More

  Thiago – verdensborgeren i den moderne fotballen

  I ettermiddag braker det løs med første kvartfinale når Spania møter et Sveits, som har satt nasjonen på hodet etter sin overraskende triumf mot favoritt Frankrike. Spanias Thiago, forklarer hvordan fotballen har endret seg siden hans far ble verdensmester med Brasil.
  Liverpool, 2. juli 2021: Det er ingen hemmelighet at det er full fotballfeber her i England etter at Three Lions slo Tyskland i et mesterskap for første gang siden 1966.
  Likevel er det lite som kan slå jubelscenene som utfoldet seg i Sveits da de klarte å spille seg til en episk seier mot verdensmester Frankrike.
  For mange sveitsere har kritisert manager Petkovic sin lederstil og spillernes manglende kjærlighet og dedikasjon for Sveits på forhånd, og tusenvis skrudde av tven da Pogba dundret inn 3-1-målet.
  Men Sveits ga ikke opp. Så kom den inspirerende innhentinga til 3-3 i løpet av kampens siste 10 ordinære minutter og etter ekstraomganger og straffe var det Sveits som kunne feire å ha vunnet sin første vinn – eller forsvinn kamp etter gruppespillet i et mesterskap siden 1954.
  Landet sto på hodet, og plutselig er fotballaget brobyggere og helter i landet. De ble utnevnt som Asterix. Det er slike kamper som gjør fotball så eventyrlig spennende og moro. Nå møter Xherdan Shaqiri og Sveits Spania i første kvartfinalen.
  Fra en fotballfamilie
  Spanias nummer 10, Thiago Alcantara do Nascimento, eller bare Thiago om du vil, kunne ha spilt for Brasil som lillebroren og PSG-spiller Rafinha gjør, og som faren Mazinho gjorde. Thiago har nemlig dobbelt statsborgerskap som sønn av to brasilianere, men vokste opp i Spania. Han ble født i Italia og spilte fotball i sine første barneår i foreldrenes hjemland.
  Thiago snakker hele fem språk flytende. Han er en ekte verdensborger.
  Han var bare 14 år da han kom til FC Barcelona og fikk sin debut for førstelaget i sitt attende år.
  Premiegrossist
  Han vant La Liga to ganger med Barcelona i tillegg til Champions League og Verdensmesterskapet for klubblag, før Pep Guardiola sa ”Thiago eller ingen” i overgangsvinduet til Bayern. Det ga en enorm boost til selvtilliten. I Tyskland vant Thiago hele 16 trofeer med Bayern, inkludert elleville 7 Bundesliga-seire på rad.
  Uheldig i Liverpool
  Jubelen sto i taket blant Liverpool-fansen da Klopp signerte ham i 2020. Det startet så bra. Han kom innpå som innbytter mot Chelsea borte og satte like godt ny pasningsrekord på antall vellykkede pasninger i en omgang. Hele 75 pasninger, flest siden Opta begynte å registrere dette i 2003.

  Men så fikk han covid-19-smitte i september. Da han endelig var tilbake, ble han kvestet av Richarlison mot Everton og kneskaden satte Liverpools nye midtbanejuvel ut av spill i måneder. Da han endelig kom tilbake, tok det tid å finne formen og flyten.
  Moro med ansvar
  Thiago vokste opp med å kunne beundre faren og hans lagkamerater spille og se livet som profesjonell spiller på tett hold. Farens motto er ”moro med ansvar” som er et mantra de har sammen som far og sønn. De mener det er viktig å balansere dette. Ingen ansvar uten at det fortsatt er gøy – men ingen glede uten å også ta ansvar. Dette er en evig balansegang for å lykkes som fotballspiller, mener både far og sønn.
  Mindre fantasi
  Spanias nummer 10 og Liverpools nummer 6 har selv erfart hvordan fotballen har endret seg enormt siden faren ble verdensmester med Brasil i 1994.  Til avisa The Guardian uttalte han nylig at man ser mindre magi og mindre fantasi i fotballen nå fra da. At fotballspillerne gjør mer og er raskere nå, men at det er mindre behov for dribling fordi spillerne løper:
  ”Spillerne er mer utviklet på alle områder. Du mister den annerledes spilleren som ”puster”, playmakeren som er tregere, selv om han har eventyrlig teknikk, fordi slike spillere ikke får anledning til å vende raskt nok. De av oss som ikke er så raske med beina våre, må være enda raskere i hodet. Det er som alt annet her i livet; tilpasning. Alt er i bevegelse og fotballen endres konstant.”
  Liker ikke VAR
  Thiago mener ikke alt er mye bedre nå. Han kan for eksempel ikke fordra VAR. Mytiske øyeblikk forsvinner og magien og spontaniteten etter en scoring slukes av ventinga og håpet om det beste – at det ikke ble gjort en feil i forkant av scoringa.
  Ulike lands styrker
  Han har erfaring fra å spille i spansk-, tysk- og engelsk toppfotball og har vært lagkamerat med så mange ulike nasjonaliteter og mener at spanske spillere er mer tekniske, italienerne er mer taktiske, England har et hurtigere spill, Tyskland har mer overganger mellom angrep og forsvar, mens Frankrike utvikler sine unge spillere svært godt fysisk.
  Fotball-gigantene Tyskland og Frankrike er allerede ute av EM. Nå gjenstår det å se hvilke nasjoner som går videre til semifinalene.
  Først ut i presset skal altså Spania og Sveits. Vinn eller forsvinn.
  Jeg holder en knapp på Spania. Jeg tror ikke Sveits karer å holde hodet kaldt, at de fortsatt er beruset av seieren mot Frankrike. Hva tror du?
  En hel nasjons lykke hviler på spillernes skuldre i kveld og i morgen. Hvordan opplever Thiago dette presset? Er det overveldende av og til?
  Nei. Han mener det er motiverende.
  ”Vi har alle vokst opp med press og vi elsker det”
  Vi kjører favorittseirer i helgens kvartfinaler gjennom maskinen hos oddssammenlikning-tjenesten maxgevinst.com, og oddsen er i kjent stil markant forskjellig. Coolbet, som har vunnet våre to siste tester av spilltilbydere, topper igjen. 
  Oddsen på kvartfinaleseirer til Spania, Italia, Danmark og England:

  Relaterte artikler

  Del artikkel

  spot_img

  Siste nytt

  Nyhetsbrev

  Få siste nytt rett i mailen