More

  Siste serierunde: Vinn eller (kanskje) forsvinn!

  Dette er en eksklusiv artikkel. Kun abonnenter har tilgang.

  Vennligst abonner for å låse opp dette innholdet.
  *Betalingskort må benyttes ved bestilling.

  Det er duket for et nedrykksdrama av de sjeldne i den aller siste serierunden. 

  Siste Serierunde
  Kan Vålerenga Berge Plassen I Siste Serierunde?

  En fjerdedel av Eliteserie-lagene står i akutt nedrykksfare når Eliteserie-sesongen 2023 skal avsluttes søndag. Fire klubbers skjebne for neste sesong skal avgjøres på tre arenaer denne søndagen, og det er en vanvittig spennende tabellsituasjon vi har foran oss, før den siste runden.  

  LES OGSÅ: Oddstips til siste serierunde!

  Vålerenga, Sandefjord, Stabæk og Haugesund er alle Eliteserie-lag per i dag, men ett av de vil være en OBOS-liga-klubb når seriesesongen er over omtrent, klokken 19. Kulda truet en stund gjennomføringen av siste serierunde, men går heldigvis som planlagt i ettermiddag.

  At fire lag kan rykke ned før den siste serierunden er naturligvis vanvittig spennende og fascinerende, men ikke banebrytende. Før siste La Liga-runde forrige sesong, stod seks lag i fare for å rykke ned før siste La Liga-runde. Det som imidlertid er relativt unikt, er at samtlige lag av kvartetten som står i fare for å rykke ned fra Eliteserien, har mer eller mindre skjebnen i egne hender før siste serierunde.  

  Forberedt på OBOS-ligaen

  Vålerenga vil nemlig være garantert å unngå direkte nedrykk med seier mot Tromsø i siste serierunde. Sandefjord vil langt på vei være sikra å unngå både nedrykk og kvalik med seier mot Lillestrøm, mens både Haugesund og Stabæk vil styre unna direkte nedrykk hvis den ene slår den andre. Alle vil med andre ord klare seg med seier, i alle fall unngå direkte nedrykk. Og den aller største spenningen forbundet med nedrykksdramaet finner vi i Haugesund. 

  Siste Serierunde
  Haugesund Skjelver Før Siste Serierunde.

  FKH trodde nok de var klare fra nedrykksfare etter at de slo både HamKam og Aalesund i slutten av oktober, men så feil kunne man ta. Strake tap mot Lillestrøm, Brann og Tromsø har tatt dem rett ned i gjørma igjen, og kan fort måtte finne på å slå Stabæk for å være sikret fornyet Eliteserie-kontrakt. Ledelsen har imidlertid forberedt seg på det verste. 
   
  – Det er ingen tvil om at det er en viktig kamp. Vi får mange lykkeønskninger fra omgivelsene, og opplever sterk støtte i forkant av kampen, og vet vi har kvaliteter nok til å gjøre jobben på søndag. I fotballen finnes det derimot ingen garantier, så selv om du gjør alt du kan for å bli værende i Eliteserien, så har man selvsagt også tenkt på hva alternativet vil innebære, sier sportslig leder i FK Haugesund, Eirik Opedal, til klubbens hjemmesider. 

  Sikker på hjemmeseier

  Og i Sandefjord, står Lillestrøm foran den unike muligheten til å sende erkefiende Vålerenga ned til OBOS-ligaen hvis de selv taper i hvalfangerbyen. Norsk Tipping har nok selv vært inne på tanken at det er ikke 100 prosent sikkert kanariene ankommer Jotun Arena med toppet startellever og fullstendig overbevisning om at Eirik Bakkes utvalgte vil stille 100 prosent påskrudd. Oddsen på hjemmeseier i Sandefjord er nemlig satt til usle 1,55 av spillselskapet, og det er vanvittig lav odds for Sandefjord å være. Formspilleren Jakob Dunsby mener imidlertid favorittstempelet er berettiget. 
   
  – Formen har vært stigende, helt siden vi tapte knepent for Bodø/Glimt. Uavgjort mot Brann, og seirer mot Aalesund og Rosenborg gjør noe med selvtilliten. Vi holdt jo unna for RBK sist vi spilte hjemme, så vi vet vi kan beskytte en ledelse. Havner vi foran i målprotokollen mot Lillestrøm, skal vi gjøre akkurat det samme. Og det gjør vi, sier Dunsby selvsikkert til egen klubbs hjemmesider. 

  Sølvplassen skal deles ut

  Siste Serierunde
  Sivert Heltne Nilsen Har Hatt Mye Å Smile For I År.

  Det aller meste av spenning og drama foregår altså i bunnsjiktet av tabellen før siste serierunde på søndag, men de nærmeste plassene bak seriemester Bodø/Glimt skal også deles ut i siste serierunde. Der er det Brann som sitter i førersetet etter den strålende 4-2-seieren over nettopp Bodø/Glimt i forrige runde, og bergenserne ligger på andreplass med ett og tre poeng foran Tromsø og Viking på tredje- og fjerdeplass. Bergenserne har vunnet alle sine ti siste i serien, med unntak av 1-1-kampen mot Sandefjord i slutten av oktober.  

  Faktisk er Sandefjord det eneste laget i Eliteserien Brann ikke har slått denne sesongen. Bookmakerne har derimot tro på at Strømsgodset blir relativt grei skuring i Marienlyst, men Brann slo drammenserne bare så vidt 1-0 i det omvendte møtet i juli. 

  Med poengtap i Drammen, har Tromsø muligheten til å gli hårfint forbi Brann, hvis de selv slår Vålerenga på Intility. Det kan dermed bli en strålende avslutning på sesongen for Gutan, hvis de både kniper andreplassen, og bidrar til å sende Vålerenga ned en divisjon. 

  Eliteseriens 30. runde

  Bodø/Glimt – Sarpsborg 08

  Lite å spille for, for disse lagene, annet enn heder og ære. Bodø/Glimt avslutter sesongen som seriemestere foran egne supportere, og vil naturligvis bli hyllet i stor stil av fansen på Aspmyra. Har vunnet alle sine fem siste hjemmekamper i Eliteserien, og 0-2-tapet mot Tromsø i juli er det eneste tapet deres på hjemmebane i 2023. Sarpsborg 08 kan med maks uttelling ende som nummer seks, men det avhenger av at de tukter seriemesterne på deres egen hjemmebane, samtidig som Lillestrøm ikke vinner i Sandefjord. Hadde lite å stille opp med mot Molde i forrige serierunde, og tapte fortjent 1-3. Har tatt bare ett poeng på sine fire siste bortekamper i Eliteserien.

  Haugesund – Stabæk

  Rundens mest interessante kamp, objektivt sett. Begge lag står i fare for å rykke ned, og begge lag vil med sikkerhet unngå direkte nedrykk med seier. Haugesund trodde nok de var ute av uføret for en måned siden, men tre strake tap senere, skiller det bare to poeng ned til Vålerenga på 15. plass. Røk knepent 1-2 for Tromsø i forrige serierunde. Stabæk så ut til å forlate Nadderud med 1-1 mot Sandefjord, men på overtid av overtiden fikk bæringene tildelt straffe. Kevin Kabran brente straffen, men var heldig og fikk returen rett i beina og kunne ikke unngå å sette inn seiersmålet foran euforiske hjemmesupportere. Likevel har de bare ett fattig poeng ned til Vålerenga.  

  Molde – HamKam

  Etter hele fire strake tap, har Molde reist seg på tampen av sesongen, og plukket med seg to seirer på rappen med til sammen 7-1 i målscore. Forrige runde tok de seg greit av Sarpsborg 08, etter scoringer av Løvik, Haugen og Ødegård. Kommer til å ende som nummer fem på tabellen, uansett hvordan det går her, og en skuffende sesong totalt sett for Erling Moes mannskap. HamKam berget plassen før forrige rundes 0-2-tap for Vålerenga i en kamp som lenge stod og vippet. Vil etter alle solemerker bli nummer 11 uansett hvordan det går i siste serierunde, og det vil være en mer enn godkjent sesong for hedmarkingene, som før sesongstarst ble dømt nord og ned av de fleste forståsegpåere. 

  Odd – Aalesund

  Rundens mest heseblesende oppgjør forrige runde, stod Lillestrøm og Odd for, da de delte utbyttet i en thriller av en kamp. Fyrverkeriet endte til slutt 4-4, etter at telemarkingene ledet både 2-0, 3-1 og 4-3. Seieren glapp 12 minutter på overtid, og de to tapte poengene kan ha potensielt ha kostet dem et par tabellplasseringer når regnskapet skal gjøres opp søndag kveld. Aalesund er for lengst nede, og går på det ene skrekkresultatet etter det andre. 0-4-tapet for Viking var sunnmøringenes fjerde strake nederlag, og i denne perioden er målforskjellen usle 1-14. 69 baklengs etter de 29 første rundene, er ingen av de andre 15 lagene i Eliteserien i nærheten av å matche.

  Sandefjord – Lillestrøm

  Sandefjord var på god vei til å få med seg et meget verdifullt poeng hjem fra Stabæk, men på stillingen 1-1 klønet Sander Moen Foss det til og laget straffe, på overtid av overtiden. Kevin Kabrans forsøk havnet til slutt i mål, men alt håp er ikke ute av den grunn. Seier her vil garantere at Sandefjord holder plassen, ettersom Haugesund og Stabæk møter hverandre – såfremt ikke Vålerenga vinner stort mot medaljejagende Tromsø. Thomas Lehne Olsens straffespark 12 minutter på overtid sørget for 4-4 i en heseblesende forestilling mot Odd. Likevel var 16 år gamle Daniel Skaaruds assist til Lehne Olsen den store snakkisen i etterkant: Skaarud fylte 16 så sent som i september. 

  Strømsgodset – Brann

  Strømsgodsets briljante form på oppløpssiden har tatt drammenserne langt unna nedrykksstriden, men heller til midten av tabellen. Vant fullt fortjent 3-1 borte mot Rosenborg i forrige serierunde, og det var Godsets fjerde seier på de fem siste kampene. Kan med fullklaff ende som nummer syv på tabellen, men da må de slå sølvjagende Brann, som er i fyr og flamme for tiden. 1-1-resultatet mot Sandefjord i slutten av oktober er faktisk bergensernes eneste poengtap siden 30. juli, da de tapte 0-2 mot Viking. Seier her vil garantere Brann andreplassen, men uansett hvordan det ender her vil det ha vært et fantastisk comeback til Eliteserien for Brann.

  Viking – Rosenborg

  Viking har løftet seg betraktelig de siste ukene, etter ett poeng på fem kamper. De to siste har endt med seier, og forrige runde feide de OBOS-klare Aalesund av banen med 4-0. Det skiller to poeng opp til Tromsø på tredjeplass, og er dermed avhengig av at Tromsø avgir poeng mot Vålerenga for å ha håp om å klare tredjeplassen, samtidig som de slår Rosenborg. Trønderne ankommer Jåttåvågen i nokså ussel forfatning. Har tapt begge sine to siste mot Sandefjord og Strømsgodset, og kan meget vel ende som nummer ti på tabellen. Svein Maalen har levert en heller svak søknad om å få fortsette trenervirket på Brakka, og atskillige spillere tar sin avskjed her, blant annet André Hansen og Per Ciljan Skjelbred. 

  Vålerenga – Tromsø

  Da det brant som aller mest på det berømte toalettet for Vålerenga, gravde de frem en 2-0-seier mot HamKam. Tap på Briskeby ville mer eller mindre sendt dem ned, men i stedet lever spenningen inn mot siste serierunde. VIF-fansen mobiliserer, og Intility vil være nær utsolgt når medaljejagende Tromsø kommer på besøk. Seier her vil garantere at Vålerenga ikke rykker direkte ned. Tromsø dro i land en ny knepen 2-1-seier, da de slo nedrykkstruede Haugesund sist helg, og det har vært en gjennomgangsmelodi gjennom hele sesongen. Gutan har vunnet 14 av sine 19 seirer med ett mål, og det er 2-1 som er deres foretrukne sluttresultat. Har vunnet fire strake på bortebane. 

  Skader Eliteserien

  Aalesund: Jeppe Moe er usikker. 

  Bodø/Glimt: Nikita Haikin, Omar Elabdellaoui og Runar Espejord er skadet. Ask Tjærandsen-Skau og Petter Dahl er usikre. 

  Brann: Ole Didrik Blomberg er skadet. Svenn Crone er suspendert. 

  HamKam: Julian Dunn er skadet. Morten Bjorlo er suspendert. 

  Haugesund: Sondre Liseth er skadet. Vegard Solheim er tvilsom. 

  Lillestrøm: Fredrik Elkjær er skadet. Ruben Gabrielsen soner karantene. 

  Molde: Jacob Karlstrøm, Martin Linnes og Johan Bakke er skadet. Markus Kaasa og Mathias Løvik er usikre. 

  Odd: Sondre Solholm Johansen, Samuel Skjeldal og Syver Aas er skadet. Josef Baccay er suspendert. Abdul Mugeese og Faniel Tewelde er usikre. 

  Rosenborg: Erlend Dahl Reitan, Jonathan Augustinsson, Markus Henriksen og Edvard Tagseth er skadet. Ulrik Yttergård Jenssen og Ole Sæter soner karantene. Emil Frederiksen er tvilsom. 

  Sandefjord: Stiller trolig skadefritt. 

  Sarpsborg 08: Jeppe Andersen soner karantene. Joachim Thomassen er usikker. 

  Stabæk: Fredrik Haugen og Kasper Høgn er skadet. Gaute Vetti er usikker. 

  Strømsgodset: Jostein Ekeland og Ernest Boahene er skadet. Ole Kristian Enersen, Bent Sørmo og Lars Vilsvik er usikre. 

  Tromsø: Lasse Nilsen, Oskar Aron Opsahl og Miika Koskela er skadet.  

  Viking: David Brekalo, Gianni Stensness og Nicholas D’Agostino er skadet.  

  Vålerenga: Jacob Dicko Eng er skadet. Vegar Eggen Hedenstad er usikker. 

  Relaterte artikler

  Del artikkel

  spot_img

  Siste nytt

  Nyhetsbrev

  Få siste nytt rett i mailen