Favorittene er mange og outsiderne enda flere i EM 2020 som altså blir spilt i 2021. De siste snaue 15 månedene har fotballverden og samfunnet for øvrig blitt tatt med på en absurd reise som har snudd opp-ned på det aller meste. Så også den nylig avsluttede fotballsesongen, der smitteutbrudd, karantener og utsatte kamper har tynt spillerne til det maksimale. Og nå skal de altså gjennom et månedslangt mesterskap. Så, hvordan i all verden skal man spå vinneren?
– Siden jeg var gutt har jeg tippet Tyskland i store mesterskap. Jeg tipper alltid de. De er nesten alltid med til semifinalen og alltid i nærheten av det helt store. Og selv om du har hatt Portugal, Frankrike og Spania som vinnere de siste gangene, så klarer jeg aldri å se vekk fra Tyskland. For min del handler det om når jeg fattet fotballinteressen. Straffekonkurranser, knepne seirer, de virker alltid å ha marginene på sin side. Alle har en dårlig dag i løpet av en turnering, men får du den i gruppespillet, overlever som regel de beste. De er som oftest i bildet, men nå er det større usikkerhet knyttet til mesterskapet enn noen gang tidligere, sier Davy Wathne til Tipsbladet.
De beste minnene
Wathnes favoritter har tatt seg til semien eller finalen i tre strake EM, mens man må tilbake til 1996 for å finne forrige gang de gikk helt til topps. I VM 2018 gikk det imidlertid helt galt for Die Mannschaft og ble slått ut i gruppespillet. Nostalgien er imidlertid ikke langt unna når vi ydmykt ber ham om å trekke frem sine største EM-minner.
– Antakelig husker man best det man opplever for første gang. Og for min del var det fantastisk å oppleve den danske dynamitten i ´84 for første gang. Frem til da møttes fire nasjoner en helg for å kåre den beste, litt som Final Four i dagens håndball. Så fikk man altså det enorme gjennombruddet i ´84 med Platini på hjemmebane. Danmark kvalifiserte seg dit ved å slå England på Wembley, på straffespark. Det var utenkelig å få straffespark på Wembley den gangen. Og her hjemme adopterte vi danskene. Yngre lesere må forstå at frem til Norge kvalifiserte seg til mesterskap i ´94, ´98 og 2000, så var vi aldri i nærheten av et mesterskap før det. Det var så lett å trykke danskene til seg, med spillertypene de hadde og ikke minst mellom forholdet mellom Danmark og Norge, mener Wathne, som etter mangfoldige år i TV 2 i dag jobber som ambassadør for spillselskapet Coolbet.
En verden i forandring
Wathne trekker også frem det minneverdige, danske EM-gullet i ´92 som et av de største minnene og ikke minst mesterskapet fire år før da legendariske Marco van Basten tok Nederland helt til topps. Av egne erfaringer sier han det var en fryd å jobbe sammen med Mini Jakobsen under EM i 2000. Mini ble blant annet gjenkjent av en gruppe Young Boys-supportere som skapte rikelig med stemning. Da er det kanskje betimelig å spørre seg; var alt bedre før?
– Det er noe helt annet nå enn det var da EM ble populært. Nå er det like mange i utslagsrundene som det var i hele mesterskapet da jeg begynte å følge med. Det har blitt bare større og større siden det enorme gjennombruddet i ´84. Verden har blitt forandret. Det dreier seg mer og mer om penger og økonomi. De nye kvalifiseringssystemene gjør at nesten ingen lag blir borte nå. Det skal bli spennende å se på interessen hvordan det slår ut i år, når vi har hatt en så spesiell sesong i noen med pause i noen av ligaene. Det har vært stopp i klubbfotball i korte og lengre perioder, og ikke minst har alle de store spillerne vært involvert lenger. Det skal bli veldig spennende, sier 71-åringen.
Forbauset over UEFA- Hvis man ser litt bort fra det sportslige – hva synes du om å holde på avgjørelsen ved å spre mesterskapet utover kontinentet?
– Jeg hadde ventet at UEFA ville komme opp med en bobleløsning, og at man ville samle land puljevis og holde folk atskilt. Det har blitt spilt så mye fotball de siste månedene. Bare se på hvilken som helst Livescore-app, det spilles vanvittig med kamper. Så er vi nok ekstra aktpågivende og forsiktige her i Norge. Det har litt med Liverpool-kampen mot Atlético og alt den førte med seg og den første med Atalanta i Milano. Dette er noe som går an å regulere og forebygge. Jeg hadde ventet at vi skulle få EM i Italia, England eller Spania. Dette er en avgjørelse som ble vedtatt for ni måneder siden. Jeg er forbauset over at de opprettholder denne voldsomme spredningen. Når det er sagt, blir det sikkert charterfly og friske mennesker som omgås friske mennesker, mener Wathne.
– Tror du avviklingen av mesterskapet vil gå smertefritt for seg?
– Det er et åpent og uvisst mesterskap hvor oppladningen har vært så spesiell og annerledes på alle måter, med avlyste kamper også videre. Ideen i europeisk tenkning kan en forstå, men den har blitt til i en annen atmosfære enn den vi har vi i dag. Vi får tro og håpe det går bra, sier Davy Wathne til Tipsbladet.