More

  Ti på rad for Napoli

  14 kamper har de lyseblå spilt, ti i Serie A og fire i Champions League. De har vunnet tolv, og spilt to uavgjort. De har scoret 42 mål, eller helt nøyaktig tre per kamp. Snittet er helt koko, og fotballfeberen stiger nå for hver time i den relativt fotballgale byen i Sør-Italia.

  Det er fristende å kalle det vi ser nå for et vulkanutbrudd av sportslig framgang, og ja, «the pun is indeed intended», fra Napoli har man som kjent helt grei utsikt til den ikke helt ukjente vulkanen Vesuv. På banen er imidlertid utbruddet forårsaket av to nykommere som ikke bare har erobret mitt hjerte, men også i rekordfart plassert seg på den høyeste stjernehimmelen i Italia. Det var ikke mange av oss som så for oss at en georgier man hentet fra Dinamo Batumi for ti millioner Euro, og en sør-koreaner man fant i Fenerbahce for 18 millioner, skulle vise seg å være blant ligaens fem beste spillere fra første runde. Men det var de, Kvicha Kvaratshkelia og Min-jae Kim.

  En stopperbauta og en driblekonge

  Kim har uten videre seremonier fylt hullet etter Kalidou Koulibaly, og ser bedre ut enn giganten som flyttet til Chelsea etter flere år som eneveldig forsvarskonge i Napoli. Og Kvaratshkelia? Å se ham spille fotball er som en våt drøm, han er like fotrapp som Johann Cruyff i sine beste år, han kan drible fanden inne i en telefonkiosk som han var fra Bergen og hadde Kniksen som artistnavn, han flyter forbi motspillere og leker pasninger til medspillerne. Og han scorer mål, både i åpent spill og fra straffemerket. Årets kjøp i Europa er ikke Braut, det er Napolis nr. 77 – som burde fått drakt nummer 10 om den ikke var fredet for all fremtid.

  Napoli har sikret seg avansement i CL også, med fire kjappe seire på rad, og 6-1 borte mot Ajax er et resultat man vil snakke om i mange år. Ikke fordi Ajax har noe storlag akkurat nå, men fordi det er Ajax, og det er et Napoli som ikke har tradisjon for å prestere på dette nivået.

  Jeg vet at jeg før sesongen forventet en tøff sesong for Napoli. Det skal ikke være mulig å miste førstekeeper, forsvarssjefen, midtbanedirigenten par excellence, klubbkaptein og trollmann og på toppen av det hele, klubbens mestscorende spiller gjennom tidene, og oppnå sportslig framgang. Napoli har klart det, og det har de gjort til en prislapp på 68 millioner. Eller tilsvarende det Tottenham betalte for kjempesuksessen Richarlison. Det holder ikke å ta av seg hatten for den sportslige jobben som er gjort over hele linja i Napoli, for i tillegg til å hente noen nye spillere, har trener Spalletti forbedret brorparten av de spillerne som var der fra før. Man må altså ta av seg mer enn en imaginær hatt…

  Eksamenstid

  Før Qatar-VM setter ligafotballen i pausemodus, venter imidlertid den ene eksamenen etter den andre for Partenopei, og det starter med Roma borte kommende helg. Etter hjemmekamp mot Sassuolo, venter så Atalanta i Bergamo, så Empoli hjemme og i siste kamp før VM kommer Udinese på besøk. I løpet av de tre første kampene i januar venter så både Inter og Juventus.

  Mange vil kanskje huske at Napoli var med i tabelltoppen hele høsten 2021 også, men at de snublet seg sakte men dog sikkert ut av gullkampen utover vinteren. Mye tyder på at man står bedre rustet utover nå, ikke bare sørger VM for at mange får en god restitusjonsperiode i desember, men Napoli kan jo nå også hvile spillere i de siste CL-kampene. På toppen av det ser stallen ut til å ha blitt så mye sterkere i bredden, at man kan tillate seg å rotere i nær sagt alle kamper.

  Øyvind Johannessen
  redaksjonen@tipsbladet.no

  Relaterte artikler

  Del artikkel

  spot_img

  Siste nytt

  Nyhetsbrev

  Få siste nytt rett i mailen