More

  Klart for 1. runde i cupen

  Til tross for at helgens gullfeiring ennå ikke har lagt seg – 1. runde i cupen er alltid et høydepunkt på den norske fotballkalenderen.

  Ikke før sistemann har slukket lyset i lokalene til cupfinale-banketten i helgen, gjøres det allerede klart for ny sesong i den norske cupen. 1. runde av cupen er blant vårens vakreste eventyr i norsk fotball, og denne uken dukes det til cupfest over hele landet. 

  Som vanlig har Norges Fotballforbund tatt seg friheten til å håndplukke oppgjørene, og fotballforbundet følger noen helt særegne bestemmelser, som så vidt undertegnede er bekjent, hører utelukkende til norsk fotball:

  • Alle Eliteserie-klubber skal spille bortekamp i 1. og 2. runde.
  • Alle OBOS-klubber skal spille bortekamp i 1. runde i cupen, med mindre: sterke geografiske, økonomiske eller tekniske grunner tilsier noe annet.

  Det er først i tredje runde at kampene fastsettes ved trekning, men heller ikke her er alt tilfeldig. Forbundet har nemlig bestemt at laget i den laveste divisjonen skal ha hjemmekamp. Hvis begge lagene tilhører samme divisjon, vil første trukne lag få hjemmebane.  

  Vil Branns Gullfeiring Sørge For Bakrus I 1. Runde I Cupen?
  Vil Branns Gullfeiring Sørge For Bakrus I 1. Runde I Cupen?

  Dermed ligner trekningen av de første rundene i cupen mer på et puslespill enn noe annet. Eliteserie- og OBOS-klubbene skal, så langt det er mulig, trekkes mot lokale klubber i distriktet for å gi mindre klubber muligheten til å spille mot best mulig motstand. Et cupoppgjør mot et Eliteserie-lag gir også svært tiltrengte midler i klubbkassene landet rundt, hvor mye av klubbdriften nedover i divisjonene er dugnadsbasert. 1. runde i cupen er også en skikkelig folkefest i distriktene når det gjøres klart til storfint besøk fra de øverste divisjonene: publikum trekkes i hopetall, og vaffeljernene gløder – akkurat slik det skal være i 1. runde. 

  Hvor smeller cupbomben?

  Alt er vel og bra med fulle hus i arenaene til 2. og 3. divisjonsklubbene rundt omkring i landet, men det er lite som overgår en skikkelig cupbombe. Vi er ikke forsynte med noen skikkelige skreller hvert eneste år, men vi må ikke lenger tilbake enn til 2021 for å finne forrige gang det smalt skikkelig i 1. runde i cupen, og det var på Vestlandet. 3. divisjonslaget Stord tok imot Eliteserie-klubben FK Haugesund foran fulle hus på Stord Stadion. Men, det var lite som tydet på cupbombe da Jostein Grindhaugs mannskap gikk opp i 2-0-ledelse i løpet av de første 51 minuttene.  

  Men, Stord mobiliserte forbilledlig, og sikret seg 2-2 og ekstraomganger i kampens aller siste spilleminutt. De påfølgende 30 minuttene ble målløse, og dermed måtte det straffekonkurranse til. Der var det 3. divisjonslaget som holdt nervene mest under kontroll, og avanserte til slutt på Haugesunds bekostning. 

  Lokalderby i Asker

  Haugesund slipper et gjensyn med Stord i 1. runde i cupen i år, og skal i stedet ut mot Staal Jørpeland, også det et 3. divisjonslag. FKH blir naturligvis store favoritter, og Staal har dessuten hatt en moderat innledning på sesongen i Norsk Tipping-ligaens 3. avdeling.  

  Men, det er ikke alle klubbene nedover i divisjonene som blir forsynt med motstand fra Eliteserien eller OBOS-ligaen i 1. runde. For på Føyka kunstgress dukes det nemlig til storslagent lokaloppgjør mellom Asker og Bærum. Disse lagene spilte i samme avdeling i 2. divisjon forrige sesong, men Asker måtte ta den tunge turen ned til 3. divisjon, mens Bærum ble værende i PostNord-ligaen etter en flott sluttspurt på høsten. Bæringene virker å ha bedre kontroll på egen skjebne i 2. divisjon denne sesongen, men skal uansett få sin fulle hyre med å holde Asker unna i onsdagens lokalderby.  

  Asker har nemlig vunnet de to siste innbyrdes oppgjørene, inkludert 3-1-seieren i vinterens treningskamp. Forrige sesongs serieoppgjør på Føyka endte med 2-0-seier til Bærum, men onsdagens verter vant det omvendte oppgjøret på AJ Arena.  

  1. runde i cupen = målfest

  1. runde i cupen er som regel en målfest, og vi får etter alle solemerker nye målkalas å se frem til denne midtuken. I fjor ble det scoret fem mål eller flere i 28 av 1. runde-kampene, og brorparten av de scores naturligvis av de beste lagene. Men, vi kommer ikke utenom fjorårets thriller da OBOS-laget Åsane røk ut mot 3. divisjonslaget Os, og dette var kanskje den mest minneverdige kampen fra 1. runde i fjor. 

  Lagene hamret løs på hverandre fra avspark. Os gikk opp i ledelsen etter 10 minutter, men i løpet av drøyt 20 minutter, snudde Åsane til 2-1. Os utlignet, før bergenserne igjen gikk opp i 4-2-ledelse, og så ut til å dra ifra. Hjemmelaget var imidlertid ikke ferdige for dagen. Kom tilbake til 4-4, bare for å se gjestene gå opp i 5-4 seks minutter før slutt. Og 3 minutter på overtid kom jammen utligningen til 5-5, som sikret ekstraomganger. Der hadde Os flest krefter igjen, og vant til slutt 6-5 etter en aldeles ellevill fotballkamp. Det er bare å krysse fingrene for at vi får servert nye thrillere.  

  Slik spilles 1. runde

  Hammerfest – Tromsø 

  Alta – Bossekop 

  Finnsnes – Skjervøy 

  Fløya – Tromsdalen 

  Mjølner – Harstad 

  Mosjøen – Bodø/Glimt 

  Junkeren – Innstranda 

  Rana – Stjørdals/Blink 

  Verdal – Ranheim 

  Trygg/Lade – Rosenborg 

  Orkla – Levanger 

  Melhus – Kolstad 

  Nardo – Byåsen 

  Strindheim – Træff 

  Tomrefjord – Kristiansund 

  Surnadal – Molde 

  Herd – Brattvåg 

  Spjelkavik – Hødd 

  Eid – Aalesund 

  Fjøra – Florø 

  Førde – Sogndal 

  Fyllingsdalen – Sotra 

  Loddefjord – Åsane 

  Frøya – Brann 

  Stord – Sandviken 

  Lysekloster – Os 

  Bjarg – Fana 

  Forus/Gausel – Viking 

  Rosseland – Bryne 

  Djerv 1919 – Sandnes Ulf 

  Staal Jørpeland – Haugesund 

  Brodd – Vidar 

  Vard Haugesund – Egersund 

  Fløy – Start 

  Randesund – Arendal 

  Mandalskameratene – Jerv 

  Urædd – Odd 

  Pors – Notodden 

  Halsen – Fram 

  Flint – Ørn Horten 

  Eik Tønsberg – Sandefjord 

  Drammens BK – Mjøndalen 

  Åssiden – Stabæk 

  Hønefoss – KFUM 

  Heming – Strømsgodset 

  Holmlia – Skeid 

  Lokomotiv Oslo – Ull/Kisa 

  Follo – Kjelsås 

  Frigg – Ullern 

  Asker – Bærum 

  Nordstrand – Lyn 

  Fu/Vo – Sarpsborg 08 

  Skjetten – Grorud 

  Skedsmo – Lillestrøm 

  Gjelleråsen – Lørenskog 

  Eidsvold Turn – Strømmen 

  Nybergsund – HamKam 

  Lillehammer – Kongsvinger 

  Brumunddal – Raufoss 

  Elverum – Gjøvik/Lyn 

  Råde – Vålerenga 

  Sprint-Jeløy – Fredrikstad 

  Drøbak/Frogn – Moss 

  Kråkerøy – Kvik Halden 

  Relaterte artikler

  Del artikkel

  spot_img

  Siste nytt

  Nyhetsbrev

  Få siste nytt rett i mailen