More

    – Verden vet at dette ikke er et mønster-arrangement

    Davy Wathne lufter sine tanker om vinterens mesterskap i sanddynene.

    Qatar-VM er bare noen dager unna, en begivenhet fotballverden nærmest har gruet seg til de siste 12 årene siden nasjonen ble tildelt mesterskapet i 2010. Det var 2. desember det året ingen av oss som satt foran fjernsynet trodde det vi så da Qatar ble lest opp som vertsnasjon i 2022, og siden har landets primitive menneskesyn og brudd på menneskerettighetene kommet til syne og sett dagslys for hver dag som har gått – særlig det siste året. Sportsvasking har dessverre blitt et kjent begrep i idretten, og det var nok akkurat det Qatar-pampene hadde i tankene da de bladde opp millioner av dollar dekket i blod for å sikre seg VM i 2022.

    – Heldigvis har mange vært veldig flinke til å gjøre verden oppmerksomme på alle sidene ved tildelingsprosessen og arbeidene med stadionanleggene. Verden vet at dette ikke er et mønster-arrangement. Hvis du ser på dette VM-et som et sportsvaskingsarrangement, har effekten faktisk vært det motsatte. Selv de som har gått lengst i boikottene sine av VM, vet at resten av verden har fått med seg hvordan det står til der. Verden er mer klar over regler og menneskesyn i Qatar nå enn vi ville vært om de ikke fikk VM, sier Davy Wathne til Tipsbladet.

    Et annerledes mesterskap
    Den kjente medieprofilen har i flere årtier dekket VM i fotball fra innsiden, både som reporter og journalist. Bergenseren var til stede på mesterskapene i Spania, Mexico, Italia, Tyskland, Sør-Afrika og Brasil. Fotball-VM har alltid vært høydepunktet på fotballkalenderen, og fotball har vært selve livsgrunnlaget til Wathne, profesjonelt. Forventningene til VM har alltid vært enorme. Slik er det ikke helt denne gangen.

    – Hele verden ser nok på dette som et annerledes mesterskap. Tildelingen er feil. Tidspunktet er feil. Det er et annerledes mesterskap, som sannsynligvis vil bli husket for alt annet enn fotballen. Hele nedtellingen har føltes feil, det avvikles midt i sesongen, og spillere er livredde for å pådra seg skader i siste ligarunde før avreise til ørkenen, forklarer 72-åringen.

    Stort favorittfelt
    Wathne har dekket flere verdensmesterskap enn de fleste av oss, og når en setter søkelyset på det sportslige som skal skje blant sanddynene i Qatar, så mener den tidligere TV 2-profilen at det er et bredt felt med nasjoner som er kapable til å stå igjen som seierherrer til slutt.

    – Det er en ganske stor gruppe med mange land som vi tror kan vinne. Etter at VM ble utvidet til 32 nasjoner, er de aller fleste stornasjonene med, selv om det selvsagt er spesielt med et VM uten europamesterne, som vant EM så sent som i fjor! Mesterskap har opp gjennom årene vist at noen ofte kommer litt fra skyggen og stiger underveis. Det var for eksempel ingen som trodde Italia skulle vinne i ’82 etter tre strake uavgjorte i gruppespillet. Mesterskap har sin egen dramaturgi og sin egen dynamikk. Du kan aldri se for deg nasjoner som bare spaserer gjennom. Tyskland har vært favoritter før og vunnet. Frankrike har innfridd på hjemmebane. Spania ankom VM som EM-mestere i 2010 og vant VM også. Belgia er en annen nasjon med ambisjoner, og så har du selvsagt Brasil og Argentina. Alle disse må regnes med, mener Wathne.

    Tror ikke på England
    Når Tipsbladet spør bergenseren om å trekke frem sine største VM-minner, flyr tankene fort til Brasil i 2014. Fotball-VM hadde kommet hjem til Brasil, og Selecão skulle gi hele nasjonen noe å huske for alltid. Det gjorde de så ettertrykkelig, men ikke på måten de hadde tenkt. Brasil tapte semifinalen 1-7 mot Tyskland foran snaut 60 000 lamslåtte og sønderknuste brasilianere.

    – Den semifinalen er nok det mest skjellsettende VM-øyeblikket mitt, å oppleve Brasils hjemmetap. De hadde ventet i 64 år på å revansjere gruppespillavslutningen mot Uruguay, men du hadde bare hørt om det. Og så taper de, og måten de taper på, og det som skjedde med folket og de enorme forventningene de hadde. De ble ydmyket på det mest hensynsløse, så ille at tyskerne får problemer og diskuterer hva de skulle gjøre i pausen. Og det blir naturligvis enda mer ydmykende når Tyskland går ut etter pause og slår av motoren helt for å begrense sifrene. Det var for meg det som gjorde sterkest inntrykk, forklarer Davy Wathne til Tipsbladet.

    – Du nevnte ikke England blant favorittene – hvor langt tror du de kan gå?

    – England er jo et sånt land som ikke vinner mesterskap. De mangler alltid noe. Kan hende skyldes det at bærebjelkene og de største stjernene i den hjemlige ligaen ikke er engelske. Det var innvending mot Italia i 1990 at de største stjernene i Serie A het Diego Maradona, Ruud Gullit, Michel Platini og Marco van Basten. Det er kanskje en innvending mot England, at de ikke har de helt store superstjernene. Men, troppen er jo full av spillere som presterer bra for klubber som Arsenal og Manchester City, så de har jo gode spillere, påpeker 72-åringen.

    Relaterte artikler

    Del artikkel

    spot_img

    Siste nytt

    Nyhetsbrev

    Få siste nytt rett i mailen