More

  EM-finale: England må bryte barrierer

  Det dukes for EM-finale, og et samlet England håper og tror fotballen endelig skal komme hjem igjen. England har hjemmebane og snaut 60 000 fans i ryggen, men statistikken er på italienernes side. Roberto Mancinis menn har også vært det beste av de to lagene i sommerens EM.
  Krav om fridag for feiring
  England er fotballens hjemland, og hauses stort sett alltid opp som en av favorittene før mesterskap. Siden triumfen i 1966 har man imidlertid måttet se langt etter trofeer.
  Et billig straffespark i semifinalen mot Danmark gjør at man nå bare er én kamp unna en aller første pokal på 55 år, og forventningene er naturligvis monumentale. Faktisk i den grad at engelske fans i samlet flokk har startet underskriftskampanjer mot Boris Johnson, med krav om at mandagen blir en fridag. Her planlegges det feiring!
  Wembley har en kapasitet på 90 000, men i søndagens finale tillates det maks 60. 000 tilskuere. Hele 59.000 av disse vil uansett være engelskmenn, og fordelen av hjemmebane vil dermed være gedigen. Om dette er nok gjenstår imidlertid å se. Statistikken er tross alt ikke på hjemmelagets side.
  4-0
  England og Italia har ved fire anledninger støtt på hverandre i EM- eller VM-sluttspill, og Italia har gått seirende ut av alle oppgjør. Totalt har landene møtt hverandre ved 14 anledninger, og England har kun vunnet 2 av dem – begge privatkamper.
  Rutinen er også på italienernes side. Bare Tyskland (14) kan vise til flere VM/EM-finaler enn Italias 12. England spiller på sin side sin aller første EM-finale. Southgates England blir 13. land som når en EM-finale.
  Mye taler for Italia, men så var det hjemmebanefordelen da. England har vunnet 15 av sine siste 17 kamper på Wembley. Kun én er tapt, og målforskjellen lyder på imponerende 46-5. I kveld skal de opp mot et italiensk landslag som ikke har tapt noen av sine 33 (!) siste landskamper.
  Gullsko
  Tittelen er det eneste av betydning, men for Harry Kane kan det bli en ekstra stor aften. Tottenham-angriperen står bokført med tre scoringer i sommerens EM, mens turneringens toppscorere før finalen er Cristiano Ronaldo og Patrik Schick – som begge har notert seg for fire fulltreffere.
  Englands kaptein har vært involvert i 28 scoringer (19 mål/9 assist) på sine siste 27 landskamper, og ingen blir overrasket om Kane blir stående igjen som toppscorer også denne gang. Enkelt blir det imidlertid ikke. Italias sisteskanse Donnarumma har vært turneringens beste keeper, mens stopperparet Bonucci/Chiellini er noe av det aller tøffeste man kan støte å i internasjonale kamper.
  Bookienes favoritt
  Italia har vært EMs beste lag, men spilltilbyderne holder en knapp på hjemmelaget i kveld. Oddsen på engelsk seier (ordinær tid) er i skrivende stund som best 2,60 (Betsson), mens Coolbet betaler best (3,39) for Italiensk seier.
  Avspark på Wembley tas 21.00.

  Relaterte artikler

  Del artikkel

  spot_img

  Siste nytt

  Nyhetsbrev

  Få siste nytt rett i mailen