More

  To nordmenn på høstens lag

  Dette er en eksklusiv artikkel. Kun abonnenter har tilgang.

  Vennligst abonner for å låse opp dette innholdet.
  *Betalingskort må benyttes ved bestilling.

  Kun små dager til Premier League gjenopptas, og for å korte ned ventetiden summerer vi opp hvilke spillere som i aller størst grad har utmerket seg så langt.

  Og det ryddes altså plass til to nordmenn.

  Den ene er kaptein og toppscorer for ligalederen, mens den andre er på vei mot å smadre tidenes toppscorerrekord i Premier League. Da er det veldig enkelt å argumentere for å gjøre plass til både Martin Ødegaard og Erling Braut Haaland på høstens lag i Premier League. De to norske landslagspillerne er også store rivaler til å hente hjem sesongens Premier League-trofé, og Arsenal har sågar skaffet seg en ørliten luke i tet. Begge lag har 14 spilte kamper, og Arsenal er fem poeng foran den regjerende mesteren.

  Landslagspausen ga imidlertid dårlig nytt for The Gunners. Gabriel Jesus må under kniven med kneskade, og spissen vil bli dypt savnet. Vel har han bare scoret fem mål denne sesongen, men hans bevegelighet og arbeidsvilje er av avgjørende betydning for lagets offensiv. Arsenal tippes å hente en erstatter i januar, men inntil videre gis Eddie Nketiah muligheten i Jesus’ fravær.

  Fem utvalgte

  Høstens lag i Premier League var ikke veldig vanskelig å plukke, og det er nok heller ikke vanskelig å forstå at de elleve hentes fra bare fem klubber: Arsenal, City, Newcastle, Brighton og Manchester United. De to sistnevntes alibi heter Leandro Trossard og Lisandro Martinez, men også disse to «unntakene» kunne fort vært erstattet av spillere fra de tre i tet på tabellen.

  Granit Xhaka har slått voldsomt tilbake og levert ekstremt godt for Arsenal denne sesongen. Kan hende hadde hadde sveitseren fortjent plass på midtbanen her. Newcastle-fansen har samtidig gode argumenter om de foreslår Fabian Schär på stopperplass, eller Bruno Guimarães i midtbaneleddet.

  Jevn keeperduell

  Jordan Pickford voktet målet for England i VM, og Evertons sisteskanse leverte klart godkjent innsats i ørkenen. At Southgates valg falt på Pickford skyldes nok uansett rutinen. Nick Pope og Aaron Ramsdale har begge levert minst like god innsats i henholdsvis Newcastle og Arsenal-buret denne sesongen. Også Liverpool-keeper Alisson Becker har vært god, og ble vurdert. Pope har imidlertid både holdt nullen flest ganger, mens ingen heller har plukket færre baller ut av eget nett denne høsten. Små, men avgjørende, marginer talte i Popes favør.

  Mange kandidater

  I forsvaret var det kamp om plassene, i alle fall noen av dem. Kieran Trippier var av de aller første som ble skrevet inn i denne elleveren. Trippier har spilt Premier League-ball med både Burnley og Tottenham, mens han på sin utenlandstur plukket opp vinnermedaljer i La Liga. Det er uansett i Newcastle han har vært på sitt aller beste. 31-åringen er tydelig sjefen på St. James’ Park, og landslagsspilleren er like viktig offensivt som defensivt, og på dødballer i begge ender av banen.

  William Saliba var også et enkelt valg. Den elegante stopperens tid som leiesoldat er definitivt over. Lisandro Martinez hadde som nevnt konkurranse fra Fabian Schär, men også Gabriel Magalhães og Conor Coady er av dem som har levert varene på stopperplass. Andy Robertson skal normalt sett konkurrere med Cancelo om venstrebackplassen, men Liverpool-backen har slitt med skader og formløse lagkamerater.

  Kreativ offensiv

  Høstens lag i Tipsavisen har ikke enormt med defensive fiber i midtbaneleddet. Martinelli, Ødegaard, De Bruyne, Trossard og Almiron har alle utpreget offensiv legning. Det var imidlertid vanskelig å komme utenom noen av dem. 4-5-1 måtte velges, og det skulle gjerne vært plass til flere i denne lagdelen. Etter en tung start spilte James Maddison seg inn i diskusjonen, og også i den engelske landslagstroppen. Liverpools Thiago er uimotståelig når han er skadefri og på sitt beste, men skadene er som kjent aldri langt unna.

  Bukayo Saka var fremragende for England i VM, men har vært litt opp- og ned for Arsenal denne sesongen. Eberechi Eze og Phil Foden ryker også ut grunnet noe ustabile prestasjoner, mens det ganske sikkert hadde blitt ryddet plass til Pierre-Emile Højbjerg om høstens lag i Tipsbladet virkelig skulle ut i tellende kamp.

  De mange midtbanespillerne gjorde at det bare ble plass til én spydspiss, og da kan man naturligvis ikke velge andre enn Erling Braut Haaland. Nordmannen har vært ustoppelig, og kan tillate seg flere måltørker underveis mot mai og likevel ende opp som tidenes mestscorende i én og samme Premier League-sesong. Harry Kane hadde nok fått den andre eventuelle spissplassen, i kamp mot Aleksandar Mitrovic – som endelig har bevist at han kan score flust med mål også i den gjeveste divisjonen.

  Høstens lag (4-5-1)

  Keeper:

  Nick Pope, Newcastle

  To Nordmenn På Høstens Lag S20 21 Nick Pope Newcastle Scaled
  To Nordmenn På Høstens Lag 4

  Jevnt mellom mange på keeperplass, men Pope har ikke stått tilbake for noen. Ingen Premier League-keeper har sluppet inn færre mål enn Newcastle-keeperen, som har elleve baklengs fra 15 kamper. Eddie Howe hadde allerede en trygg sisteskanse i Martin Dubravka, men Toon-bossen angrer garantert ikke at han i sommer spanderte ti pundmillioner da han hentet Pope fra Burnley.

  HØYREBACK:

  Kieran Trippier, Newcastle

  Av mange viktige Newcastle-spillere er Trippier den aller viktigste. Sjef med stor S, og like viktig offensivt som defensivt, samtidig som han har en giftig dødballfot. Kieran Trippier var første Newcastle-kjøp under nytt eierskap, og 31-åringen er kan hende også deres beste kjøp så langt. Den offensive backen har blitt 31 år, men står atskillig mer ut i mengden nå enn han gjorde i både Burnley og Tottenham.

  MIDTSTOPPER:

  William Saliba, Arsenal

  Fikk etter mye om og men tillit i Gunners-forsvaret, og Arteta har garantert aldri angret at han satte en stopper for forsvarsspillerens lånekarusell. 21-åringen ble hentet til hovedstadsklubben allerede sommeren 2019, men har siden da vært på lån i St. Etienne, Nice og Marseille. Scoret et flott mål mot Bournemouth i august, og har for øvrig vært uten plett og lyte i det defensive arbeidet.

  MIDTSTOPPER:

  Lisandro Martinez, Manchester United

  Ble veid og funnet for liten og lett allerede før første spark på ballen, men har motbevist alle kritikere. Veldig god i spann med Varana, og har ved flere anledninger vært nødvendig ryddegutt for Maguire og Lindeløf i Varanes skadefravær. Argentineren har også vært stor bidragsyter i Uniteds oppspillsfase.  VM-finalisten blir helt avgjørende i Manchester Uniteds jakt på topp 4 og Champions League-spill.

  VENSTREBACK:

  Joao Cancelo, Manchester City

  Kan bekle de fleste posisjoner, men aller best på venstrebacken. Har noen små defensive utfordringer, men spiller i ett lag hvor han sjelden blir avslørt. Begynte som høyreback, men Pep  Guardiola så raskt at portugiseren kunne gjøre vel så god jobb på motsatt side i forsvaret. Har faktisk ikke vært opp mot sitt beste de siste månedene, noe som førte til at han faktisk også måtte slite en del benk i VM, men er likevel Premier Leagues beste venstreback.

  MIDTBANE, VENSTRE:

  Gabriel Martinelli, Arsenal

  To Nordmenn På Høstens Lag S20 21 Gabriel Martinelli Arsenal Scaled
  To Nordmenn På Høstens Lag 5

  Martinelli signerte for Arsenal som 18-åring i 2019, og etter fire scoringer fra sine første fire starter ble det klart at The Gunners hadde skaffet seg noe helt spesielt. Den brasilianske landslagsspilleren er et konstant uromoment, og alltid like hissig på mål. Suksessen, alderen og talentet har gjort at Martinelli nå står på blokka hos andre gigantklubber, og både Barcelona, Real Madrid, Juventus og Milan sies nå å ha 21-åringen i kikkerten.

  MIDTBANE, SENTRAL:

  Martin Ødegaard, Arsenal

  Arsenals lagkaptein har lenge vært av ligaens mest kreative, men nå tør Martin også gå på mål. Dette har betalt seg, når han så langt denne sesongen står med seks scoringer og er ligalederens toppscorer. Burde også stått med tosifret antall målgivende pasninger, men Gabriel Jesus og hans offensive partene har sløst med sjansene de har blitt gitt. Gjør ikke mye verbalt ut av seg som kaptein, men viser vei med sin ro, sin teknikk, sitt overblikk og nå også sine scoringer.

  MIDTBANE, SENTRAL:

  Kevin De Bruyne. Manchester City

  Enhver angrepsspillers våte drøm. Er nest sist på det meste av hva toppscorer Haaland setter i nettet, og er heller ikke fremmed for selv å gå på mål. Har bare notert tre egne scoringer så langt denne sesongen, men ni målgivende pasninger er i en egen klasse i Premier League – og faktisk allerede flere enn han leverte hele forrige sesong. Forholdsvis tidlig hjem fra VM, noe City-fansen sikkert er brukbart fornøyd med.

  MIDTBANE, SENTRAL:

  Leandro Trossard, Brighton

  Kunne spilt for alle lag, men spiller heldigvis for Brighton – der han gis tillit til å briljere som han vil. Hvor lenge han blir værende er straks mer usikkert. Har kontrakt med The Seagulls gjennom enda to overgangsvinduer, men tippes å bli hentet til større oppgaver neste sommer. Er i sin beste alder, men føler nok han må gripe muligheten om han får den nå. Chelsea, Liverpool og Newcastle er av flere som linkes til den teknisk briljante 28-åringen som også har nese for mål.  

  MIDTBANE, HØYRE:

  Miguel Almiron, Newcastle

  Den tidligere huggestabben har i høst fått en ny vår. Scorer mål for moro skyld, og er faktisk umulig å komme utenom. Scoret totalt 6 mål på sine første 74 Premier League-kamper etter å ha blitt hentet fra Atlanta, mens han nå står med 7 fra sine siste åtte kamper. Har alltid vært av de som løper mest i Newcastle-laget, men etter nå endelig også å ha funnet veien til nettmaskene har Toon-fansen for alvor trykket ham til sitt bryst.

  SPISS:

  Erling Braut Haaland, Manchester City

  To Nordmenn På Høstens Lag S20 21 Erling Braut Haaland Manchester City
  To Nordmenn På Høstens Lag 6

  Spinnville 18 scoringer fra første 13 kamper, og Haaland er naturligvis selvskreven på høstens lag. Har de beste servitørene, men spiser da også forsvarsspillere til frokost. Fortsetter han i samme stil vil ha ved sesongslutt ha nådd 52 Premier League-scoringer. Så mange vil det nok ikke bli, men rekorden på 34 (42 kamper) som innehas av Andy Cole og Alan Shearer er i akutt fare. Ved en eventuell måltørke står Julian Alvarez klar til å steppe inn, så Haaland må være på tå hev.

  Relaterte artikler

  Del artikkel

  spot_img

  Siste nytt

  Nyhetsbrev

  Få siste nytt rett i mailen