More

  Topp 10 Premier League: Verdt hvert pund

  Dette er en eksklusiv artikkel. Kun abonnenter har tilgang.

  Vennligst abonner for å låse opp dette innholdet.
  *Betalingskort må benyttes ved bestilling.

  Kun én uke siden sommervinduet ble stengt i Premier League. Et vindu som igjen slo rekorder i antall brukte pundmillioner. Flere av spillere har fortsatt ikke debutert for sin nye klubb, og som mest har de altså fått vist seg frem i fire ligakamper. Da blir det naturligvis vrient å kåre Topp 10 Premier League-kjøp.

  Kjøpesum må tross alt tas med i betraktning, og utvalget av kandidater er enormt. Vi har fulgt overgangsvinduet tett siden det åpnet, og etter gjennomgang av alle spillere som er hentet til Premier League siden 1. juni falt vi ned på 25 åpenbare kandidater. Og da har vi altså vært strenge. De 25 skulle så igjen reduseres til 10, og den jobben var alt annet enn enkel.

  Vi gir det et forsøk, og det kan noe nær garanteres at lista vil se annerledes ut om vi skal lage den på nytt i desember. De 15 som ble slått ut i semifinalen er for ordens skyld listet opp nederst i saken.

  Topp 10 Premier League-kjøp:

  10. Ansu Fati (20)

  Barcelona til Brighton
  Lån

  Topp 10 Premier League
  Topp 10 Premier League: Ansu Fati

  Så sent som i 2017 spilte Brighton Championship-fotball, før de i mai i år kvalifiserte seg for sin aller første sesong i europacupen. Og de har nådd dit gjennom en rekrutteringsmetode som gjør dem til klubben alle i Premier League misunner. Brighton hentet både managere og spillere fra andre eller tredje hylle, før de etter et år eller to videreselger med enorm fortjeneste. Utviklingsmulighetene i Brighton er viden kjent, og talentene ser verdien i å velge The Seagulls som springbrett for videre karriere. Dette er ikke motivet Ansu Fati har, da han allerede er fast ansatt i Barcelona.

  Etter en periode med motgang har imidlertid Fati (som i 2021 ble arvtaker av Lionel Messis drakt nummer 10 i Barcelona) pekt ut Brighton som klubben han kan få karrieren tilbake på rett kjøl i. Denne overgangen er et nytt bevis på statusen denne klubben i løpet av de siste årene har skaffet seg.

  9. Moussa Diaby (24)

  Leverkusen til Aston Villa
  £55 millioner

  Topp 10 Premier League: Moussa Diaby
  Topp 10 Premier League: Moussa Diaby

  Diaby er født I Paris, og gikk gradene i Paris Saint-Germain. Det var imidlertid etter overgangen til Bayer Leverkusen det egentlige gjennombruddet kom. Forrige sesongs 17 målpoeng i tysk Bundesliga fikk klubber som Arsenal og Newcastle til å stille inn siktet, men det var Aston Villa som til slutt fikk tilslaget. Og Diaby har umiddelbart vist sin verdi.

  Den lynhurtige 24-åringen kan brukes i flere posisjoner, men trives best som offensiv midtbanespiller eller på høyre kant. Fart og teknikk er noe av hva han har å by på, men Diaby er heller ikke skuddredd. Har allerede notert seg for fire målpoeng i Premier League denne sesongen, og det vil garantert bli mange flere. Store penger involvert, men Villa trengte offensive alternativer.

  8. Alexis Mac Allister (24)

  Brighton til Liverpool
  £42 millioner

  Topp 10 Premier League: Alexis Mac Allister
  Topp 10 Premier League: Alexis Mac Allister

  Brighton er kjent for å ta seg godt betalt når de selger sine egenproduserte verdensstjerner, men verdensmester Alexis Mac Allister ble overraskende nok solgt på «billigsalg». Mens Chelsea måtte betale 116 millioner pund for Caicedo, slapp Liverpool unna med £42 millioner for Mac Allister. Argentineren har fortsatt ikke fått vist seg frem i sin antatt beste posisjon, men har likevel vært en bærebjelke etter ankomst Anfield.

  Etter Gravenberch’ ankomst vil 24-årige Mac Allister ganske sikkert få en mer offensiv posisjon. Argentineren noterte seg for tosifret antall ligascoringer, da han forrige sesong ble kåret til sesongens spiller i et Brighton – som for aller første gang i historien kvalifiserte seg til europacup-spill.

  7. Brennan Johnson (22)

  Nottingham Forest til Tottenham
  £55 millioner

  Topp 10 Premier League: Brennan Johnson
  Topp 10 Premier League: Brennan Johnson

  Brennan Johnson er fortsatt fersk på Premier League-nivå. En hel sesong i Premier League, og en hel sesong i The Championship er hva 22-åringen har å vise til. Før dette var han på lån i tredjedivisjon med Lincoln. Talentet har det imidlertid aldri vært noen tvil om, og unggutten var helt sentral da Forest forrige sesong klamret seg til ny Premier League-kontrakt.

  Åtte scoringer ble levert, men Johnson var også en helt avgjørende brikke for å gi Forest-forsvaret en pustepause. Ingen Premier League-spillere løp raskere og like langt med ballen i bena. En typisk kontringsspiller for Forest, mens helt andre oppgaver venter i nye og offensive Tottenham. Johnson har imidlertid kvalitetene som skal til, og alderen taler naturligvis til hans fordel.

  6. Sandro Tonali (23)

  Milan til Newcastle
  £64 millioner

  Topp 10 Premier League: Sandro Tonali
  Topp 10 Premier League: Sandro Tonali

  Newcastle er tilbake i Champions League, og den returen påtvinger forsterkninger i alle ledd. Den søkkrike arabisk-eide klubben har ffp å ta hensyn til, men noen tungvektere er det uansett gitt plass til. Å gjøre Sandro Tonali til dyreste italienske fotballeksport noensinne er neppe den dårligste investeringen de kunne gjøre.

  Midtbanespillerens siste sesonger i Serie A fikk forståsegpåerne til å nevne 23-åringen i samme åndedrag som spillerne i de klassiske Milan-årgangene fra nittitallet, og Tonali har vært en umiddelbar suksess. Newcastle har fått en tøff innledning på sesongen, men Tonali har vært et klart lyspunkt. Kanskje spesielt da han i storseieren mot Villa var banens gigant.

  5. Rasmus Højlund (20)

  Atalanta til Manchester United
  £75 millioner

  Topp 10 Premier League: Rasmus Højlund
  Topp 10 Premier League: Rasmus Højlund

  At Manchester United hadde akutt behov for en midtspiss var hevet over enhver tvil, og etter rykter om et titalls ulike toppspillere falt valgt til slutt på den unge dansken Rasmus Højlund. Ryggproblemer ved ankomst Manchester betyr at fansen så langt bare har fått se dansken i en drøy halvtime, da han kom på som innbytter mot Arsenal søndag. Dette var imidlertid nok til å bekrefte at United har fått på plass en både rask, fysisk sterk og aggressiv ung angriper.

  Unggutten scoret tosifret for Atalanta forrige sesong, og står bokført med seks scoringer på syv kamper for det danske landslaget. Hvordan han vil kle United er umulig å spå, men mistanken hviler mot at klubb og spiller vil kle hverandre som hånd i hanske. At han siden barnsben har vært United-fan er neppe en ulempe. De umiddelbare sammenlikningen med Haaland er unødvendige, men på mistanken tar dansken greit plass på lista over sommerens Topp 10 Premier League-kjøp.

  4. James Ward-Prowse (28)

  Southampton til West Ham
  £35 millioner

  Topp 10 Premier League: James Ward-Prowse
  Topp 10 Premier League: James Ward-Prowse

  West Ham vant tre bortekamper i løpet av hele forrige sesong, mens de nå står med to seirer allerede etter første tre reiser. En av hovedårsakene til suksessen heter James Ward-Prowse. Den tidligere Southampton-kapteinen ble gjennom sommeren linket til brorparten av Premier League-klubbene, inkludert noen av de aller største. Følelsen er uansett at West Ham er en perfekt destinasjon for 28-åringen og hans gullfot.

  Ward-Prowse har vært sist eller nest sist på fire av West Hams ni første scoringer, og langt flere målpoeng vil det bli. Mohammed Kudus og Edzon Alvarez er av andre tunge Hammers-kjøp i sommer, men Ward-Prowse kan fort bli det viktigste.

  3. Dominik Szoboszlai (22)

  RB Leipzig til Liverpool
  £70 millioner

  Topp 10 Premier League: Dominik Szoboszlai
  Topp 10 Premier League: Dominik Szoboszlai

  Liverpool så ut som et havari så sent som i august, men etter et knippe sene kjøp virker de røde å ha fått stablet på bena en ny midtbane som kan gjøre seg gjeldende i mange år fremover. Og det er ungarske Dominik Szoboszlai som så langt har stått frem som den store profilen. Den elegante midtbanespilleren kan brukes i flere posisjoner, har en skuddfot som behager og en ro med ballen man bare sjelden ser.

  Interessant er det også at ungareren trolig er aller best i en kantrolle, og dette kan komme godt med når Mo Salah fortsatt linkes med en overgang til ørkenklubb for spinnville penger. Liverpool har allerede erstatteren klar, og selv om Salah ble værende gjennom deadline day i Saudi, skal man ikke se bort fra salg i januar. Mye avhenger naturligvis av hvordan Liverpool ligger an ved nyttår. Innen den tid kan ungareren være nummer 1 på liste over topp 10 Premier League-kjøp. Så lovende har faktisk innledningen vært.

  2. James Maddison (26)

  Leicester til Tottenham
  £46 millioner

  Topp 10 Premier League: James Maddison
  Topp 10 Premier League: James Maddison

  Han kan det meste, James Maddison. Og Tottenhams kjøp av midtbanespilleren fra Leicester for 40 millioner pund kan vanskelig beskrives som annet enn et kupp. Tottenham gjorde store grep i sommer, med ansettelsen av tidligere Celtic-manager Ange Postecoglu, samtidig som Harry Kane forsvant til Bayern. Og resultatet er at Tottenhams ser bedre ut enn på lenge. Spesielt når forrige helgs tremålsscorer Heung-min Son har tatt plass helt på topp, med Maddison som kreativ midtbanespiller.

  Kane/Son er byttet ut med Son/Maddison, og så langt ser det særs lovende ut. Maddison kler Postecoglus spillestil, er en kreativ kraft og scorer mål fra de fleste vinkler. Bare én spiller sniker seg foran når vi kårer Topp 10 Premier League-kjøp for sommeren.

  1. Declan Rice (24)

  West Ham til Arsenal
  £116 millioner

  Topp 10 Premier League: Declan Rice
  Topp 10 Premier League: Declan Rice

  En av de aller dyreste, men også den beste. Declan Rice har allerede bevist at han vil bli en helt avgjørende spiller når Arsenal igjen skal kjempe for Premier League-tittelen. The Gunners måtte grave dypt for å sikre seg signaturen til den 24-årige midtbanespilleren, men her har de fått på plass en spiller som står frem når det gjelder som mest – senest bevist i storkampen mot United, der han var banens gigant, og også avgjorde på overtid.

  Rice er like god i åtterrollen som han er i rollen som defensivt anker, og også som skjold foran midtstopperne viser statistikken at han er av dem som bidrar med flest avgjørende gjennombruddspasninger. At han i tillegg fremstår som en ydmyk person, alltid tilgjengelig for fans og presse, og setter laget fremfor seg selv, følger med som en enorm bonus. Ødegaard har kapteinsbindet, men Rice er nok en enda større motivator. Rice Rice Baby tar førsteplassen på vår kåring av Topp 10 Premier League-kjøp i sommer.

  *Alle overgangssummer er totalsummer

  Spillere som røk ut i «semifinalen» i kåringen av Topp 10 Premier League-kjøp:
  Axel Disasi, Tahith Chong, Ibrahim Sangaré, Alex Iwobi, Luis Sinisterra, Matheus França, Mateo Kovacic, Christopher Nkunku, Cameron Archer, Gustavo Hamer, Callum Hudson-Odoi, Mark Flekken, Mohammed Kudus, Andre Onana og Josko Gvardiol.

  Relaterte artikler

  Del artikkel

  spot_img

  Siste nytt

  Nyhetsbrev

  Få siste nytt rett i mailen