More

  David Brocken: Jeg håper vi har lært

  Italia herjet med Tyrkia, og gikk enkelt seirende ut av EMs åpningskamp fredag kveld. Tid for ny outsider til tronen i kveld, når Belgia trår inn i turneringen. 
  Vi har ventet lenge på at Belgia skal slå til og få sitt mesterskapsgull. Må vi fortsette ventingen?
  Kevin de Bruyne, Thibaut Courtois, Axel Witsel, Youri Tielemans, Thorgan og Eden Hazard, Dries Mertens, Romelu Lukaku og Yannick Carrasco. Listen er lang og talentene har vært mange i Belgia. Det begynner nå å haste med å høste fruktene. 
  Laget som kom til kvartfinale i siste EM i 2016 og utslått av Frankrike i semifinalen i VM for tre år siden. Det har vært mye nesten for Belgia denne gang. Etter full pott i kvalifiseringen mot Russland, Kypros, Kasakhstan, Skottland og San Marino, venter et nytt mesterskap for Roberto Martinez, som har vært landslagssjef siden 2016.
  Denne gangen er det Russland, Danmark og Finland som står i veien for belgisk avansement til utslagsrunden.
  Forventningene er enorme og med det også presset på spillerne. Belgia fikk fram en gull-generasjon for noen år siden, men de er også blitt eldre og tiden for å slå ut i full blomst, er kanskje nå?
  Stjerner i sikte
  Roberto Martinez er en populær landslagssjef, men det har vært rykter om at han avslutter sitt engasjement i Belgia og går over til å lede et klubblag igjen fra høsten. Tottenham har vært nevnt. Men hva passer bedre enn å ta med seg et EM-gull først?
  Den tidligere Vålerenga-spilleren David Brocken (50) er belgisk og bor fortsatt i Norge. Han har også vært trener for Kolbotn og Vålerengas damelag. Han er full av forventning for sitt landslag.

  Favoritter? Ja, jeg har sett at vi nevnes som det. Det er bare fint. Den belgiske mentalitet er litt underdanig. Belgierne holder beina på bakken. Vi har et fantastisk landslag nå, men alle kan ha dårlige dager. Det er kvalitet i alle ledd og gode folk på benken, så Martinez har et luksusproblem. Vi har en «Golden Generation» og dette er kanskje tiden for å slå til for fullt og vinne et mesterskap.
  Gull-generasjon ja, men bak der, kommer det flere?
  Ja, det kommer mange. Det drives utrolig godt i belgisk fotball. Det er gode ting på gang, sier Brocken til Tipsbladet.
  Siste sjanse for Martinez
  Han er ærlig. Han sier han vil slutte dersom laget vinner EM. Men vi er et rart land, som ikke alltid har gode relasjoner med våre naboland. Vi har en stor gruppe med gode fotballspillere nå, men de er kanskje ikke de mest lojale.

  Da David var ferdig i norsk fotball i 2006, gikk han tilbake til Belgia og var ungdomskoordinator i sin gamle klubb, Lierse.
  Jeg trente Lukaku indirekte, før han gikk til Anderlecht. Det var mye på gang i belgisk fotball på den tiden. Alle lagene fikk retningslinjer fra sentralt hold på hvilken måte lagene skulle trene på. Vi inngikk også et «Gentlemans agreement» om ikke å ta spillere fra hverandre, annet enn hvis de ikke ble tilbudt kontrakter. Talentene skulle vokse i egne klubber og bli gitt mulighetene. Penger var problemet. Mange av spillerne i klubbfotballen var fra Tsjekkia, Polen og Portugal. Da ble det satt i gang et program for å få fram talentene selv. Og det lykkes Belgia til gangs med. Nå er det vel bare et par landslagsspillere som spiller i Belgia.
  Hvordan ender dette?
  Jeg håper vi vinner. Vi var bedre enn Frankrike, så det var smertelig å ryke mot dem i VM sist. Jeg håper vi har lært og slår hardt tilbake. Gruppa er overkommelig, da gjelder det å være klar til de store nasjonene kommer i utslagskampene, avslutter Brocken til Tipsbladet.

  Relaterte artikler

  Del artikkel

  spot_img

  Siste nytt

  Nyhetsbrev

  Få siste nytt rett i mailen