More

  KOMMENTAR: Bør Vinícius Júnior forlate La Liga?

  Vinícius Júnior ble utsatt for rasisme – igjen. Vil galskapen noen gang ta slutt?

  Som brasilianeren selv sa det, etter det nitriste opptrinnet på Mestalla søndag kveld; Dette er ikke første, andre eller tredje gang at Vinícius Júnior har blitt utsatt for rasisme i spansk fotball. Det har blitt så vanlig under Real Madrids bortekamper, at man nesten ikke tenker over hvor vanvittig det er.

  “Mesterskapet som tidligere tilhørte Ronaldinho, Ronaldo, Cristiano og Messi, tilhører i dag rasister” skriver Vinícius Júnior på sin Twitter-konto.

  Men, scenene som utspilte seg på Mestalla i går, var spesielt fæle. Etter å ha blitt pepret med rasistiske tilrop under hele kampen, fikk Vinícius Júnior til slutt nok, og konfronterte publikum. Han prøvde å tilkalle dommeren for å peke ut noen av “supporterne”, uten å få gehør. I stedet ble ballgeniet selv utvist etter at han selv ble tatt kvelertak på i voldsom håndgemeng mellom flere av begge lags spillere.

  Opptrinnet gjorde skandalen komplett, og etter 16 ekstra tilleggminutter, vant Valencia til slutt 1-0. Det kommer ingen til å huske.

  Ingen Av Valencias Spillere Virket Nevneverdig Interesserte I Å Beskytte Vinícius Júnior Fra Los Che-Fansen.
  Ingen Av Valencias Spillere Virket Nevneverdig Interesserte I Å Beskytte Vinícius Júnior Fra Los Che-Fansen.

  Ancelotti slår ring

  I stedet er det den vedvarende, nitriste hetsingen av Vinícius Júnior som kommer til å huskes. Og ikke for første gang. Det er få fotballspillere i verden som viser en like tydelig kjærlighet for spillet gjennom sin spillestil. 22-åringens følelse for ballen, lekenheten, den barnlige arrogansen når han finter vekk to, tre, fire forsvarsspillere – det fins nesten ingen som gjør det bedre.

  Vinícius Júnior er bare 22 år gammel, og det kreves sannsynlignok en mental styrke og ryggrad av en annen verden for å stå i sentrum av denne skittstormen. Carlo Ancelotti var i alle fall tydelig nok på gårsdagens pressekonferanse, og en får bare håpe at den italienske bamsetreneren legger sine aller mest omsorgsfulle skuldre rundt sitt 22 år gamle ballgeni de nærmeste dager og uker.

  “Vil du snakke om fotball eller rasisme? Jeg har i hvert fall ikke lyst til å snakke om fotball. Vi er i 2023, og dette kan ikke fortsette lenger. For meg er den eneste løsningen å stoppe kampen. Jeg er utrolig lei meg, og vi må få en stopp på dette. Stadionet ropte “ape, ape” etter ham. Han er bare en guttunge som elsker å spille fotball. Vi står alle sammen med ham.”

  Carlo Ancelotti etter fadesen på Mestalla.

  En udugelig La Liga-president

  La Liga har et åpenbart problem når de lar dette skje gang etter gang, og virker fullstendig evneveike og, oppsiktsvekkende nok, helt uinteresserte å ta tak i problemet. La Liga-president Javier Tebas gikk i stedet til motangrep på Vinícius Júnior på Twitter i går, og mente at brasilianeren ikke har møtt opp på to høringer i forbindelse med tidligere rasismesaker.

  Det er så en knapt tror det, men dette er altså presidenten for La Liga. Hvordan skal man få kommet i dybden på disse dyptliggende problemene når ligaens ansikt utad går i fullstendig piggsvin-modus så fort negativ oppmerksomhet rettes mot ham og ligaen han representerer? Og spørsmålet en blir nødt til å stille seg, er jo, bør Vinícius Júnior finne seg en annen liga å spille fotball i?

  Det finnes det sannsynligvis ikke noe kort svar på. Rasisme finnes, dessverre, i de fleste deler av fotballverden, men ingen steder er det så utpreget som i La Liga, i alle fall ikke i de aller største ligaene. Vinícius Júnior vil ganske sikkert bli behandlet bedre av motstanders supportere, uansett om hans neste stoppested skulle bli England, Frankrike, Tyskland eller Italia. Men, fra et rent sportslig og økonomisk perspektiv – hvem har råd til ham?

  Bør ferden gå videre?

  I England er det åpenbare svaret Manchester City, selv om de fremdeles har 115 tiltaler for brudd på FFP-reglene å svare for seg. Manchester United er en annen klubb som sannsynligvis ville tatt imot brasilianeren med åpne armer. PSG kan sikkert bare dra opp en fiktiv sponsoravtale for å gi Kylian Mbappé en ny lekekamerat. Bayern München i Tyskland trenger først og fremst en midtspiss, og det er strengt tatt ingen i Serie A som har råd til å bla opp de enorme summene en overgang for Real Madrid-stjernen vil føre med seg.

  Enn så lenge vil Vinícius Júnior være Real Madrid-spiller, og det er ingen tvil om at ballgeniet er en gave til fotballen. Søndagens episode var av den arten vi håper vi aldri blir nødt til å se igjen, men magefølelsen sier dessverre at dette ikke var siste gang. Ikke før La Liga og Tebas selv innser at de har et graverende problem. Å gi disse rasistiske idiotene på tribunen livslange utestengelser er ikke lenger godt nok. La klubbene som slipper disse idiotene inn på stadion gang etter gang spille for tomme tribuner en hel sesong – da tipper jeg villigheten til å samarbeide om å få bukt med rasismen en gang for alle vil bli atskillig større. I mellomtiden får vi bare håpe at Vinícius Júnior sin kjærlighet til fotballen er nok til at han fortsetter å få lyst til å vise frem sine kunster på en fotballbane.

  Relaterte artikler

  Del artikkel

  spot_img

  Siste nytt

  Nyhetsbrev

  Få siste nytt rett i mailen