More

  Ukas spillerprofil: Gini Wijnaldum

  Nederlands kaptein vokste opp hos sin bestemor, og har så langt storspilt i gruppespillet i EM. Så langt har kun Ronaldo scoret flere mål i mesterskapet, og Liverpool-fansen sørger over at Gini Wijnaldum har forlatt klubben gratis for PSG.
  Liverpool, 24. juni 2021: For et fyrverkeri av en fotball-kveld det var i går, da Gruppe F, dødens gruppe med Portugal, Frankrike, Tyskland og Ungarn, skulle avgjøre hvem som gikk videre. Marginene var små og det bølget fram og tilbake hvem som var videre etter hvert som målene rullet inn. Tilslutt endte begge oppgjørene 2-2 og Ungarn røk knepent ut.
  Folksomt på tribunene i Budapest
  Jeg må si det var med skrekkblandet fryd jeg observerte så mange mennesker på kampen i Budapest. Det var fint, fordi det gir følelsen av at vi går mot mer normale tider igjen – samtidig var det litt nifst, med hva som foregår i England akkurat nå som bakteppe, der Delta-varianten av koronaviruset sprer seg raskt på skolene, og særlig her i Nordvest-England. På begge skolene der barna mine går er det nå mange elever som har blitt sendt hjem for å isolere seg etter utbrudd i deres ”boble”.
  Derfor er jeg litt engstelig for hva konsekvensene blir av slike store folkesamlinger rundt EM-kampene. Nå som vi går inn i vinn-eller forsvinn-rundene, vil interessen øke ytterligere både i arrangør-byene og i land rundt i Europa – og særlig i de 16 landene som nå står igjen i turneringen.
  Imponerende av naboene
  Både Sverige og Danmark er videre, og jeg må si jeg er ekstra imponert over søta bror som vant gruppa si med sine to seire og et uavgjort. Og Danmark som kom skikkelig på løp i sin siste gruppe-kamp og knuste Russland 4-1. På lørdag møter Danmark Wales, som har både Harry Wilson og Neco Williams i troppen, mens Sverige møter Ukraina på tirsdag. Det blir spennende.
  25 mål på 75 kamper
  Nederland har så langt gjort rent bord i gruppespillet og vunnet alle sine tre kamper, ledet an av sin kaptein, Gini Wijnaldum som har storspilt.
  Han har dessuten scoret tre mål, og det er bare Ronaldo med sine fem som har scoret flere så langt – andreplassen, som mestscorende i turneringen, deler Gini med Schick, Forsberg, Lukaku og Lewandowski.
  Da Gini, som nå har takket ja til PSG, puttet to i siste kamp mot Nord-Makedonia, hadde han scoret hele 25 mål på 75 landslagskamper. Det er ingen hemmelighet at han trives i posisjonen han spiller for landslaget.
  Mange vemodige Liverpool-fans
  En ting er i alle fall sikkert. Verken jeg eller tusenvis av andre Liverpool-fans er ikke mindre vemodige over at en av Liverpools mest stabile og pålitelige spillere har forlatt klubben etter å ha sett ham storspille i EM.
  Det kan hende jeg tørket en tåre da Gini tok farvel i sin siste kamp på Anfield. (Joda, jeg gjorde det.) I fotballen må man venne seg til at spillere man har blitt glade i, forlater klubben. Men det er ikke til å komme ifra at noen spillere er vanskeligere å se forsvinne ut enn andre. Gini er en av dem. Han har vært en av den harde kjernen i laget. Pålitelig og jevnt over dyktig. Han har vært en av katalysatorene til å vinne både Champions League og Premier League.

  Også det smilet da. Når han smiler, lyser det av hele ansiktet. En smittsom glede brer seg over på andre.
  Jevnt god og pålitelig
  Det er kun Andy Robertson som har spilt flere kamper enn ham siste sesong. Gini har faktisk kun mistet 11 kamper til sammen på skader og sykdom på hele fem år. Gini unngikk skader selv i siste sesong der mange ble skadeutsatt. Han spiller jevnt over bra, han er til å stole på når andre spillere vakler. Han har vært en stillferdig diamant i Liverpools midtbaneledd, tilpasningsdyktig og hardtarbeidende. Og i sin posisjon på landslaget blomstrer han altså for fullt.
  Vokste opp hos Bestemor
  Gini het først Georginio Boateng, men da foreldrene skilte seg, tok han mammas etternavn Wijnaldum. Gini var bare seks år da de skilte lag. Moren flyttet til Amsterdam, mens han flyttet inn hos bestemor i Rotterdam, hvor han bodde resten av oppveksten.
  Da han var liten, var han ikke spesielt interessert i fotball. Han ville bli turner eller akrobat. Men et søskenbarn spurte om han ville bli med på klubben Sparta Rotterdams åpne dag, og det viste seg at han var så god med ball at han ble invitert til akademiet deres. Der ble han, litt etter litt, glad i fotball.
  Han var et naturtalent. Bare seks år og storspilte på akademiet. Etter hvert kom de store klubbene i Nederland på banen med tilbud, men han takket nei til dem alle. Han så ikke på fotball på TV og ante ikke hvem noen av stjernespillerne til topplagene var, og var uansett ikke spesielt ivrig etter å flytte på seg. Han hadde det bra i Sparta Rotterdam, og ble der i sju sesonger – helt til Feyenoord fikk signert ham. Der sto han fram som et eksepsjonelt talent og ble den yngste i klubbens historie til å debutere, da han spilte sin første kamp, 16 år og 148 dager.
  Etter hvert meldte han overgang til PSV (2011), der han skulle bli kaptein. Han ble også kåret til årets spiller i Nederland, før Newcastle fikk ham over til Premier League (2015). Der ble han klubbens toppscorer. Men Newcastle rykket ned til Championship og Gini rykket opp til Liverpool. Sommeren 2016 ble han hentet av Jürgen Klopp.
  Der tok det litt tid før han scoret, for han fikk en mer defensiv, dyptliggende posisjon på midtbanen i Liverpool. Men da han endelig kom i gang, scoret han noen viktige mål. Ikke minst er de to målene han scoret på bare to minutter mot Barcelona i kvartfinalen i Champions League, blant de viktigste og aller mest uforglemmelige.

  Gini var en av de mest sentrale i stammen på laget i 2019/20-sesongen da ligaseieren var et faktum og rekord etter rekord ble slått av ham og lagkameratene i Liverpool. Han spilte i hele 37 av de 38 ligakampene den sesongen.
  Initiativ-taker Black Lives Matter
  Det var Gini, som selv har vært utsatt for rasisme i oppveksten, som foreslo at laget skulle støtte Black Lives Matter-kampanjen etter at afroamerikanske George Floyd ble drept av hvite politimenn i USA. På ettårsdagen til Madrid-triumfen, våren 2020, gjennomførte Klopp sin første trening på Anfield etter korona-utbruddet. I løpet av treningen satte samtlige spillere kneet ned på midtsirkelen og tok et bilde for å støtte kampanjen. Store verdensstjerner gjorde det samme på sosiale medier, og Liverpool Football Club var den første klubben i Premier League til å vise sin sympati. Igjen brukte klubben og Gini sin status til noe positivt.
  Nederland – Tsjekkia
  Nederland møter Tsjekkia på søndag. Det burde være enkel match for de oransje, Tsjekkia fikk tredjeplassen i Gruppe D, der både England og Skottland spilte i tillegg til Kroatia. Men nå er cuper uforutsigbare, og dermed så spennende. 
  Men jeg tror Nederland skal vinne komfortabelt. Og scorer Gini igjen? Hva tror du?
  (Utdrag fra denne bloggen er hentet fra boka mi ”Verdens beste Liverpool” J.M. Stenersens forlag, 2020).

  Relaterte artikler

  Del artikkel

  spot_img

  Siste nytt

  Nyhetsbrev

  Få siste nytt rett i mailen