More

  Supporterklubbene i Norge: Leeds United

  Vi setter kursen mot Elland Road og Leeds United denne uken.

  Leeds
  Supporterklubbene I Norge: Leeds United 4

  Leeds’ norske supporterklubb de siste årene er en suksesshistorie. Fra Marcelo Bielsa tok over klubben i juni 2018 til han reiste seg fra den blå bøtta og forlot Elland Road i februar 2022, hadde medlemstallene i Leeds United Supporters Club of Scandinavia (LUSCOS) mer enn doblet seg fra om lag 4000 til rundt 8700 medlemmer. I dag teller medlemstallet cirka 8300, og er dermed en av de desidert største supporterklubbene i Norge. 

  Kniver med Southampton

  Leeds har lenge hatt en sterk standing her i Norge, og lederen av supporterklubben, Anders Palm, mener den store tilhengerskaren kan spores helt tilbake til glansdagene på 1970-tallet med Peter Lorimer og Billy Bremner i spissen, og frem til den elleville ferden som Marcelo Bielsa tok Leeds-fansen med på.  

  Leeds
  Supporterklubbene I Norge: Leeds United 5

  En turbulent fjorårssesong så Leeds rykke ned fra Premier League etter at Bielsa hadde tatt dem opp til det øverste selskap etter en 15 år lang ørkenvandring, men dagens manager, Daniel Farke, har tatt dem på skuddhold til nok et opprykk. Før helgens hjemmekamp mot Rotherham, ligger Leeds på tredjeplass på tabellen, ett fattig poeng bak Southampton på andreplass og direkte opprykk. Så da må vel opprykk være sesongens store mål? Vi har tatt en prat med leder av LUSCOS, Anders Palm. 

  Positiv start på 2024

  Hva synes du om Leeds’ sesong så langt, og hva er målet for i år? 

  – Målet er så klart opprykk. Så ser det ganske tøft ut med Leicester som har dratt av gårde og ser sterke ut. Southampton viser seg også å være sterke i år. Det blir en kamp om de direkte opprykksplassene. Playoff er en mulighet, men der har Leeds hatt en ganske dårlig historikk, så vi er litt bekymra for hvordan det skal gå. Men, opprykk er målet. Jeg syns sesongen så langt har vært positiv. Det var en litt treg start i august, og Leeds har slitt litt med å være effektiv med å avgjøre jevne kamper. Det har vært noen unødvendige poengtap, men så tenker jeg at det har vært veldig positivt i 2024, så det går litt opp og ned. Men vi er i en positiv trend nå, så spennende å se om vi klarer å holde den trenden fremover, sier Anders Palm til Tipsbladet. 

  Inkluderende miljø

  Leeds
  Supporterleder I Luscos, Anders Palm, Utenfor Elland Road.

  I tillegg til Bielsa, peker supporterlederen også på en rekke grep som har blitt gjort i LUSCOS for å holde trykke oppe. Medlemsmagasinet The Peacock News har blitt rustet opp, og kommer ut ikke mindre enn fem ganger i løpet av sesongen, altså rundt annenhver måned mellom august og mai. Supporterklubben er dessuten tilgjengelig på sosiale medier, og har kjøpt opp sesongbilletter på Elland Road, som gjør det enklere for supportere å komme seg på kamp. Så, hvordan er supportermiljøet i Leeds?

  – Det er veldig bra. Norge er et langstrakt land, og vi har supportere over hele landet, men faktisk med en ekstra tyngde på Vestlandet. Vi er veldig tett på hverandre og det er mange som hjelper andre, spesielt med billetter og med å komme seg til Leeds. Vi har arrangert fellesturer tre ganger i løpet av sesongen i flere år nå, og det er utsolgt hver gang. Vi har også mange som er engasjerte og trofaste supportere, så de bidrar til å skape godt miljø og inkludere andre i miljøet. Det er et inkluderende miljø, forteller Palm.

  40-årsjubileum

  Hva er ditt beste minne fra fotballtur til England?

  – Det er mange gode minner. Men det var veldig spesielt å være på stadion på siste hjemmekamp i mai 2010, da det stod om opprykk fra League One. En veldig spennende kamp, hvor Leeds fikk en mann utvist, lå under og kom tilbake og vant. Det var ett høydepunkt, og vi slo Chelsea 3-0 på Elland Road. Veldig godt minne, selv om vi rykket ned. Så kan jeg nevne første kampen til Bielsa mot Stoke i august 2018. Vi var nesten sjokkerte over hvor gode de var. Perioden under Bielsa var veldig spesiell, forteller supporterlederen.

  LUSCOS har vært i drift helt siden 1980, og feiret 40-årsjubileum i 2020. Da distribuerte supporterklubben til alle medlemmene sine en fyldig jubileumsbok som oppsummerte supporterklubben og Leeds de siste 40 årene. Til helgen venter nok en hjemmekamp på ærverdige Elland Road, når Rotherham kommer på besøk. Er du på tur til Yorkshire og trenger tips og vink, er LUSCOS’ hjemmesider vel verdt et besøk.

  Relaterte artikler

  Del artikkel

  spot_img

  Siste nytt

  Nyhetsbrev

  Få siste nytt rett i mailen