More

  Eliteserien: Fra to til fem

  Dette er en eksklusiv artikkel. Kun abonnenter har tilgang.

  Vennligst abonner for å låse opp dette innholdet.
  *Betalingskort må benyttes ved bestilling.

  Molde sprengte tittelkampen vidåpen, med storseieren over Viking forrige helg. Nå kan hele fem lag være innblandet i gullkampen – og bunnstriden.

  Dagen etter at Molde feide Viking av banen med 4-0 forrige helg, forsøkte vi oss på å spå utfallet av høstens tittelrace i Eliteserien. Konklusjonen falt på Viking som seriemester på 68 poeng, med Bodø/Glimt hakk i hæl med 67. I samme artikkel poengterte vi også muligheten for at vi nå har hele fem lag med i gullstriden, så derfor er det selvsagt nær sagt umulig å spå utfallet av de resterende syv serierundene disse fem gullkandidatene skal ut i. 

  Fra Bodø/Glimt på første, til Molde på femteplass skiller det bare åtte poeng, og gitt at moldenserne startet rekken med å møte alle fire lagene foran seg på tabellen i fire serierunder på rad da de slo Viking forrige helg. Og denne helgen er det selvfølgelig toppoppgjøret mellom Molde og Bodø/Glimt på Aker Stadion søndag kveld, nasjonens desidert to beste lag de siste sesongene.  

  Ingen toppscorer i Molde

  Molde er i formidabel form for øyeblikket, og har ikke tapt noen av sine 12 siste kamper i Eliteserien. Samtidig er det bare Rosenborg og Stabæk som har lykkes med å ta poeng fra dem i rosenes by denne sesongen, men Erling Moe har også gruppespillet i Europa League å ta hensyn til, samtidig som han skal forsøke å hente forspranget til de fire øvrige lagene i gullkampen. Bodø/Glimt må også sjonglere mellom jakten på kontinental heder og ære og angrepet på tronen i norsk fotball.  

  Fra To Til Fem
  Eliteseriens Toppscorer Vil Glimre Med Sitt Fravær I Molde.

  Mye har blitt sagt og skrevet om Bodø/Glimts vekslende form denne sesongen, men faktum er likevel at de har tapt kun 3 av 23 serierunder i år, færrest av samtlige lag i divisjonen. Nordlendingene fikk imidlertid et tungt skudd for baugen i seieren mot Strømsgodset forrige helg, da Amahl Pellegrino pådro seg gult kort og må dermed stå over helgens tungvektsduell med karantene. Glimt-spissen er Eliteseriens desiderte toppscorer med 22 fulltreffere, og nestemann på listen er Akor Adams, som allerede har rukket å sette fyr på Ligue 1 med Montpellier. 

  Fem lag – også i bunnstriden

  Kampen om årets toppscorertittel i Eliteserien er med andre ord ikke særlig spennende, og Lillestrøm har slitt markant etter salget av Adams og Bakke-byttet i trenerstolen. Kanariene har vunnet bare én av de fire siste, men vi forsøker likevel romerikingene på ukens spillforslag, når de søndag gjester Stabæk på Nadderud. Bæringene fikk seg en vanvittig etterlengtet opptur, da de onsdag slo HamKam hele 5-1 i den potensielt skjebnesvangre hengekampen. Men, Stabæks problemer forsvant likevel ikke over onsdagsnatten, og HamKam skapte atskillig med trøbbel for nedrykkskandidatene før Stabæk gikk opp i 2-0-ledelse og de ble redusert til en mann mindre. 

  Fra To Til Fem
  Hamkam Er På Poengjakt I Sandefjord.

  HamKam på sin side, skal ut i nok et dramatisk bunnoppgjør, når Sandefjord gjester dem velkommen til Jotun Arena denne helgen. Vestfoldingene har et beintøft kampprogram fremover, med kamper mot Bodø/Glimt og Brann rett rundt hjørnet, så dette kan meget vel være en «must-win» for helgens verter fra hvalfangerbyen. Sandefjord røk sist på et noe ufortjent tap mot Vålerenga, så Hans-Erik Ødegaards mannskap trenger alle poengene de kan få når de møter lagene rundt seg på tabellen. Stabæks seier over nettopp HamKam, sørget også for fornyet dramatikk, og som i gullkampen, er også nå hele fem lag innblandet i nedrykksstriden, og da er ikke Aalesund inkludert, som dessverre virker fortapte med sine 12 poeng. 

  Klassiker i Oslo

  Og etter alt dramaet i topp og bunn er over i hovedrunden, gjenstår nok en godbit på tampen av den 24. serierunden. Den avsluttes nemlig med en vaskeekte klassiker i norsk fotball, når Vålerenga tar imot Brann i hovedstaden. Begge lag vil være desperate etter poeng av vidt forskjellige grunner. Vålerenga trenger alle poengene de kan få for å holde nedrykksspøkelset på armlengdes avstand, mens bergenserne har plutselig meldt seg på i gullkampen etter å ha radet opp seks strake seirer i Eliteserien. Som Viking og Tromsø, har heller ikke Brann spill i Europa å ta hensyn til, etter å ha blitt slått ut av AZ i Conference League-kvalifiseringen tidligere i sommer. 

  Fra To Til Fem
  Brann Ser Frem Til Hovedstadsbesøk.

  Dermed står vi overfor en enormt spektakulær serierunde, med drama i alle bauger og kanter fra første spark på ballen mellom Odd og Viking lørdag, til runden avsluttes mellom Vålerenga og Brann søndag kveld. Det er bare å spenne fast sikkerhetsbeltene. 

  Eliteserie-runden

  Odd – Viking

  Spillefri helg for Odd, som sist var i aksjon for snaut to uker siden i hjemmekampen mot Haugesund. Den endte 1-1, etter at Espen Ruud reddet det ene poenget med karrierens vakreste scoring i en beskjeden alder av 39 år. Odd har vunnet bare én av de siste fem i Eliteserien, men har ikke tapt hjemme for Viking siden 2017. Siddisene hadde en forglemmelig helg sist helg, da de røk hele 0-4 i toppkampen mot Molde. Måtte dermed gi fra seg tabelltoppen til Bodø/Glimt, og det er heller ikke sikkert om stopperkjempen David Brekalo blir klar i tide til denne. Viking har imidlertid tapt bare en av de siste 14 i Eliteserien.  

  Haugesund – Strømsgodset

  Sancheev Manoharan var nære ved å innkassere sin første seier som FKH-sjef i bortekampen mot Odd for snart to uker siden, men fikk «bare» med seg 1-1 hjem til Vestlandet. Haugesund ligger utsatt til på 14. plass på tabellen, og dette er en av de mer vinnbare kampene de har igjen av sesongen. Ankommer helgens hjemmekamp i dyster form, og har ikke vunnet noen av sine siste åtte. Strømsgodset er også et stykke unna sin beste form, og ankommer Haugesund uten seier på noen av sine tre siste. Røk 0-2 mot Bodø/Glimt på Aspmyra i forrige helgs serierunde, og hvis den svake poengfangsten fortsetter, kan drammenserne i verste fall bli dratt ned i bunnstriden.

  Molde – Bodø/Glimt

  Helgens ubestridte høydepunkt. Molde flyr høyt etter å ha maltraktert Viking med hele 4-0 i toppkampen på Aker Stadion sist helg. Magnus Wolff Eikrem scoret to av målene i kalasseieren. Molde er midt inne i sesongens tøffeste kampprogram, og midt mellom Europa League-oppgjør, møter de alle topp 4-lagene på tabellen i fire strake serierunder. Bodø/Glimt gjeninntok tabelltoppen etter sin 2-0-seier hjemme mot Strømsgodset. Tobias Gulliksen scoret på gamle lagkamerater i kampens første minutt, og Glimt hadde grei kontroll på drammenserne. Mangler imidlertid superviktige Amahl Pellegrino her, som går glipp av toppoppgjøret med karantene.

  Sandefjord – HamKam

  Kan hende sesongens viktigste kamp for Sandefjord. Vestfoldingene var noe uheldige som røk 1-2 hjemme mot Vålerenga i bunnoppgjøret på Jotun Arena sist helg, og har neppe råd til tap her. For etter denne venter uhyre vanskelige oppgjør mot Bodø/Glimt og Brann, og trenger alle poengene de kan få mot lagene rundt seg på tabellen.  HamKam gikk på en kjempesmell med 1-5 mot Stabæk i midtuken, og vondt ble til enda verre da Vegard Kongsro ble utvist for hedmarkingene. Dermed er Kamma godt nede i bunnstriden igjen, men hadde full kontroll i 2-0-seieren i det omvendte oppgjøret mot Sandefjordpå Briskeby, da lagene møttes i aller første serierunde. 

  Sarpsborg 08 – Rosenborg

  Sarpsborg 08 har ikke vært i aksjon siden bortekampen mot HamKam for snaut to uker siden. Den endte 1-1 etter at Victor Torp sendte gjestene tidlig i ledelsen, men sarpingene gjorde det vanskelig for seg selv med Niklas Sandbergs utvisning like før pause, og midtbanespilleren mister følgelig denne med karantene. Rosenborg har vært regelrett redselsfulle på bortebane i det siste, med tre strake tap og totalt 1-9 i målscore. Har ikke spilt siden 0-3-tapet for Lillestrøm på Åråsen for to uker siden, så Svein Maalen har hatt plenty med tid på treningsfeltet for å tette igjen de atskillige hullene bakover. Jaydon Nelson er ny på fraværslista med karantene. 

  Stabæk – Lillestrøm

  Lillestrøm klarte ikke følge opp den forbilledlige 3-0-seieren mot Rosenborg, og tapte 0-2 mot Brann i forrige serierunde. Mads Christiansen laget et kontroversielt straffespark på 0-1, som eksperter og forståsegpåere fremdeles ikke er enige om var straffe eller ikke. Har ikke vært overbevisende på bortebane denne høsten, og vunnet kun én av de siste fem på fremmed gress. Stabæk har hatt en blytung høst, men fikk seg en særdeles etterlengtet opptur, da de slo HamKam hele 5-1 hjemme på Nadderud i hengekamp. Gikk relativt tidlig opp i tomålsledelse, og da gjestene i tillegg fikk en mann utvist, var det aldri noen tvil om at poengene ville bli igjen i Bærum. 

  Tromsø – Aalesund

  Tromsø har gjort 1-0-seirer til sin spesialitet denne sesongen, og laurdag tok de årets femte da de slo Stabæk på Nadderud. Mai Traoré ble matchvinner for tromsøværingene fem minutter etter hvilen, og med bare fire poeng bak ledende Bodø/Glimt, har ikke Gutan noen grunn til å gi opp gullhåpet riktig ennå. Er selvsagt nødt til å vinne her mot akterutseilte Aalesund. Tangotrøyene ankommer Romssa Arena etter å ha tapt samtlige 11 bortekamper denne sesongen, og med ni poeng opp til kvalikplass, er det nok bare et spørsmål om tid før sunnmøringene er matematisk klare for OBOS-ligaen. Har tapt alle sine fem siste bortekamper med minst to mål.

  Vålerenga – Brann

  Vålerenga dro i land en noe heldig men atskillig mer viktig seier, da de slo Sandefjord 2-1 på Jotun Arena sist helg. Andrej Ilic fortsatte kalasformen han har vist for sin nye klubb, og kraftspissen står nå med seks fulltreffere på sine fire siste for VIF. Stefan Strandberg ble matchvinner fra straffemerket etter snaue timen. Bergenserne har kan hende spilt seg inn i gullkampen etter å ha vist glimrende form de siste fem ukene. Forrige helgs råsterke 2-0-seier borte mot Lillestrøm var bergensernes sjette strake i serien, og plutselig er det «bare» syv poeng opp til serieleder Bodø/Glimt, som denne helgen skal opp mot Molde i rosenes by. Gullhåpet slukkes ikke i Brann med det første.

  Skader og suspensjoner

  Aalesund: David Fällman og Kristoffer Ødemarksbakken. Alexander Ammitzbøll og Jeppe Moe er usikre.  

  Bodø/Glimt: Omar Elabdellaoui og Runar Espejord er skadet. Amahl Pellegrino er suspendert. Ask Tjærandsen-Skau, Sondre Sørli og Brice Wembangomo er usikre. 

  Brann: Ruben Kristiansen, Jonas Torsvik, Ole Didrik Blomberg og Niklas Jensen Wassberg er skadet. Japhet Sery Larsen soner karantene. Felix Horn Myhre er usikker. 

  HamKam: Julian Dunn og Fredrik Sjølstad er skadet. Vegard Kongsro er suspendert. 

  Haugesund: Sondre Liseth er skadet. Oscar Krusnell er suspendert. Bruno Leite og Martin Samuelsen er usikre.  

  Lillestrøm: Eskil Edh, Sam Rogers og Espen Garnås soner karantene. Lars Ranger og Thomas Lehne Olsen er usikre. 

  Molde: Martin Linnes, Martin Bjørnbak og Erling Knudtzon er skadet. Anders Hagelskjær er suspendert. Veton Berisha er usikker. 

  Rosenborg: Erlend Dahl Reitan, Edvard Tagseth, Markus Henriksen, Jonathan Augustinsson, Tobias Børkeeiet og Noah Holm er skadet. Jaydon Nelson soner karantene.  

  Sandefjord: Simon Amin er skadet. 

  Sarpsborg 08: Leander Øy er skadet. Niklas Sandberg er suspendert. Joachim Thomassen er usikker. 

  Stabæk: Kasper Høgh er skadet. Kasper Pedersen er usikker. 

  Strømsgodset: Ernest Boahene er skadet. Emmanuel Danso er usikker. 

  Tromsø: Lasse Nilsen og Oskar Aron Opsahl er skadet.  

  Viking: Nicholas D’Agostino og Gianni Stensness er skadet. Patrick Yazbek soner karantene. Kristoffer Løkberg, David Brekalo, Sondre Bjørshol og Herman Haugen er usikre. 

  Vålerenga: Jacob Dicko Eng er skadet. Vegar Eggen Hedenstad er usikker. 

  Relaterte artikler

  Del artikkel

  spot_img

  Siste nytt

  Nyhetsbrev

  Få siste nytt rett i mailen