More

  Is Football Coming Home?

  Ryktene skal ha det til at om England skulle vinne sitt første mesterskap på 55 år, og første EM noensinne, så skal hele troppen anskaffe Foden-sveis. Med andre ord pinnkort, platinablondt, med rekordkort pannelugg, som setter en rett strek like under hårfestet, høyst oppe i panna.
  Folket på balløya har dekorert med flagg over store deler av landet. Rekkehus på rekkehus med hvite flagg og røde kors.
  Men er det motsatt fargekombinasjon, rødt flagg med hvitt kors, som skal pryde gressmatta ved siden av det italienske før finalen på Wembley på søndag?
  Hvem vinner i kveld? England eller Danmark?
  Samler landet
  Dette England-laget, representert av mange unge spillere, har på mange måter samlet landet i løpet av et imponerende mesterskap. Aldri før har England holdt nullen i sine fem første kamper i et mesterskap. Og da de knuste Ukraina 4 -0 i kvartfinalen, benket hele 20,9 millioner mennesker seg rundt tv-apparatene for å se akkurat det samme. Det skjer ikke ofte i det moderne medie-England.
  Nå er ikke akkurat Liverpool, byen vi bor i, den mest England-patriotiske byen i landet. Her er mentaliteten ”We are not English, we are Scouse”. Mange her har bare holdt pusten og håpet at ikke Liverpool-spillere kommer hjem fra mesterskapet med skader.
  Men selv her er det endel, særlig blant den yngre generasjonen, som gleder seg over Englands gode prestasjoner og har planene klare for kveldens semifinale.
  Forbilder
  Det er jo ikke alltid så enkelt å unne sine argeste konkurrenter, store profiler på Manchester United og Manchester City, og en viss keeper i Everton suksess.
  Samtidig kan ingen ta ifra dette England-laget at flere av de store profilene der er forbilder i samfunnet.
  Da tenker jeg særlig på hvordan Rashford har kjempet for å få skolemåltider dekket for unger som trenger det også mens skolene har vært stengte i pandemien. Og hvordan Sterling har jobbet aktivt mot rasisme. Det er jo utvilsomt litt rørende hvordan han, som vokste opp i skyggen av Wembley, pleide å bli med mamma på vaskejobb på natta før skolen, og som premie for å hjelpe til, fikk han en sjokoladebar fra automaten – som frokost.
  Også har du Jordan Henderson, som var initiativtaker til å samle inn penger til helsearbeiderne her (NHS) da landet sto i akutt krise etter å ha forberedt seg dårlig på koronautbruddet.
  Trenger en seier
  Jeg vet det er flere land som har hatt det ekstra tøft under pandemien. Italia er helt klart et av dem – og England er så absolutt et annet.
  Svimlende 152 725 mennesker har mistet livet her av korona så langt og nye dør fortsatt hver dag. Og dette berører så utrolig mange mennesker som har mistet en av sine nærmeste.  Det er vanskelig å ta inn hvor mange det er som er hardt rammet av koronaen. Så har du alle de som har mistet sitt livsverk eller jobben. Og når permisjons-støtteordningene for covid løper ut her, kommer England til å bli rammet av en massiv arbeidsledighetskrise. 
  Livet har vært fullt av strenge restriksjoner her i England og mange har mistet mye under de strenger reglene.  Av den grunnen, tenker jeg at England fortjener et løft. Og det å vinne EM er absolutt et gigantisk løft for denne fotballnasjonen.
  Derfor er det litt ekstra rørende å høre folk synge sangen som ble en hit da England sist var i semifinalen i EM, nemlig i 1996: ”Football is coming home”.
  Danmark fortjener dette også
  Selv om jeg har opplevd hvor tøft det har vært å bo i England under pandemien, unner jeg også Danmark å vinne i kveld. Det ene er jo at så mange av oss nordmenn, meg inkludert, har hatt stor glede av å heie fram vår hyggelige nabo i ulike mesterskap oppigjennom årene ¬- og hele veien da Danmark overrasket alle og vant EM i 1992.
  Hvem har ikke stemt i på: ”Vi er røde, vi er hvite, vi står sammen, side om side?”
  Triumfen er et av Danmarks stolteste sportsøyeblikk i historien.
  For meg har alltid Danmark vært favorittlaget i mesterskap (når Norge ikke er med). Og jeg er henrykt over at de har kommet helt til semifinalen, med sjansen til å vinne hele mesterskapet.
  Vinne for Eriksen
  Det kan skje, for England har kun vunnet et av de siste seks oppgjørene mot Danmark. Og sist i møttes på Wembley, i oktober i fjor, var det nettopp Danmark som stakk av med seieren. Og den som scoret vinnermålet var Christian Eriksen.
  Det var utrolig sterke scener da Eriksen kollapset med hjertestans under Danmarks åpningskamp i EM. Måten laget stilte opp og sto sammen, rørte en hel verden.
  Nå er vi mange som vil at Danmark skal vinne for Eriksen og for Skandinavia.
  Stolt av laget
  Trener Kasper Hjulmann har sagt følgende til BBC: ”Vi mistet nesten vår beste spiller, vår beste venn og hjertet i laget. Vi har forsøkt å kjempe gjennom disse følelsene og vi har spilt fantastisk fotball. Vi har vist hvem vi er og jeg er veldig stolt.”
  Personlig står jeg i et skikkelig dilemma. Som gammel Danmark-fan og med ønsket om seier for Eriksen, men samtidig vet jeg at det landet jeg bor i desperat trenger et løft. En seier i EM vil endelig gi litt glede i et land som har stått i så mange vanskeligheter og i full splid rundt blant annet Brexit i årevis.
  Fordel av hjemmebane
  Hele 60.000 ser kampen inne på Wembley i kveld og det gir England en enorm hjemmefordel. Pandemien gjør at tilreisende dansker ikke får sett kampen – med mindre de alt har vært 10 dager i karantene. 6000 billetter har blitt gjort tilgjengelig for dansker som bor i England og danske fotballmyndigheter har sendt over 1000 landslagsdrakter for å farge en liten brøkdel av Wembley dansk.
  Det danske laget, som har imponert i sine siste tre kamper i mesterskapet, sier de skal bruke presset som de har på seg ved å spille på Englands hjemmebane som motivasjon.
  Tipper 1-0
  Sju ganger tidligere har England og Danmark møttes på Wembley, og utrolig nok har samtlige kamper endt 1-0 (eller 0-1). Fem ganger i Englands favør, to ganger har Danmark vunnet.
  Så jeg tipper at det blir scoret kun ett mål i kveldens semifinale. Men spørsmålet er: Blir det 1-0 eller 0-1? Hva tror du?

  Relaterte artikler

  Del artikkel

  spot_img

  Siste nytt

  Nyhetsbrev

  Få siste nytt rett i mailen