More

  Bot og bedring

  David Martindale gikk fra å være en lovende skotsk juniorspiller, til å trene et lokalt sjettedivisjonslag, for deretter å bli hentet til assistentjobb i Livingston. Siden november i fjor har han vært enerådende manager, med resultater som har fått enhver til å måpe.
  47-åringen har oppnådd forbløffende resultater i løpet av kort tid, men ikke bare sportslig. I enda større grad er hans private reise gjennom de siste ti år egnet til å vekke oppsikt.
  Spor etter mer enn øl
  Ulikt andre managere på høyeste nivå har ikke David Martindale kommet til managerjobb i toppdivisjonen via egen profesjonell karriere som spiller. Han spilte ungdomsfotball i Rangers og Motherwell, men fant andre interesser da det ble alvor i fotballen.
  Samtidig med skolegang innen bygg- og anlegg valgte Glasgow-gutten å satse på utelivsbransjen. Det ble investert i en pub, en pub som etter hvert brant til grunne – uten at Martindale hadde skaffet seg forsikring. Under etterforskning av brannen fant politiet spor etter mer enn øl.
  Grådighet
  I 2004 ble han arrestert, siktet for handel med storskala salg av kokain, samt hvitvasking av store summer penger, skaffet til veie på lyssky vis. To år senere ble Martindale dømt til fire års fengsel, en straff som ville vært dobbelt så lang om ikke hovedpersonen hadde valgt å legge alle kort på bordet.
  -Å stå i retten, og vite at dommerne holdt min fremtid i sine egne hender er en følelse jeg ikke unner min verste fiende. Samtidig viste jeg at eneste mulighet for å komme videre med livet, var å legge alle kort på bordet og ta straffen som fulgte med. Motivasjonen for lovbruddene jeg gjorde var utelukkende penger, og jeg fortjente å bli straffet for grådigheten. Jeg ville bare sone straffen, og komme meg videre, sier Martindale til skotsk presse i dag.
  Bortkastet mulighet
  Martindale hadde talent som fotballspiller, men sier selv han kastet det bort for å holde liv i drømmen om store penger, fete hus og Land Rover i oppkjørselen.
  Etter ferdigsonet straff valgte han likevel å vende tilbake til fotballen, denne gang som trener. Oppdrag som trener i sjettedivisjonsklubben Broxburn United ble første steg, før han via venner, bekjente og gode kontakter ble gitt jobb i Livingston, da på nivå 3 i Skottland.
  -Fotball har alltid betydd mye for meg, men som så mange andre sto jeg ikke distansen. Jeg utnyttet ikke mulighetene, men Livingston er kjent for å være en klubb som er åpen for å gi folk en mulighet, sier den tidligere fengselsfuglen.
  Altmuligmann
  Jobben i Livingston var som altmuligmann, og den tidligere pub-eieren jobbet fortsatt i eiendomsbransjen.
  -Jeg tjente ikke så mange pund i uka, og jeg var der da heller ikke daglig. Jeg gjorde alt fra å plukke søppel, rydde lokaler og hente baller, men fikk også muligheten til å følge lagets treninger og se jobben daværende manager John McGlynn gjorde.
  Fra ryddegutt til assistent
  Mark Burchill etterfulgte McGlynn som manager, og Burchill var en tidligere bekjent av Martindale. Han ble da gitt noe større oppgaver, men ikke før David Hopkin overtok som manager ble det alvor.
  Hopkin ga assistentjobben til Martindale, og dermed var den tidligere dopselgeren en viktig del av klubben.
  Martindale ble gitt jobben med å scoute nye spillere, og ikke alle som ble hentet inn hadde prikkfrie rulleblad.
  -Jeg vil alltid være takknemlig for hva Hopkin har gjort for meg, og som meg selv hadde også noen av spillerne bagasje. Hopkin og Livingston ønsket imidlertid å gi alle en mulighet, og dette vil jeg for all fremtid være takknemlig for.
  Fortjent managerjobb
  Under ledelse av Hopkin og hans assistent sikret klubben seg strake opprykk, og da Hopkin i 2018 takket for seg ble Martindale gitt muligheten. Han hadde gått gradene fra frivillig ryddegutt, via speider- og assistentjobb på nivå 3, til å være assistent under strake opprykk til toppdivisjonen.
  Samtidig hadde han underveis tatt trenerutdannelse, og han ble da et naturlig valg som ny manager, til tross for at han under hele oppholdet i klubben hadde blitt møtt av forsiktig kritikk fra lokal presse og deler av fansen.
  Kritikken stilnet
  Kritikken han ble møtt med da han tok sine første steg i Livingston er nå som blåst bort. Under 47-åringens ledelse har nemlig klubben tatt sjumilssteg mot toppen av skotsk fotball.
  I sin første sesong i Premiership endte klubben som nummer 9, før man endte som nummer 5. Også i år har man blandet seg inn i tetstriden, og under David ledelse var man ubeseiret på de 14 første kampene. Dette betyr at man har åtte poeng ned til Dundee United på 7.plass, og ti poeng frem til Hibernian på 3.plass. Foran Hibs igjen finnes som kjent bare Celtic og Rangers.

  Relaterte artikler

  Del artikkel

  spot_img

  Siste nytt

  Nyhetsbrev

  Få siste nytt rett i mailen