Manchester City røk onsdag 0-2 mot Juventus i Champions League. Ingen grunn til å krisemaksimere av den grunn, motstanden tatt i betraktning? Jo. Dagens Juventus-lag har ikke engang vunnet halvparten av sine kamper i liga og Champions League denne sesongen. I Serie A er Juve nummer 6 på tabellen, med bare 6 seirer fra første 15 kamper. I forrige Champions League-runde var de heldige som fikk 0-0 mot Aston Villa.

City står må med bare to seirer fra første seks kamper i CL, og er nummer 22 på tabellen. De 24 øverste avanserer til gruppespill, og City har i neste runde bortekamp mot Paris Saint-Germain. Så jo, det er krise – både i Premier League og i Champions League.
Tid for forandring
Pep Guardiolas meritter i City gjør naturligvis at han for det meste skjermes for kritikk. Helt sikkert er det uansett at lagets spillestil ikke lenger kler spillermateriellet han råder over. På kort tid virker City-spillerne mette, rådløse og blottet for selvtillit. Det går stadig lengre mellom hver gang småspillet rundt motstanderes sekstenmeter gir resultater.

I midtbaneleddet er Rodri, og tryggheten han leverte, dypt savnet. Forsvarsrekka er plutselig «all over the place», mens keeperbyttene gir usikkerhet også helt bakerst. Skadene og påfølgende posisjonsbytter sprer ytterligere usikkerhet.

Middelmådig uten service
Erling Braut Haaland har ved flere anledninger vært nominert til prisen som verdens beste fotballspiller. Verdens beste fotballspiller er han ikke, men bedre avslutter skal man lete lenge etter. Uten service fra medspillere er imidlertid også han hjelpeløs.
Nordmannen er ikke den som involverer seg mest i spillet annet enn når ballen havner i motstanders felt, og når han ikke blir servert er det fristende å gi Roy Keane rett i uttalelsen han kom med for noen måneder siden – noe i stil med at Haaland da kan minne om en League Two-spiller. Mot Juventus hadde Haaland 18 ballberøringer. Spilleren med nest færrest berøringer var Manchester City-keeper Ederson, og han hadde altså over dobbelt så mange (38) som nordmannen.
Ti år i skyggen
Mens Manchester City nå trolig må starte et generasjonsskifte, så er dette noe byrival United har gjort forsøk på i over ti år nå. Og de er så definitivt fortsatt ikke i mål. Det var stor optimisme da Sir Jim Ratcliffe og hans Ineos Sport Company i sommer kom inn og tok kontroll over det sportslige, men fortsatt bruker klubben penger som fulle sjømenn.

Erik ten Hag ble i sommer gitt ny kontrakt, bare for åtte kamper inn i sesongen å bli utstyrt med sluttpakke og sendt på dør. Dan Ashworth ble kjøpt fri fra Newcastle, og gitt rollen som sportsdirektør – bare for denne uken å bli sendt på dør med sluttpakke også han. Fortsatt er dette som småpenger å regne sammenliknet med hva som er brukt på bomkjøp de senere år, men trenden virker altså å fortsette – samtidig som resultatene uteblir.
Hvem, om noen, benytter muligheten?
Seier i helgens Manchester-derby kan vær gull verdt for den som eventuelt lykkes. Selvtillit vil ganske umiddelbart bli installert i laget, og dette er noe som trengs både i det røde og det himmelblå laget akkurat nå. Å spå en kampvinner er imidlertid vrient.

City-spillerne virker ikke bare innhentet av alderen, men også uten motivasjon. Skulle laget finne tilbake til seg selv og hente hjem en ny Premier League-tittel denne sesongen, så vil det så utvilsomt være Peps største prestasjon noensinne. Akkurat nå virker man imidlertid heller å måtte grave dypt for å havne topp 4. United har for tiden nok med å karre seg opp på øvre halvdel, men det er som kjent få poeng som skiller lagene midt på tabellen. Med borteseier søndag skiller det også, utrolig nok, bare fem poeng mellom City og United. Forrige sesong viste fasiten 31 poeng i Citys favør.
Manchester City – Manchester United
City har vunnet fem av siste seks ligakamper mot United, og hjemme har de notert tre strake. Erling Braut Haaland har ni målpoeng fra fire ligakamper mot City. Ingen City-spiller kan vise til bedre statistikk i Premier League-historien.
City er denne helgen uten Nathan Ake, John Stones, Oscar Bobb, Rodri, Manuel Akanji og suspenderte Rico Lewis.
United har tapt strake Premier League-kamper. Tre strake ligatap har ikke klubben opplevd siden Louis van Gaals mannskap tapte tre på rad i desember 2015. Manchester United-manager Ruben Amorim har allerede ledet et lag til seier mot City denne sesongen, da hans Sporting slo de himmelblå 4-1 i Champions League.
Skadene har sluppet taket i Manchester United, og denne helgen er det trolig bare Luke Shaw som mangler.
Oddstips
Manchester United – Manchester City
Old Trafford, søndag
Odds fra Norsk Tipping: 1,55 – 4,60 – 4,80
Det har vært over 2,5 mål i 5 av Manchester Citys 6 siste ligakamper, og vi tror på scoringer også denne gang – til begge lag. Vi spiller «begge lag scorer, btts» hos Norsk Tipping
Supersøndag
Både Liverpool og Arsenal avga poeng lørdag, og da har altså Chelsea i dag alle tiders mulighet til å krype opp i ryggen på ligalederen. Enzo Marescas menn får besøk av et Brentford som er Premier Leagues beste hjemmelag, men også ligaens svakeste bortelag. Thomas Franks utvalgte står med ett poeng fra sine første syv kamper på fremmed gress denne sesongen, noe bare Southampton kan matche.
Med hjemmeseier på brua vil Chelsea være to poeng bak Liverpool (med én kamp mer spilt enn ligalederen), og det altså bare to uker etter at Premier League av flere ble meldt avgjort – til Liverpools fordel.
Av andre godtbiter søndag er motorvei-derbyet mellom Brighton og Crystal Palace og Southampton hjemme mot Tottenham. Til vår store glede er søndageskampene denne gang spredd ut på ulike tidspunkt, noe som gjør at vi kan få med oss det aller meste.
Alt om alle kamper finner du i fredagens utgave av Tipsbladet. Kjøp deg et abonnement, eller gi et til noen i julegave, så får du hundrevis av oddstips direkte til innboksen hver eneste uke.
Søndagens kamper:
15.00
Brighton – Crystal Palace
17.30
Manchester City – Manchester United
20.00
Chelsea – Brentford
Southampton – Tottenham