More

  Toppscorere gjennom tidene fra Guillermo Stabile til Harry Kane

  Dette er en eksklusiv artikkel. Kun abonnenter har tilgang.

  Vennligst abonner for å låse opp dette innholdet.
  *Betalingskort må benyttes ved bestilling.

  Ingen har vært toppscorer i et VM-sluttspill to ganger. Kan Harry Kane bli den første? Verdens hotteste spiss Erling Braut Haaland ser VM på TV, men det er mange profilerte spisser som vil slåss om Gullstøvelen, om det blir en Mbappè, Messi, Ronaldo, Benzema eller Lewandowski gjenstår å se, VM-historien viser også at det dukker opp overraskende målscorere.

  1930: Guillermo Stabile, Argentina 8 mål

  Franske Lucien Laurent scoret tidenes første VM mål, men det var tapende finalist Argentinas Stabile som ble toppscorere med to mål i snitt. Han scoret et hat-trick, og et mål i finalene som Uruguay gikk seirende ut av på hjemmebane. Det ble scoret nesten fire mål i snitt i tidenes første VM. Det spesielle med VMs første toppscorer var at de fire kampene han spilte i VM var de eneste han spilte for Argentina. På klubbnivå spilte han bl.a. for Napoli.Han var Argentinsk landslagssjef fra 1939-1960.

  1934: Oldrich Nejedly, Tsjekkoslovakia 5 mål

  I det første mesterskapet på europeisk jord var det nok en gang tapende finalist som hadde toppscoreren. Nejedly, som scoret 388 mål på 415 kamper for Sparta Praha, scoret også to ganger i VM i 1938.

  1938: Leonidas da Silva, Brasil 8 mål

  Som de tidligere vinnerne, scoret mannen som mange mente historisk sett var minst like god som Pele, sine mål på 4 kamper. Halvparten av scoringene kom i kampen mot Polen som Brasil vant 6-5. Mannen med tilnavnet «Den svarte diamanten» og «Gummimannen» begeistret i Frankrike med sine brassespark, noe han fikk ærene av å ha oppfunnet selv om han selv benektet dette. Den utrolig gode og populære målscoreren spilte hele sin karriere i Sør Amerika.

  1950: Marques Ademir, Brasil 7 mål

  Nok en gang var toppscoreren fra Brasil, denne gangen ble dåden utført over 7 kamper. Året etter at han vant Copa America skulle «Queixada» eller «Kjeven» som han ble kalt være med på å skyte Brasil til VM-sølv.

  1954: Sandor Kocsis, Ungarn 11 mål

  For første gang vinnes toppscorertittelen med tosifret antall mål og det på bare 5 kamper. Kocsis som tegnet seg for 75 mål på 68 landskamper, flyktet som flere av sine lagkamerater da Sovjetunionen invaderte Ungarn i 1956. Barcelona ble ny arbeidsgiver for den olympiske mesteren fra 1950.

  1958: Just Fontaine, Frankrike 13 mål

  Tidenes mestscorende i et sluttspill ble født i Marokko. Han debuterte på landslaget med hat-trick og det ble totalt 30 mål på 21 kamper. I Sverige satte han rekorden som fortsatt står, 4 av målene kom i bronsefinalen mot Vest-Tyskland som Fontaine og lagkameraten gikk seirende ut av.

  1962: 6 spillere scoret 4 mål i Chile

  Garrincha og Vavà (Brasil), Leonel Sanchez (Chile), Flórián Albert (Ungarn), Drazan Jerkovic (Jugoslavia) og Valentin Ivanov (Sovjet) delte tittelen.

  De to brasilianske stjernene var med på å sikre Brasil landets andre VM-tittel på rad, og de var to av mesterskapets store profiler og fotballverdens nye kjæledegger. Vava scoret mesterskapets siste mål, Garrincha ble kåret til VM`s beste.

  1966: Eusebio, Portugal 9 mål

  I VM i England viste en kommende legende fram sine egenskaper. «Den sorte perle», som ble den første med fødselsattest fra den afrikanske kontinent som vant Serievinnercupen(Champions League) da han vant med Benfica i 1962, skrev sitt navn med gullskrift i fotballhistorien i VM fire år senere. Eusebio tegnet seg 638 mål for Benfica, over et mål i snitt per kamp.

  1970: Gerd Müller, Vest-Tyskland 10 mål

  «Der Bomber» er en av tidenes største måltyver. Han tegnet seg også for fire mål på hjemmebane da tyskerne ble verdensmestere i den kommende VM. Han er mestscorende for Tyskland og for Bayern München. Müller var også toppscorer da Vest Tyskland ble Europamestere i 1972.

  1974: Grzegorz Lato, Polen 9 mål

  70-tallet var det polske landslagets store tiår og en av de største stjernene var den kommende politikeren Lato. Over et mål i snitt ble fasiten for den olympiske mesteren fra 1972, også det i Vest Tyskland. Toppscoreren var mannen bak bronsefinalens eneste mål.

  1978: Mario Kempes,  Argentina 6 mål

  Spissen med det flagrende håret ble nærmest et ikon under VM på hjemmebane. I det andre av sine tre VM gikk han til topps. Som verdensmester representerte han Rosario i hjemlandet men han ble også toppscorer to ganger i den spanske ligaen som Valencia-spiller. To scoringer i finale-triumfen over Nederland ga Kempes evig heltestatus i Argentina.

  1982: Paolo Rossi, Italia 6 mål

  Paolo Rossi nærmest skjøt Italia til VM-gull. Han scoret alle målene sine i de tre siste kampene. Tre mot Brasil i siste kamp i gruppespillet, to i semifinalen mot Polen og et i finalen. Faktisk så scoret han seks på rad før Tardelli og Altabello sikret seieren over Vest Tyskland med sine mål. På klubbnivå hadde Rossi, som gikk bort i 2020 bare 64 år gammel, sin mest meriterte tid i Juventus.

  1986: Gary Lineker, England 6 mål

  Den nå populære programlederen bekreftet sin posisjon som en eksepsjonell målscorer med toppscorertittelen, et mål foran mesterskapets store spiller Maradona. Spissen som banket inn mål for klubber som Leicester, Everton, Barcelona og Tottenham, scoret alle tre målene i siste gruppespillkamp mot Polen, i mellomrunden ble det to nye mål mot Paraguay. I den historiske kvartfinalen mot Argentina holdt ikke Linekers ene mot Maradonas to, det ene med hjelp av «Guds hånd».

  1990: Salvatore Schillaci, Italia 6 mål

  Frelserens 6 mål holdt ikke til en etterlengtet VM-tittel på hjemmebane. Han kom inn i første kamp mot Østerrike og scoret kampens eneste mål. Den Palermo-fødte spissen scoret også i semifinalen mot Argentina men Italia røk på straffespark. I bronsefinalen mot England scoret han seiersmålet på straffespark. Det bemerkelsesverdige er at det kun ble en scoring til for landslaget utover mål-bonanzaen i VM.

  1994: Oleg Salenko, Russland og Hristo Stoitchkov, Bulgaria 6 mål

  Salenko er nok en målscorer som scoret nesten alle sine landskampmål i VM. Som med Schillaci ble det kun et mål utover de seks han scorte i USA. Det bemerkelsesverdige er at han scoret fem av dem i kampen mot Kamerun, noe som ar VM-rekord. Stoichkov ledet Bulgaria til 4.plass og spissen med stor suksess i Barcelona var også landslagssjef for hjemlandet fra 2004-2007.

  1998: Davor Suker, Kroatia 6 mål

  Suker var den store spilleren da Kroatia overraskende knuste Tyskland i kvartfinalen, et ledermål av toppscoreren ga også Frankrike nerver i semifinalen men det hold ikke helt inn. Spilleren som hadde stor suksess med Real Madrid ble matchvinner i bronsefinalen.

  2002: Ronaldo, Brasil 8 mål

  Det var 40 år siden Brasil sist hadde toppscorere i et VM-sluttspill, og Ronaldo var best da han ble verdensmester for andre gang. I finalen scoret han begge målene i seieren over Tyskland og med det var Brasil mestere for 5.gang. Ronaldo har vunnet alt av kåringer og han hadde en strålende karriere i Spania og Italia.

  2006: Miroslav Klose, Tyskland 5 mål

  Født i Polen men helt i Tyskland. 137 landskamper og 71 mål gjør Klose til en av landets største. Han bøttet inn mål for Kaiserslautern, Werder Bremen, Bayern München og Lazio, og Klose har medaljer i fire VM-sluttspill med gullet i 2014 som den gjeveste. Han er tidenes mestscorende i VM-sluttspill meg 16 mål.

  2010 Fire scoret fem i Sør Afrika

  Thomas Müller Tyskland, David Villa (Spania), Wesley Sneijder (Nederland) og Diego Forlan (Uruguay) delte toppscorer-tittelen. Müller huskes for sine to scoringer da Tyskland knuste England 4-1 i sluttspillet, Sneijder ble matchvinner mot Brasil i kvartfinalen og det samme ble Villa mot Paraguay. Forlans scoring i bronsefinalen hjalp ikke Uruguay til medalje.

  2014: James Rodriguez, Colombia  6 mål

  Colombianeren, som er blitt spansk statsborger, har vunnet ligaen i Argentina, Portugal, Spania og Tyskland. Det var Gullstøvelen som førte til en overgang til Real Madrid. Begge målene i 2-0 seieren over Uruguay i 8.dels finalen skapte fotballfeber i hjemlandet, men en sen redusering i 1-2 tapet for Brasil i kvartfinalen var ikke nok.

  2018: Harry Kane, England 6 mål

  Tottenhams målmaskin kan bli den første som blir toppscorer i to VM om han følger opp suksessen fra VM i Russland. I gruppespillet scoret Kane tre mål mot Panama og i 8.delsfinalen ga han England ledelsen før Colombia utlignet. I straffekonkurransen scoret Spurs-spissen og var delaktig i at England gikk videre. I Qatar får han mulighetene igjen.

  Relaterte artikler

  Del artikkel

  spot_img

  Siste nytt

  Nyhetsbrev

  Få siste nytt rett i mailen