More

  Kommentar: Ingen garantier for at Vålerenga gjenskaper Brann-suksessen

  Vålerengas nedrykk er en sportslig fiasko man sjeldent har sett sidestykke til i norsk fotball.

  Vålerenga
  Elias Hagen Og Vålerenga Rykket Ned Til Obos-Ligaen.

  Det skulle omtrent ikke være mulig. Vålerenga ledet 2-0 fra det første møtet med Kristiansund, og skulle bare cruise inn sammenlagtseieren i søndagens returkamp i kvalikfinalen – foran over 10 000 hjemmesupportere.

  Rakrygget Borchgrevink

  Men, så var det dette med Vålerenga og hjemembane da. Oslo-laget hadde vunnet kun 2 av 15 hjemmekamper i serien i 2023, mens Kristiansund ankom Intility Arena etter å ha spilt åtte strake bortekamper uten tap, og i denne perioden vant de fem av disse med minst to mål. Det tidligere Eliteserie-laget var advart. 120 dramatiske minutter og en enda mer dramatisk straffesparkkonkurranse senere, hadde Vålerenga og Kristiansund byttet divisjon. Nordmøringene skal i 2024 spille i Eliteserien, mens hovedstadslaget er et OBOS-ligaen-lag neste sesong.

  Vålerenga
  Christian Borchgrevink Stod Rakrygget Frem I Media Etter Nedrykket.

  Det er en sportslig katastrofe, som norsk fotball knapt har sett maken til. Branns nedrykk i 2021 var ille, men selv ikke bergenserne opererte med de summene i budsjettene sine som Vålerenga i år. At Geir Bakke klarte å ta dette laget ned fra Eliteserien er nesten en uvirkelig prestasjon, med et ekstremt negativt fortegn selvsagt. Christian Borchgrevink stod rakrygget etter straffemissen i går, og snakket ærlig og åpenhjertet i gårsdagens TV-intervjuer. Han har vært blant Eliteseriens aller beste backer etter comebacket fra skaden, og at Vålerenga spiller i OBOS-ligaen neste år er ikke Borchgrevinks feil, til tross for at det var han som misset den avgjørende straffen.

  PSST! Nå kan du prøve et abonnement på Tipsbladet i fire uker for en femmer!

  “Strandberg FC”

  Og mens Bochgrevink og Geir Bakke stod rakrygget i pressesonen, glimret kaptein Stefan Strandberg med sitt fravær, som i sin tur høstet hardnakket kritikk overalt på sosiale medier. I dag snakket Strandberg imidlertid ut i et 12 minutter langt intervju med klubbens hjemmesider. Her forteller kapteinen om at han kastet opp “rundt 15 ganger”. La det være ingen tvil – dette nedrykket stikker for Stefan Strandberg, uansett hva folk måtte tro. Strandberg har i store deler av denne sesongen vært skjermet fra media, og i kveldens intervju forklarer han hvorfor.

  Vålerenga
  Stefan Strandberg Er Ikke Fornøyd Med Medietrykket Som Har Vært Mot Ham.


  – Jeg har følt til tider at det har vært litt for mye “Strandberg FC” i stedet for Vålerenga. Det er ikke sånn det er. Vålerenga er mye større enn meg, jeg er bare en bitteliten del av det. Og så syns jeg det har vært vanskelig å kunne fokusere nok til å bidra på best mulig måte når det har vært det hardeste kjøret. Nå har det i en lang periode vært en eller annen greie mot meg. Og det skal jeg klare å stå i, selv om det er tøft, sier VIF-kapteinen til klubbens hjemmesider.

  Må tåle kritikken

  Undertegnede kjenner selvsagt ikke til alle detaljene rundt Stefan Strandbergs liv, men en del av disse sitatene er ganske pussige. Du er ikke en “bitteliten del av Vålerenga”, Strandberg, du er kapteinen for et fotballag, og som hele garderoben ser til når det går i motbakke. Viktigheten av kapteinsbindet har vært diskutert i uminnelige tider, men jeg synes det er åpenbart at kapteinfiguren er en enormt viktig del av garderoben og laget i en sesong som Vålerenga har hatt i år.

  Spillerne forventer at kapteinen løfter opp spillere som ligger nede, og at han tar et ansvar foran media når prestasjonene på banen gang på gang er langt under pari. Hvilken leder Strandberg er for lagkameratene sine når kameraene er slått av, kan vi naturligvis ikke vite. Men, ute på banen har vi i runde etter runde sett en irritert Vålerenga-kaptein, som jevnt og trutt har kjeftet på sine medspillere i stedet for å oppmuntre dem – bare for å haste seg forbi pressesonen etter nok et skuffende tap og nok en skuffende prestasjon. Når dette blir et mønster fra kapteinen på laget, er det helt naturlig at det blir litt “Strandberg FC” som midtstopperen så elegant kaller det.

  25 prosent lønnskutt

  Strandbergs fremtid er uviss, og det er også fremtiden til atskillige av Vålerengas nøkkelspillere. Nevnte Borchgrevink er blant dem som ikke vet hvor han spiller neste sesong, selv om Oslo-gutten har vært klart på at han er motivert til å hjelpe laget til å rykke opp igjen. Det som imidlertid er klart, er at Oslo-laget må kutte drastisk i lønningsutgiftene sine for å få budsjettet for neste sesong til å gå opp.

  Strandberg vil, etter lønnskutt på 25 prosent som følger av nedrykket, likevel tjene 6 millioner neste år, som er over gjennomsnittslønnen til en hel startellever i OBOS-ligaen. At Vålerenga har råd til å ha dagens VIF-kaptein i stallen neste år virker i beste fall tvilsomt, med mindre partene klarer å forhandle frem en ny kontrakt på betraktelig lavere betingelser. Heller ikke det virker veldig realistisk per i dag.

  Grusom spillerlogistikk

  Vålerenga
  Mohamed Ofkir Er Én Av Mange Som Ikke Har Lykkes I Vålerenga.

  Så gjenstår det å se da, om Vålerenga klarer å rykke rett opp igjen, som Brann gjorde i 2022. De vil selvsagt være store favoritter på de aller fleste tabelltips, men en parademarsj til Eliteserien i 2025 er langt fra noen garanti. Først må klubbens sportslige ledelse klare å sile ut hvilke spillere i dagens VIF-tropp som er best skikket til å få dem opp igjen, og så må de, for en gangs skyld, treffe på spillerlogistikken.

  Spillerkjøpene de siste sesongene har vært mildt sagt katastrofale. I sommer var midtforsvaret en åpenbar posisjon man ønsket å forsterke, og hentet både Martin Kreuzriegler og Eneo Bitri. Kreuzriegler har blitt begrenset til 44 minutter med Eliteserie-fotball, mens Bitri tidvis har vært en vandrende katastrofe utpå fotballbanen. Ei heller Elias Hagen, så strålende i Bodø/Glimt, klarte å være det midtbaneankeret alle trodde han kom til å være.

  Ilic må bli med videre

  Vålerenga
  Andrej Ilic Presenterte Seg Som En Av Eliteseriens Beste Spisser I Høst.

  Kun spissen Andrej Ilic har vært en ubetinget suksess, og Vålerenga ville dundret direkte ned til OBOS-ligaen uten mulighet for kvalik, foruten kraftspissens bragder på topp. Det er avgjørende for hovedstadslaget å klare å overbevise Ilic om å bli med videre.

  Det er selvsagt helt umulig å spå hvordan Vålerenga-stallen vil se ut når vi nærmer oss sesongstart i 2024, men at den vil se ganske annerledes synes nokså åpenbart. Det henger også helt i det blå om Geir Bakke og hans støtteapparat blir å se i trenerteamet på Valle neste sesong, og om Joacim Jonsson er sportslig leder. Vålerengen Idrettsforening er per dags dato en klubb uten retning og strategi for hvordan nedrykket skal håndteres. At de rykker rett opp igjen, slik Brann gjorde i fjor, og reiser seg fra asken slik bergensernen har gjort, er langt fra noen garanti.

  Relaterte artikler

  Del artikkel

  spot_img

  Siste nytt

  Nyhetsbrev

  Få siste nytt rett i mailen