egen boks da Vålerenga jaget utligning på tampen, men vertene holdt ut.

  Molde – Lillestrøm

  Muligheten for medalje glapp for Molde da tapte 1-3 for erkefiende Rosenborg i forrige runde i en svært så amper fotballkamp. Mathias Løvås ble fortjent utvist like før pause, og med en mann mindre på banen klarte ikke moldenserne å unngå å gå på sitt fjerde (!) strake tap i Eliteserien. Kan ramle ytterligere nedover på tabellen før sesongen er over, og ligger bare to poeng foran helgens gjester. Lillestrøm har vunnet to av de siste tre kampene sine, men på bortebane er det langt mellom oppturene. Kun ett poeng har blitt hentet fra de fire siste på fremmed gress, og forrige borteseier kom så langt tilbake som i august, da de knepent slo Strømsgodset 2-1. 

  Skader og suspensjoner

  Aalesund: Erlend Segberg soner karantene. Jeppe Moe er usikker. 

  Bodø/Glimt: Omar Elabdellaoui og Runar Espejord er skadet. Ask Tjærandsen-Skau og Petter Dahl er usikre. 

  Brann: Ole Didrik Blomberg er skadet. Fredrik Pallesen Knudsen er suspendert. Magnus Warming er usikker. 

  HamKam: Julian Dunn er skadet. Halvor Rødølen Opsahl og Pål Kirkevold soner karantene. 

  Haugesund: Sondre Liseth er skadet. Julius Eskesen er suspendert. Vegard Solheim er usikker. 

  Lillestrøm: Kosi Thompson og Frederik Elkjær er skadet. Yildren Ibrahimaj er suspendert. 

  Molde: Martin Linnes, Erling Knudtzon og Johan Bakke er skadet. Mathias Løvik og Emil Breivik soner karantene. 

  Odd: Sondre Solholm Johansen er skadet. Abdul Mugeese er usikker. 

  Rosenborg: Jonathan Augustinsson, Edvard Tagseth, Erlend Dahl Reitan, Markus Henriksen, André Hansen og Noah Holm er skadet. Ole Sæter og Isak Thorvaldsson soner karantene. Tobias Børkeeiet er usikker. 

  Sandefjord: Simon Amin er skadet. Danilo Al-Saed og Jesper Taaje er usikre. 

  Sarpsborg 08: Joachim Thomassen og Serge-Junior Ngouali er usikre. 

  Stabæk: Kasper Høgh og Fredrik Haugen er skadet. Simen Wangberg og Gaute Vetti er usikre. 

  Strømsgodset: Ernest Boahene er skadet. Emmanuel Danso, Jostein Ekeland, Eirik Ulland Andersen og Bent Sørmo er usikre. 

  Tromsø: Miika Koskela, Oskar Aron Opsahl og Lasse Nilsen er skadet. Jakob Napoleon Romsaas er usikker. 

  Viking: David Brekalo, Nicholas D’Agostino og Gianni Stensness er skadet. Sondre Auklend er usikker. 

  Vålerenga: Jacob Dicko Eng er skadet. Henrik Bjørdal er suspendert. Vegar Eggen Hedenstad er usikker. 

  Relaterte artikler

  Del artikkel

  spot_img

  Siste nytt

  Nyhetsbrev

  Få siste nytt rett i mailen