More

  Ukas EM-profil: Jordan Henderson

  Liverpool: 11.06 2021: I dag braker det løs med fotball-EM. Og samtidig har Jordan Henderson vært Liverpool-spiller i nøyaktig 10 år denne uka. Han er i Englands-troppen som møter Kroatia i sin åpningskamp på søndag.
  Akkurat dette med sterke bånd til klubblag, for så å ha erkerivaler på samme landslag, kunne vært en blogg i seg selv, men i dag hyller vi altså Jordan Henderson.
  Utmerket seg som ledertype
  Både på skolen og på banen ble Jordan tidlig pekt ut som en ledertype. Fra han spilte guttefotball var han vant til å bære kapteinsbindet rundt armen. Selv mener han det er fordi han har blitt oppdratt til å være ansvarlig, og passe på både seg selv og lillesøsteren sin, fra han var ganske liten. «Det gjorde at folk så at jeg kunne ta ansvar», sier han.
  10. juni 2011, ble Jordan kjøpt av Liverpool, som la 20 millioner pund (ca. 200 millioner norske kroner) på bordet. Mange reagerte på prislappen og syntes klubben hadde betalt for mye for 20-åringen, som fylte 21 år noen få dager etter at han skiftet klubb. Jordan smilte på intervjuene og sa at han var glad for å signere for en gigantklubb som Liverpool og for en legende som Kenny Dalglish, som faren hadde elsket å se spille, selv som Sunderland-fan.
  Likevel, det boblet over i sosiale medier med meldinger fra supportere som var skeptiske. De hadde ønsket seg et større navn til klubben.
  Mye motgang
  Jordan fikk sin debut, nettopp mot Sunderland, i åpningskampen i 2011/12-sesongen – og opplevde å bli pepet ut av supporterne fra hjembyen sin. Som profesjonell fotballspiller må man leve med at supporterne forlater deg når du forlater klubben deres. Man må også tåle å bli kritisert, både av tilskuere og eksperter. Men Jordan Henderson har også måttet slåss mot Liverpools egne supportere og ledere.
  Få spillere har opplevd så mye motgang fra dem som egentlig skulle støtte. Knapt noen hadde orket å bli stående i stormen. Og enda færre ville hatt egenskapene til å vise så mange at kritikerne tok feil.
  Allerede i sin første sesong for Liverpool opplevde Jordan å vinne et trofé. Med seier over Cardiff City vant de Ligacup-finalen. Men klubben endte også på en skuffende 8. plass på tabellen, den svakeste plasseringen siden 1994, og da neste sesong startet, hadde klubben en ny manager. Den nye sjefen, Brendan Rodgers, mente de hadde betalt for mye for Henderson og ville selge ham til Fulham.
  Men Liverpools nummer 14 nektet å bytte klubb. Han var kommet til Liverpool for å bli.
  Pappa ble alvorlig syk
  Året etter ble en god sesong for Liverpool. I 2014 slåss de om ligatittelen. Samtidig ble faren til Jordan alvorlig syk. Brian Henderson hadde fått kreft. Men pappa Henderson valgte å ikke si noe til sønnen med en gang: Liverpool var så nær å vinne serien. Han ville ikke utsette sønnen for noe som kunne påvirke konsentrasjonen, eller ødelegge for ham på banen.
  Sesongen endte med at Liverpool kom på andre plass, bare to poeng bak Manchester City. Til gjengjeld vant faren kampen over kreften, selv om det var en langvarig og hard kamp som skulle ta mange år. Den lange, tårevåte klemmen mellom Jordan og pappaen etter Champions League-seieren i Madrid, fortalte mer enn tusen ord hvor sterkt båndet er mellom de to.
  Brendan Rodgers forandret definitivt mening om Jordan Henderson. I Hendos fjerde sesong i klubben ble han utnevnt som visekaptein under Steven Gerrard. Hver gang Gerrard var ute, enten med skade eller ble hvilt på benken, startet Jordan som kaptein. Han signerte dessuten en ny femårskontrakt med de Røde og fikk et klekkelig lønnspålegg.

  Skadeutsatt
  Alt så ut til å gå veien for ham. Så gikk han inn i sin aller tyngste periode som spiller. Kort tid etter at han ble utnevnt til Liverpools nye kaptein, da Gerrard ga seg våren 2015 (etter hele 12 år som kaptein!), kjente han stikkende smerte under foten. Uansett hvor vondt det var, skulle det ikke stoppe ham. Etter hvert ble han likevel nødt til å operere, men knakk et bein i foten før han var tilbake i kampform.
  Da Jürgen Klopp tok over etter Brendan Rodgers, som fikk sparken høsten 2015, satt Hendo på sidelinjen. Mens den nye manageren drillet troppen i nye bevegelsesmønstre og skapte en ny dynamikk i gruppa, sto Jordan med fysioterapeuten og gjorde uendelig kjedelige rehabiliteringsøvelser. Med sin utrettelige disiplin kom han seg tilbake på trening med resten av troppen og viste fra første stund at han hadde brukt treningstiden godt. Han gjorde nøyaktig det Klopp krever av spillerne: Han ga 100 prosent.
  Kritikk fra sine egne
  Det gikk ikke lang tid før folk begynte å kritisere Jordan for jobben som kaptein: Han var ikke god nok, han var ikke en sterk nok leder. Han var for treg. Han passet ikke som kaptein. Så ble han skadet, og både kritikere og fotballeksperter begynte å si at Liverpool spilte bedre uten ham. Jordan legger ikke skjul på at det har vært tøft å få så mye kritikk. Det har tatt tid å venne seg til det, men etter hvert har han lært seg å bruke de negative tilbakemeldingene som bensin. Han bruker det som motivasjon til å fyre seg opp. Så går han ut på banen og viser dem at de tar feil.
  Som den menneskekjenneren Jürgen Klopp er, beholdt han Jordan som kaptein. Han visste at han fikk en dedikert, utrettelig og ekstremt disiplinert leder for laget. Som den taktikeren han også er, flyttet Klopp ham fra defensiv til offensiv midtbane, en posisjon Jordan trives bedre i. Liverpools kaptein spilte stadig bedre. Og enda viktigere: han gjorde også lagkameratene sine bedre. Nå var det ingen tvil: laget spilte desidert best med Jordan på banen. Han forsvarte lagkamerater på banen om de ble behandlet dårlig av motstandere eller dommere, roet ned både medspillere og motspillere om det kokte over, og pisket spillerne framover dersom de skulle miste fokus et lite øyeblikk.
  Utenfor banen tok han også ansvar, slik hans læremester Steven Gerrard hadde gjort. Han fulgte opp lagkameratene og passet på at de hadde det bra utenom trening og kamp. Han tok særlig godt vare på ungguttene og nye signeringer. Og under pandemien, sto han i bresjen for å samle inn sårt tiltrengte midler til det engelske helsevesenet. Noe som gjorde at han fikk utmerkelsen MBE (Member of the Most Excellent Order of the British Empire) i år fra kongehuset.
  England – Kroatia
  På søndag møter England Kroatia i åpningskampen. Henderson kan spille mot sin gamle lagkamerat Dejan Lovren. Hvordan tror du det går? Jeg holder en knapp på hvittrøyene fra balløya.

  Fredag om ei uke er det nytt oppgjør, denne gangen mot lagkamerat Andy Robertson, som bærer kapteinsbindet for Skottland, før England møter Tsjekkia til gruppespill på tirsdag 22. juni.
  England lengter etter mesterskapstriumf
  Fotball-nasjonen England tørster etter å vinne et mesterskap.
  I denne annerledes-sesongen har engelske lag utmerket seg i de europeiske klubbkonkurransene. Med finaleplass i Europa League og begge Premier League-lag i Champions League finalen. Det er en ny optimisme i fotball-England. Vil dette slå ut positivt i EM?
  Landslagssjef Southgate har bygd opp et nytt landslag der mange unge profiler har fått sjansen. I sitt første mesterskap som landslagssjef, spilte han laget helt til semifinale i VM. Nå er England motiverte for å gå helt til topps i EM.
  Hvordan tror du ”Three Lions” gjør det i EM? Er dette året de spiller seg helt til finalen og vinner på hjemmebanen Wembley?
  *Denne teksten inneholder utdrag fra boka mi ”Verdens Beste Liverpool” (2020).

  Relaterte artikler

  Del artikkel

  spot_img

  Siste nytt

  Nyhetsbrev

  Få siste nytt rett i mailen