More

  Topp 10 Eliteserien-overganger

  Dette er en eksklusiv artikkel. Kun abonnenter har tilgang.

  Vennligst abonner for å låse opp dette innholdet.
  *Betalingskort må benyttes ved bestilling.

  TOPP 10 ELITESERIEN-OVERGANGER: Vi legger hodet på blokka.

  Norsk fotball er i vinden som aldri før. Erling Braut Haaland og Martin Ødegaard har fått utenlandske klubber til å saumfare det norske markedet etter den neste store. Torsdagens landskamp mot Jordan viste at det gror godt i rekkene, med hele seks spillere som noterte seg for sine første landslagsmål. Nå har vi gitt oss selv den hårete jobben med å kåre Topp 10 Eliteserien-overganger fra det nylig stengte sommervinduet.

  LES OGSÅ: Topp 10 Premier League-kjøp

  Overgangssum er ikke det eneste kriteriet når vi har satt opp denne listen. Vi har også vurdert graden av spenning forbundet med overgangen, og potensiell videresalgsverdi. Samtidig kan det være lurt å ha i bakhodet at alle slike kåringer er subjektive, og det er selvsagt lov å være hylende uenig.

  Topp 10 Eliteserien-overganger

  10. Akor Adams

  Lillestrøm til Montpellier 
  4,50 millioner kroner 
  Spiss 
  23 år 

  Kanskje ufortjent langt nede på listen, med tanke på overgangssum og hvilken fantomsesong han leverte i vårsesongen, men det er også en faktor at Akor Adams er blant de eldste spillerne på denne listen. Kraftspissen gjorde det til sin spesialitet å sikre Lillestrøm både ett og tre poeng på overtid i 2023, et tegn på at Adams nektet å gi seg før siste fløytesignal. Starten på livet i Ligue 1 har imidlertid vært forbilledlig. Han scoret to mål i ligadebuten mot Le Havre, og fulgte opp med ny fulltreffer i den imponerende 4-1-seieren over Lyon. Gikk imidlertid målløs av banen mot Reims og Lille, men Akor Adams har så langt mer enn antydet at det er atskillig mer i vente fra nigerianeren.  

  Topp 10 Eliteserien-Overganger
  Akor Adams Ble Umåtelig Populær Blant Kanarifansen.

  9. Casper Øyvann

  Tromsø til Molde 
  1,30 millioner kroner 
  Forsvarsspiller 
  23 år 

  Molde har hatt behov for forsterkning på stopperplass i lang tid, og valget falt til slutt på den imponerende Casper Øyvann. 23-åringen mistet de seks første kampene av sesongen med skade, men spilte seg etter hvert stort opp i Tromsøs midtforsvar, og var en av hovedårsakene til at Gutan har spilt seg så langt opp på tabellen. Det er også en av grunnene til at pengesterke Molde har valgt å bla opp en såpass voksen sum som er langt over Øyvanns antatte markedsverdi. Spilte samfulle 90 minutter i Molde-debuten i 2-1-seieren mot Haugesund sist helg, og kommer til å bli en viktig brikke for Erling Moe utover høsten. Fortsetter Øyvann den gode utviklingen, bør det vanke muligheter både i utlandet og på landslaget. 

  8. Magnus Warming

  Torino til Brann 
  650 000 euro 
  Angrepsspiller 
  23 år 

  Det danske spisstalentet fikk det ikke helt til i verken Serie A eller i 2. Bundesliga, men det er fremdeles altfor tidlig å gi opp Magnus Warming. Eirik Horneland har en bunnsolid merittliste å vise til når det kommer til å foredle og utvikle talenter i Brann, og 23-åringen kan fort bli Brann-sjefens nye spissjuvel. En lårskade har begrenset Warming til kun seks minutter i Eliteserien på de tre første kampene i Eliteserien, som han fikk i debuten mot HamKam. Kantspilleren fikk fire kamper i Serie A, og har også aldersbestemte landskamper for Danmark fra U17 til U21. A-landslaget er han fremdeles et godt stykke unna, men blir det fullklaff i Bergen når han rister av seg lårskaden, har Brann mye godt i vente. 

  Topp 10 Eliteserien-Overganger
  Magnus Warming Har Erfaring Fra Serie A Og 2. Bundesliga

  7. Joe Bell

  Brøndby til Viking 
  600,000 euro  
  Midtbanespiller 
  24 år 

  Joe Bell ble fort en fan-favoritt da Viking hentet den krøllete midtbanespilleren fra den amerikanske amatørklubben Charlottesville i 2020. Han fikk tre flotte sesonger i Stavanger før han forsvant til Brøndby i januar i 2022, og med en stor fotballfremtid foran seg. Krølltoppen har imidlertid ikke fått det til å stemme i Superligaen, og da Viking var på jakt etter forsterkninger i sommer for å holde tritt med Bodø/Glimt i gullkampen, var det duket for en følelsesladd retur til SR-Bank Arena.  
   
  – Det er fantastisk å være tilbake. Jeg føler virkelig jeg har kommet tilbake til familie og venner. Det var en veldig enkel avgjørelse. Jeg gleder meg til å komme tilbake på banen og bidra, sier Bell i forbindelse med returen til gamleklubben. 

  6. Daniel Bassi

  Tromsø til Bodø/Glimt 
  Byttet med Lasse Nordås 
  Forsvarsspiller 
  18 år 

  Daniel Bassi ble nærmest kjeppjaget ut av Tromsø da han uttrykte ønsket om en overgang til erkefienden Bodø/Glimt. At spissen Lasse Nordås kom i retur, var bare et lite plaster på såret. Men, 18-åringen har alle forutsetninger for å lykkes på aller øverste nivå en gang i fremtiden. Debuten på Aspmyra er for lengst unnagjort, men det den anvendelige tenåringen har vist hittil, understreker bare at han fortsatt har et hav igjen av utvikling foran seg. Kjetil Knutsen er imidlertid overbevist om at Bassi kommer til å bli en strålende spiller, og når det kommer fra Norges beste spillerutviklende trener, lønner det seg å lytte. Bassi kan bekle roller stort sett langs hele venstrekanten. 

  Topp 10 Eliteserien-Overganger
  Daniel Bassis Kontroversielle Overgang Til Bodø/Glimt Var En Av Sommerens Store Snakkiser.

  5. Odin Thiago Holm

  Vålerenga til Celtic 
  3,00 millioner euro 
  Midtbanespiller 
  20 år 

  Odin Thiago Holm har stått på blokka som et av landets mest lovende midtbanetalenter i en årrekke allerede. Den eminente teknikeren har lagt til Thiago i navnet sitt på grunn av sin beundring for Liverpools nummer 6, og så har de også atskillige likhetstrekk ute på banen. Først og fremst den glimrende nærteknikken og pasningsfoten, og da Celtic la tre millioner euro på bordet i sommer, var det vanskelig for Vålerenga å takke nei. 20-åringen har fått tre innhopp i skotske Premiership hittil, og fikk den siste halve omgangen i forrige helgs Old Firm. Det er imidlertid bare et spørsmål om tid før Holm er fast i startelleveren. Midtbanespilleren har også fått aldersbestemte landskamper på alle aldersnivåer fra U15 til U20.  

  4. Tobias Gulliksen

  Strømsgodset til Bodø/Glimt 
  2,3 millioner euro 
  Midtbanespiller 
  20 år 

  Det har gått gjetord om Tobias Gulliksen i flere år i Drammen allerede. 20-åringen fikk sitt store gjennombrudd i 2021-sesongen, da han bidro med fem mål to målgivende, og var en viktig årsak til at Godset landet relativt midt på tabellen. Siden har han vært fast på laget, og det var bare et spørsmål om tid før større klubber ville komme bankende på døra. At Gulliksens neste karrieresteg skulle bli tatt innenfor landegrensene var noe overraskende, men lykkes det enorme midtbanetalentet i helgult, vil også utenlandske klubber melde sin interesse innen ikke altfor lang tid. Er primært hentet inn som erstatter for Hugo Vetlesen, og har alle forutsetninger for å lykkes under Kjetil Knutsen. 

  Topp 10 Eliteserien-Overganger
  Tobias Gulliksen Spås En Stor Fremtid.

  3. Christopher Bonsu Baah

  Sarpsborg 08 til Genk 
  5,20 millioner euro 
  Angrepsspiller 
  18 år 

  En av de største kometkarrierene Eliteserien har sett på noen år. Allerede i sesongoppkjøringen, varslet TV2-ekspert Yaw Amankwah at han aldri hadde sett en prøvespiller, og de håndfaste bevisene, tyder på at den tidligere Sandefjord-spilleren hadde rett. Christopher Bonsu Baah gikk rett inn i Sarpsborg 08s startellever allerede fra seriestarten, og etter hvert som han ble stadig varmere i trøya, gjorde han mer og mer som han selv ville utpå høyrekanten, uten at forsvarsspillerne var i stand til å gjøre noe med det. Det fristet belgiske Genk til ikke å ta noen sjanser på å la stortalentet fullføre sesongen i Eliteserien og imponere speidere fra enda større og mer tiltrekkende klubber. Det ble bare en snau halvsesong i Østfold før tenåringen ble solgt for over 50 millioner kroner. Ikke verst. 

  2. Sivert Mannsverk

  Molde til Ajax 
  6,00 millioner euro 
  Midtbanespiller 
  21 år 

  Kan hende skulle Sivert Mannsverk stått aller øverst på denne listen. For det midtbaneankeret leverte i Champions League-kvalifiseringen var mildt sagt imponerende. Mannsverk var overalt på banen, og en konstant pest og en plage for tyrkerne. 21-åringen var nok på blokka til flere klubber allerede før CL-exiten mot Galatasaray, men oppvisningen der, var nok en avgjørende faktor til at selveste Ajax til slutt trykket på avtrekkeren og skilte seg fra seks millioner euro for å sikre seg midtbanespillerens tjenester. Mannsverk kan ikke være langt unna en plass i den norske A-landslagstroppen, og har representert landslaget på alle aldersnivåer fra U15 og opp til U21. Det skal bli ekstremt spennende å følge midtbaneankerets videre utvikling i Æresdivisjonen. 

  Topp 10 Eliteserien-Overganger
  Sivert Mannsverk Har Muligheten Til Å Etablere Seg I Selveste Ajax.

  1. Hugo Vetlesen

  Bodø/Glimt til Club Brügge 
  7,75 millioner euro 
  Midtbanespiller  
  23 år 

  Ingen over, ingen ved siden. Hugo Vetlesen etablerte seg som Eliteseriens beste midtbanespiller etter overgangen fra Stabæk til Bodø/Glimt. Etter hvert som han fikk stadig mer tillit i helgult, ble han stadig bedre, og til slutt var han en av Kjetil Knutsens aller første navn på blokka. På 123 offisielle kamper for Bodø/Glimt, radet han opp hele 32 scoringer og 37 målgivende, og det ble etter hvert bare et spørsmål om tid før et storsalg stod på trappene. Til slutt var det Brügge som fikk kloa i Hugo Vetlesen, der han nå ledes av sin landsmann Ronny Deila. Det stod nærmest skrevet i stjernene at Vetlesen ville bli gjenforent med Bodø/Glimt i høstens gruppespill i Europa Conference League, og det skal bli ekstremt interessant å se hvordan det utarter. At han har en stor fremtid foran seg, virker uansett å være sikkert. 

  Relaterte artikler

  Del artikkel

  spot_img

  Siste nytt

  Nyhetsbrev

  Få siste nytt rett i mailen