More

  Kommentar: Nok en fiasko

  Da behovet var som størst, sviktet det – nok en gang. Hørt det før? Det norske landslaget er og blir en fiasko.

  Erling Braut Haaland er toppscorer for Manchester City, og en av klodens aller beste fotballspillere. Martin Ødegaard er kaptein for Arsenal, og den viktigste spilleren for laget som forrige sesong var nærmest å true Manchester Citys Premier League-tittel. Og bak dem, er det ikke bare bakgårdskatter på det norske landslaget.

  LES OGSÅ: Spillerbørs Norge – Spania

  Fredrik Aursnes presterer på et høyt nivå i hjemlig liga og Champions League for Benfica. Høyreback Julian Ryerson har håp om å utfordre Bayern Münchens trone i tysk fotball med Borussia Dortmund, og Alexander Sørloth scorer jevnt og trutt med mål for Villarreal i La Liga. Leo Skiri Østigård blir stadig varmere i trøya for et av Europas mest underholdende fotballag, Napoli i Italia.

  Ikke i nærheten

  Da har vi ikke engang nevnt Antonio Nusa eller Oscar Bobb – to av kontinentets aller mest lovende kantspillere. Nusa ble forsøkt kjøpt av Chelsea for 400 millioner kroner i sommer, mens Bobb har fått mye spilletid i City av Pep Guardiola denne høsten, og i går sin første landskamp fra start, i den smått pinlige forestillingen mot Spania. Det er med andre ord ikke manko på profiler på dette landslaget – spillere som på egenhånd kan avgjøre fotballkamper, og som gjør kollektivet sterkere.

  Fiasko
  Martin Ødegaard Og Norge Var Aldri I Nærheten Mot Spania.

  Likevel er ikke Norge i nærheten. Det er ikke tilfeldig at det norske landslaget kollapser mot Skottland eller blir rundspilt av Spania, uten å virke så mye som interessert i å prøve. Typisk norsk å være god? Ikke i landslagsfotballen. Verst når det gjelder. Det er det norske herrelandslagets stolte motto, og som de aldri viker fra.

  Sverige 7 – 0 Norge

  Jada, Spania er et godt fotballag, for all del. Problemet er at Norge aldri var i nærheten. Ståle Solbakkens utvalgte evnet ikke å skape én kvalifisert målsjanse over to omganger med fotball, i en kamp hvor man trengte et resultat som mest. Fiaskoen mot Spania betyr at nok en mislykket kvalifisering er et faktum. Dette var EM- eller VM-kvalifisering nummer 12, tolv, i rekken uten at Norge klarte å kvalifisere seg til påfølgende sluttspill. Det er faktisk ikke veldig mange andre enn de aller svakeste nasjonene som har gjort det så dårlig på 2000-tallet. La meg nevne noen av landene som deltok i EM 2020, som ble spilt i 2021: Finland, Nord-Makedonia og Slovakia – nasjoner vi her hjemme på bjerget liker å tro vi er langt bedre enn.

  Fiasko
  Erling Braut Haaland Var Ikke Engang Født Sist Norge Var I Et Mesterskap.

  Mye kan nok sies om dagens utgave av det svenske landslaget, og ikke spesielt mye positivt, men söta bror har deltatt i alle EM-sluttspill dette årtusenet, en rekke som dessverre for deres del står i stor fare for å bli brutt i 2024. Siden Norge sist var i et mesterskap, EM 2000, har Sverige deltatt i syv. Zlatan Ibrahimovic alene var ikke nok til å få Sverige til mesterskap år etter år, også han trengte hjelp fra lagkamerater som ikke sviktet da det gjaldt som mest.

  Hvem leder Norge i VM-kvaliken?

  Vi har Erling Braut Haaland. Målmaskinen scorer ett mål i snitt på det norske landslaget, og så veldig mye mer enn det er det ikke mulig å be om. Haaland og Ødegaard har mentaliteten som skal til for at norske landslaget skal lykkes med å ta seg til mesterskap, men de må ha hjelp fra resten av landslaget. Det er nesten uvirkelig å se et på papiret et så godt landslag mislykkes så spektakulært gjennom en EM-kvalifisering, som Norge har gjort i denne. En komplett fiasko.

  Fiasko
  Er Ståle Solbakken Rett Mann For Norge?

  Mye av ansvaret for det, må Ståle Solbakken bære – landslagssjefen som for ikke lenge siden sa han var 99 prosent sikker på at Norge kom til å kvalifisere seg til EM i 2024. Ifølge VGs sannsynlighetskalkulator, er den sjansen nå nede i 13 prosent. Håpet om billett gjennom den ordinære kvalifiseringen er over, nå må vi klamre oss til halmstrået Nations League.

  I mellomtiden må fotballforbundet lufte noen tøffe spørsmål i evalueringen av denne kvalifiserings-fiaskoen. Om Ståle Solbakken er rett mann til å lede Norge ut i neste VM-kvalifisering bør være ett av dem. Det som i alle fall er sikkert, er at vi er alt. Altfor Norge.

  Relaterte artikler

  Del artikkel

  spot_img

  Siste nytt

  Nyhetsbrev

  Få siste nytt rett i mailen