More

  Årets lag i Eliteserien 2023

  Dette er en eksklusiv artikkel. Kun abonnenter har tilgang.

  Vennligst abonner for å låse opp dette innholdet.
  *Betalingskort må benyttes ved bestilling.

  Den ordinære Eliteserien-sesongen er over, og det betyr tid for kåringer.

  I vår Eliteserie-spesial som ble gitt ut 4. april, over åtte måneder siden, presenterte vi tradisjon tro vårt tabelltips for den kommende sesongen. Der spådde vi frekt og freidig at Molde kom til å forsvare seriegullet, og at HamKam og Sandefjord kom til å rykke rett ned. Vi kan med fasit for hånden si at det ble ikke akkurat helt slik. Molde endte på 5. plass og 19 poeng bak suverene Bodø/Glimt, mens både HamKam og Sandefjord skal i vinter gjøre seg klare for atter en sesong på øverste nivå. 

  Les også: Storkamp på Villa Park

  1 rett

  Tabelltipset vårt er jevnt over ikke spesielt mye å skrive hjem om, men vi liker å si fra når vi har levert presise tabelltips, og da bør det også opplyses om når nesten ingenting går som vi tror på forhånd. Sarpsborg 08s 8. plass var den eneste helt korrekte plassen vi klarte å plassere i vårt tabelltips, men det var ikke bare bekmørkt. Vi regnet med at Brann kom til å gjøre det skarpt i sitt Eliteserie-comeback, og plasserte dem som nummer fire. De kunne søndag feire en strålende sølvplass, til tross for 0-3 i siste serierunde mot Strømsgodset. 

  Vi har også fem av lagene vi trodde skulle bli topp 6 inne blant de seks beste, og overraskelsen her er selvsagt Tromsø. Det ble en fantastisk sesong for nordnorsk fotball, og Gutans tredjeplass er atskillig høyere enn den tiendeplassen vi satte dem på før sesongstart. Tromsø overpresterte en god del ifølge vår eksklusive Supertabell som vi har presentert før hver runde gjennom hele sesongen, men øyetesten forteller at statistikk er ikke alt. Tromsø har tidvis spilt blendende fotball, og stod blant annet for en av sesongens aller beste lagpresentasjoner da de fullt fortjent slo seriemester Bodø/Glimt 2-0 på selveste Aspmyra i slaget om Nord-Norge i slutten av juli. 

  Suverene Glimt

  Eliteserien
  Bodø/Glimt Vant Serien I Suveren Stil.

  Og apropos Bodø/Glimt, ikke bli lurt av sommerens dalende formkurve; gultrøyenes sesong har vært av det helt suverene slaget. De virket en stund å få konkurranse om gullet, ikke minst da troppen ble nødt til å ri på tre hester samtidig, i Eliteserien, cupen og Conference League. Men, Kjetil Knutsens mannskap ga forbilledlig svar på tiltale. Seriegullet ble sikret med ni poengs margin til nærmeste utfordrere, skal spille cupfinale mot Molde i helgen, og er klare for utslagsrundene i Conference League. Når Bodø/Glimt er på sitt aller beste, holder de mer enn godt Champions League-nivå og Norges desidert beste lag. Det er faktisk ingen i Eliteserien som er i nærheten av Bodø/Glimt, når nordlendingene har dagen. 

  Det er heller ingen enkeltspillere i Eliteserien som er i nærheten av Amahl Pellegrino, i hvert fall ikke offensivt, når han har dagen, og mer om han lengre ned i artikkelen når det er klart for Tipsbladets sesongkåringer. Til tross for at Bodø/Glimt endte som suverene seriemestere, og at Aalesund rykket ned med enda mer suveren margin, har det likevel vært en minneverdig sesong. Geir Bakkes overgang fra Lillestrøm til Vålerenga er en av de mest kontroversielle overgangene i norsk fotballs historie, og Bakke ankom Valle med store forventninger om at han ville ta VIF ut av uføret de ble påført under Dag-Eilev Fagermo. 

  Store skuffelser

  Eliteserien
  Vålerenga Har Et Godt Utgangspunkt Før Søndagens Retur.

  Men, Vålerenga unngikk til slutt direkte nedrykk med et nødskrik, kun på grunn av bedre målforskjell enn Stabæk, og må fortsatt gjennom en kvalifisering mot Kristiansund for å kunne kalle seg et Eliteserie-lag også i 2024. Uansett hvordan det går på søndag, vil Vålerenga uansett stå igjen som en av sesongens store negative overraskelser, sammen med Rosenborg. Årets niendeplass er trøndernes svakeste tabellplassering siden nedrykket i 1977, og Sverre Nypans blomstring som nasjonens mest spennende midtbanespiller siden Martin Ødegaard, er eneste lyspunkt i en ellers bekmørk sesong for RBK. 

  En kan trekke på smilebåndet av Svein Maalens gjentatte påstander om at han er best skikket til å ta Rosenborg tilbake til toppen av norsk fotball så mye man vil, men dagens RBK-stall er også den svakeste siden nedrykket i 77’, og det ansvaret står ikke alene og hviler på de atskillige trenerne som har ledet laget de siste sesongene. Det hovedansvaret må den sportslige ledelsen med Micke Dorsin i spissen ta. 

  Nye SF-juveler

  Vi må også få trekke frem Sandefjord som et av de store lyspunktene i 2023. Vestfoldingene ble ikke levnet nevneverdige sjanser til å fornye Eliteserie-kontrakten enda en sesong, men med tre seirer på de fire siste kampene, endte SF til slutt opp med å ta syv flere poeng enn de gjorde i 2022 og unngikk dermed både direkte nedrykk og kvalik. Sportssjef Espen Bugge Pettersen og resten av trenerteamet skal også ha atskillig med skryt for å finne nye juveler ut av det store intet. Danilo Al-Saed spilte på nivå tre i Sverige i fjor, og har vært en av Eliteseriens store profiler i år, og helt avgjørende for at SF berget plassen. 

  I tillegg har Jakob Dunsby tatt enorme steg som en fullverdig Eliteserie-spiller etter overgangen fra Egersund i 2. divisjon i forkant av denne sesongen. Sandefjords største utfordring blir i vinter, som hver vinter, å beholde profilene. Kaptein Sander Moen Foss er allerede klar for Lillestrøm, mens en rekke klubber, blant annet Bodø/Glimt har Danilo Al-Saed stadig mer fokusert i kikkerten.  

  Sesongen 2023 rundes altså av denne helgen med lørdagens cupfinale og søndagens kvalikfinale. Hovedstaden blir altså sentrum for to av sesongens største begivenheter og høydepunkter, så heldigvis er det litt igjen av sesongen i vente, til tross for at det er snart bare to uker til jul.  

  Årets spiller

  Amahl Pellegrino, Bodø/Glimt

  Eliteserien
  Amahl Pellegrino Er Sesongens Store Spiller.

  Ingen over, ingen ved siden. Ingen andre spillere var egentlig med i vurderingen av denne utmerkelsen. Amahl Pellegrino har vært helt i egen klasse for seg selv. 33-åringen slettet Philips Zinckernagels poengrekord i Eliteserien med signaturscoring i siste serierunde, men spissen har gjort så atskillig mer enn å bare trille ballen rolig i lengste hjørne denne sesongen. To av målene hans kom på 1. og 3. plass i TV2s kåring “sesongens mål”, og begge kremmerhusene gikk viralt på sosiale medier verden over. Ståle Solbakkens stadige vegring for å ta Pellegrino ut på landslaget er hinsides fornuft og forståelse.

  Årets komet

  Sverre Nypan, Bodø/Glimt

  Eliteserien
  Sverre Nypan Var Rbks Store Beholdning I År.

  Sandefjords Vetle Walle Egeli var én kandidat, Tromsøs Jakob Napoleon Romsaas en annen. Men, til slutt er det umulig å komme utenom fenomenet Sverre Nypan. Midtbanespilleren er 16 år enda en uke før fødselsdagen 19. desember, men har utvist en modenhet og ferdighetsnivå langt utover hans svært beskjedne tenåringsalder. Han har vært Rosenborgs beste spiller, og Nypan har blomstret i et miljø hvor det har vært mildt sagt krevende å få utfolde seg. Han har også bidratt med fem seriemål og én assist. Sverre Nypan er kan hende årets komet, men det er ikke mange årene til han er aktuell for å være god nok til å bli årets spiller i Eliteserien – hvis han blir værende i landet så lenge.

  Årets trener

  Gaute Helstrup, Tromsø

  Kjetil Knutsens gullvinnende Bodø/Glimt er en åpenbar kandidat til denne prisen, og det samme er naturligvis Branns Eirik Horneland, som har ledet bergenserne i et strålende Eliteserie-comeback. Men, vi er likevel aller mest imponert over den jobben Gaute Helstrup har lagt ned i Tromsø. Han har med sin lokale forankring i regionen vært med på å løfte hele klubben, og fått hele Tromsø til å forelske seg i klubben igjen. TIL spiller dessuten estetisk vakker fotball, men kan også være pragmatiske når situasjonen tilsier det. Tromsøværingene endte opp med å ta 18 flere poeng enn i 2022, og tredjeplassen er over alles forventninger – inkludert våre. 

  Årets kjøp

  Danilo Al-Saed, Sandefjord

  I fjor var det Mohamed Ofkir som var Sandefjords store stjerne, i år har Danilo Al-Saed plukket opp stafettpinnen på forbilledlig vis. Svensken ankom hvalfangerbyen fra nivå 3 i Sverige, men har stått frem som en av ligaens største attraksjoner. Det kostet Sandefjord 1,5 millioner kroner å hente ham fra Sandviken, og driblekunstneren har scoret 11 seriemål på sin ferd til å bli solgt videre til en enda større klubb for minst det tidobbelte. Al-Saed har kontrakt med SF ut 2025, så vestfoldingene sitter med gode korte på hånden når interessentene setter seg ned ved forhandlingsbordet i vinter, noe de ganske sikkert vil gjøre. 

  Årets positive overraskelse

  HamKam

  Eliteserien
  Hamkam Holdt Plassen Med Bravur.

  Igjen, Tromsø og Brann er åpenbare kandidater til denne utmerkelsen, men sov ikke på HamKams prestasjon i år. Det var ikke måte på hvor nederlagsdømt hedmarkingene ble før sesongstart, og ble saget ned og sendt til OBOS-ligaen før ett eneste spark på ballen var tatt. Men, Jakob Michelsen har gjort Kamma til et ekkelt lag å møte, og berget plassen med to runder igjen av sesongen. Suksessdansken forlenget kontrakten på tampen av sesongen, og kan vise til blant annet 3-0-seirer mot Viking og Rosenborg, og de holdt Bodø/Glimt til 4-4 i en av sesongens thrillere i september. Æres den som æres bør, og HamKam har så definitivt vært en av sesongens største positive overraskelser, om ikke den største. 

  Årets skuffelse

  Rosenborg

  Eliteserien
  Rbk Var En Stor Skuffelse I År.

  Dette kunne like gjerne vært Vålerenga, men det er ikke mulig å komme unna Rosenborgs svakeste plassering i Eliteserien siden de rykket ned fra det gode selskap i 1977. Det har vært bekmørkt i Trondheim stort sett gjennom hele sesongen, og det ble tidlig klart at Svein Maalen ikke ville klare å forbedre tingenes tilstand på Lerkendal enn hva Kjetil Rekdal var i stand til. Stallen er svakere enn den har vært på flere tiår, og klubbens styre og stell står nå foran et veiskille: Jo før de innser at det ikke finnes noen quick fix på å ta RBK til toppen igjen, jo kortere tid vil det sannsynligvis ta før de blir å regne med i toppen igjen. Rosenborg har ikke råd til å bomme på valget av neste trener, og de har i hvert fall ikke råd til å bomme på spillerlogistikken de overgangsvinduene.

  Årets lag

  Årets Lag Eliteserien
  Årets Lag I Eliteserien 2023 8

  Relaterte artikler

  Del artikkel

  spot_img

  Siste nytt

  Nyhetsbrev

  Få siste nytt rett i mailen