More

  OBOS-ligaen: Kåffa historiske – bunndramaet gjenstår

  Dette er en eksklusiv artikkel. Kun abonnenter har tilgang.

  Vennligst abonner for å låse opp dette innholdet.
  *Betalingskort må benyttes ved bestilling.

  Mye er avgjort, men fortsatt går atskillige lags supportere i OBOS-ligaen en nervøs siste ligarunde i vente. 

  Eksemplarisk timing av OBOS-ligaen, som har lagt siste ligarunde til helgen før årets siste landslagspause, eller klubbpause, som det egentlig bør hete. Årets sesong har gitt oss noen oppsiktsvekkende resultater og plasseringer, som OBOS-ligaen har for vane å gjøre. 

  LES OGSÅ: Alt om La Liga-runden

  At Fredrikstad og KFUM Oslo skulle stikke av med de to direkte opprykksplassene vil gitt særs god odds før sesongstart, og Kåffas historiske opprykk ble sikret i den nervøse 1-0-seieren mot tabelljumbo Skeid sist helg. KFUMs måte å drive klubb på, og slå langt over egen vektklasse er et eksempel til etterfølgelse, og da rettes det kritiske blikket kanskje først og fremst mot Start og Kristiansund, som har levert noen svært svake sesonger ut ifra forutsetninger og forventninger. De to klubbene må ta pent til takke med kvalik for å gjenvinne en plass i det aller beste selskap i Eliteserien. 

  Svette saftkokere

  Det meste er avgjort i toppen av tabellen. Fredrikstad og KFUM Oslo er som nevnt klare for Eliteserien, mens tre av fire kvalikplasser allerede er delt ut. Kongsvinger, Kristiansund og Start er alle sikret å få sesongene sine utvidet, men Sogndal, som for øyeblikket innehar den fjerde og siste kvalikplassen, må vente ytterligere 90 minutter for å finne ut om de klarer å sikre seg retten til å spille om billett til Eliteserien. 

  Obos-Ligaen
  Obos-Ligaen: Kåffa Historiske - Bunndramaet Gjenstår 5

  Sogningene ville vært klare for kvalik, hadde de fått med seg poeng fra Bryne sist helg. I stedet reiste de hjem til Fosshaugane Campus med 1-2 i sekken, og dermed har de jærbuene bare ett poeng bak seg før helgens siste runde. Til helgen er det Mjøndalen som kommer på besøk til saftbygda, og Sogndal kan ta mot av at bruntrøyene har forsvinnende lite å spille om i siste ligarunde. Mjøndalen har allerede sikret kontrakten for neste sesong etter en sterk sluttspurt. MIF-mannskapet har imidlertid yrkesstolthet, og kan havne helt oppe på 8. plass hvis alt går deres vei, eller ned på 13. plass hvis alt går på tverke i den siste runden. Såpass jevnt er det på nedre halvdel av tabellen i OBOS-ligaen

  Nedrykk nummer to for Jerv?

  Bryne på sin side, må trolig ha seier mot Raufoss for å ha en reell sjanse på kvalik. Jærbuene har levert en sterk høst med seks seirer fra sine siste ti kamper, og uansett hvordan det går i siste ligarunde, vil det ha vært en vellykket sesong for Kevin Knappens mannskap. i første halvdel av sesongen så de nemlig ut som et nedrykkslag, da de vant kun 2 av sine 12 første kamper, men har siden gått fra styrke til styrke og berget plassen med solid margin. At de i siste runde skulle ha los på den fjerde og siste kvalikplassen, var det ikke mange som hadde sett for seg da sesongen var halvspilt. 

  Men, kanskje aller mest spenning ligger i hvorvidt Jerv vil gå på sitt andre strake nedrykk. Sørlendingene har hatt en katastrofal sesong, og har klart det kunststykket å slippe inn flere mål (58) enn tabelljumbo Skeid (57), til tross for at de har sanket 17 flere poeng enn Oslo-laget. Jerv har i tillegg blitt gitt den ultimate testen i siste ligarunde, borte mot Fredrikstad, men hjelpes av at østfoldingene sikret seg ligamesterskapet i forrige runde. Det er Jerv som har desidert mest å spille for søndag ettermiddag. 

  OBOS-ligaen 30. runde

  Åsane – Sandnes Ulf

  Åsane er etter alt å dømme klar av direkte nedrykk takket være overlegen forskjell til Jerv, men kan fremdeles havne på kvalik. Ett poeng her er imidlertid trolig godt nok for å berge kontrakten. Det kan de takke fire poeng fra de to siste kampene mot Moss og nettopp Jerv for. Spillende keepertrener Erik Østgård ble den store helten mot Jerv med strafferedning i kampens siste minutt. Etter tre strake tap, berget Sandnes Ulf plassen med 3-2-seier over Ranheim forrige runde. Lå under 1-2 etter halvspilt andreomgang, men en finfin opphenting sørget for den meget viktige trepoengeren. Sandnes Ulf har ikke vunnet noen av sine fem siste borte, og motivasjonen er klart størst hos hjemmelaget her.

  Fredrikstad – Jerv

  Fredrikstad så ut til å gå på et overraskende tap i Østfold-derbyet mot Moss, men en sen, sen utligning av Henrik Kjeldsrud Johansen sørget for 2-2. Det poenget var nok til å krone Fredrikstad som årets ligamestere, og har dermed forsvinnende lite å spille for i siste ligarunde, selv om man naturligvis ønsker å avslutte jubelsesongen med et smell foran egne supportere. Motivasjonen er atskillig større enn Jerv, som må ha seier for å ha mulighet til å spille i OBOS-ligaen neste sesong. Dermed står grimstadværingene i alvorlig fare for å rykke ned i to sesonger på rad, men med tanke på at Fredrikstad har nesten ingenting å spille for, skal det ikke utelukkes at Lars Bohinen drar opp et mirakel her.

  Kongsvinger – Moss

  Obos-Ligaen
  Obos-Ligaen: Kåffa Historiske - Bunndramaet Gjenstår 6

  Direkte opprykk glapp som ventet for Kongsvinger da KFUM Oslo gjorde jobben mot Skeid, men hadde Vinger blitt tilbudt en tredjeplass før sesongstart, ville de trolig takket ja til tilbudet. Etter en grusom avslutning under Vegard Hansen, har Kongsvinger fått skikk på sakene igjen, og hentet frem tre strake seirer. Sist dro de i land en knepen 3-2-seier over Mjøndalen, og dermed gjenstår kun å forberede seg best mulig til kvaliken. Moss hadde seieren mot ligamester Fredrikstad i lomma, men seieren glapp fem minutter på overtid. Det ene poenget var likevel trolig nok til å berge plassen i mossingenes comeback-sesong i OBOS-ligaen, og ett poeng her vil garantert være nok til fornyet kontrakt. 

  Ranheim – Hødd

  Ranheims 2-3-tap for Sandnes Ulf betyr ingen muligheter for kvalik til Eliteserien, med mindre de slår Hødd tosifret og vel så det. Alt i alt har det vært en skuffende sesong for trønderne, som begynte så lovende. Ledet lenge mot Sandnes Ulf, men som så mange ganger før sesongen, røk det på tampen. Skrekkelig form hjemme på EXTRA Arena, der de har vunnet kun to av de siste ti. Hødd har alt å spille for, og har gitt seg selv en mulighet til fornyet kontrakt takket være glimrende form de siste ukene. Sunnmøringene ankommer Trondheim med to strake seirer i bagasjen og syv poeng av siste ni mulige. Forrige runde slo de kvalikjagende Start 2-1, men må ha seier her for å ha mulighet til å unngå kvalik.

  Raufoss – Bryne

  Obos-Ligaen
  Obos-Ligaen: Kåffa Historiske - Bunndramaet Gjenstår 7

  Raufoss har gjort jobben som kreves for å holde plassen i OBOS-ligaen, som også var målsettingen før årets sesong. Jørgen Wålemark har gjort en finfin innsats etter å tatt på seg den vanskelige oppgaven med å ta over etter Christian Johnsen, og det var imponerende å grave fram en 2-1-seier borte mot Kristiansund i forrige runde. Østerud og Mettler sørget for seieren i Nordmøre. Bryne ankommer Raufoss med los på en kvalikplass om spill til Eliteserien, noe som er en aldri så liten bragd med tanke på forutsetningene. Trenger trolig seier her, da de ligger ett poeng bak Sogndal som møter Mjøndalen hjemme, men har tre plussmål bedre i målforskjell enn sogningene.  

  Skeid – Kristiansund

  3-0-seieren over Sandnes Ulf i begynnelsen av oktober var bare et blaff for Skeid, som siden har røket på tre strake 0-1-tap mot Bryne, Jerv og KFUM. Var nære ved å spolere opprykksfesten til Kåffa forrige runde, men det ene poenget glapp til slutt. For Skeid sin del handler det bare om å få sesongen overstått fortest mulig. Etter fire strake seirer, tok seiersrekken slutt for Kristiansund, som nokså overraskende røk 1-2 hjemme mot Raufoss i forrige ligarunde. Tankene er nok allerede på kvaliken til Eliteserien, og opprykk var nordmøringenes soleklare mål før sesongstart. Har strålende 6-2-0 på de åtte siste bortekampene sine. 

  Sogndal – Mjøndalen

  Sogndal har ikke sikret seg den fjerde og siste kvalikplassen riktig ennå, men seier her vil gjøre susen. Er ikke i spesielt bra form før denne, med bare én seier på de fem siste, og to strake tap. Forrige runde røk saftkokerne 1-2 mot Bryne, og det tapet kan potensielt bli svært så skjebnesvangert om det ikke blir seier her. Har vunnet bare én av de siste fem på Fosshaugane Campus. Mjøndalen har forsvinnende lite å spille for her, og selv om de røk 2-3 hjemme mot Kongsvinger i forrige runde, er plassen for neste sesong sikret, med fire poengs margin ned til Hødd på 14. plass. Dro imidlertid frem en smått sensasjonell 2-1-seier mot Fredrikstad i forrige bortekamp.

  Start – KFUM Oslo

  Obos-Ligaen
  Remi-André Svindland Sørget For Alle Tre Poengene Og Opprykket For Kfum Oslo I 1-0-Seieren Over Skeid.

  Ikke langt mellom nedturene for opprykksjagende Start, som forrige helg røk 1-2 mot nedrykkstruede Hødd. Virker å være fullstendig uten evne å dra opp en stabil rekke med positive resultater, og har ikke klart å vinne flere enn to kamper på rad siden oktober i fjor. Likevel er sørlendingene sikret kvalikplass, men akkurat nå virker ikke Start spesielt godt rustet til å rykke opp. KFUM Oslo gjorde akkurat jobben som krevdes da de slo Skeid 1-0 forrige runde. Seieren utløste elleville scener på Intility Arena, da Kåffa sikret seg sitt aller første opprykk til Eliteserien noensinne. Hvor de spiller hjemmekampene sine neste sesong, er imidlertid langt mer uklart. 

  Relaterte artikler

  Del artikkel

  spot_img

  Siste nytt

  Nyhetsbrev

  Få siste nytt rett i mailen