More

  Valencia burde blitt igjen i garderoben

  De fleste har sikkert fått det med seg nå, men likevel: Rett før halvtimen var spilt mellom Cádiz og Valencia i kveld, oppstod det en krangel mellom hjemmelagets Juan Cala og gjestenes Mouctar Diakhaby. Fortvilelsen i øynene til Diakhaby da dommer David Medié Jiménez viste han det gule kortet var ikke til å ta feil av. Dypt fornærmet, fortvilet og rasende stormet Valencias midtstopper i garderoben, og lagkameratene hans slo raskt følge. Det viste seg at Cala skal ha kommet med rasistiske ytringer overfor midtstopperen.
  Det gikk 24 minutter fra Diakhaby stormet i garderoben, til kampen var i spill igjen. Valencia kom raskt med en kraftfull pressemelding der de fordømte alle former for rasisme. Kapteinen José Gayà forklarte pressen at Diakhaby hadde bedt spillerne om å fullføre kampen. Frykten for sanksjonene fra det spanske forbundet ved å ikke returnere til banen var for stor. De ble etter sigende advart om at kampen ville bli omgjort til et 0-6-tap og kan hende også poengtrekk på ytterligere tre. Manager Javi Gracia ordla seg imidlertid ikke helt på samme måte:
  – I garderoben gjorde de oss oppmerksomme på hva straffen ville bli hvis vi ikke fullførte kampen. Vi spurte Diakha hvordan han følte seg og han forklarte han ikke var i stand til å spille mer. Men han forstod godt at vi burde fullføre kampen, den mulige straffen i etterkant tatt i betraktning, sa Gracia til pressen etter kampslutt.
  Som Sid Lowe skriver i dagens spalte i avisa The Guardian – det er noe ganske annet enn å be spillerne fullføre kampen. Valencias spillere og støtteapparat som har uttalt seg om skandalen i etterkant, har sagt alle de riktige tingene. At rasisme ikke hører hjemme i fotballen eller samfunnet, at Diakhaby har lagkameratenes fulle støtte og at han ikke er alene, også videre. Men, det er én ting å si alle de rette tingene, noe ganske annet er å gjøre ord til handling. Og her hadde Valencia muligheten til å gjøre den mest kraftfulle og tydelige handlingen – bli igjen i garderoben.
  I stedet lot de ondskapen seire. Cádiz endte opp med å vinne kampen 2-1. En etterforskning av hendelsen er i gang, og i morgen, tirsdag, er det ventet at Juan Cala vil uttale seg offentlig om episoden for første gang. Kan hende ville Los Che blitt trukket både tre og seks poeng ved å bli igjen i garderoben sammen med Mouctar Diakhaby. Men de ville tatt et tydelig standpunkt og stått opp mot autoriteten. Hvis det viser seg at Cala faktisk har kommet med rasistiske ytringer, er det forøvrig utrolig pussig at laget til den fornærmede part skal straffes for å vise ryggrad og ta et oppgjør. Det spanske forbundet ville ganske sikkert fått resten av fotballverden på nakken hvis så hadde skjedd. 
  Det finnes foreløpig ingen grunn til å ikke tro på Diakhabys versjon av historien, og sannheten kommer forhåpentligvis frem i løpet av uken. I mellomtiden bør vi spørre hvorfor rasisme fremdeles er et problem i idrett og samfunn forøvrig, i april 2021. Jeg er i alle fall av den oppfatning av at resten av kampen mellom Cádiz og Valencia ikke burde blitt spilt ferdig. Los Che hadde en gigantisk mulighet til å vise solidaritet overfor en lagkamerat og ta et kraftfullt standpunkt. Dessverre lot de den gå fra seg.

  Relaterte artikler

  Del artikkel

  spot_img

  Siste nytt

  Nyhetsbrev

  Få siste nytt rett i mailen