More

  SLIK ENDER ALLSVENSKAN 2023

  Dette er en eksklusiv artikkel. Kun abonnenter har tilgang.

  Vennligst abonner for å låse opp dette innholdet.
  *Betalingskort må benyttes ved bestilling.

  1. Häcken

  Historisk sett er det spinnvilt å tippe at det samme laget skal vinne den kronisk ustabile Allsvenskan to sesonger på rad. Häcken har også mistet toppscorer Alexander Jeremejeff til Panathinaikos, men man var så mye bedre enn konkurrentene i fjor at vi tror man går til topps også nå. Det til tross for at europacupkampene nå kommer inn som et forstyrrende element. Det viktigste er naturligvis at trener Per Mathias Høgmo fortsatt er på plass etter å ha blitt linket til Midtjylland. Midtbanen styres av rutinerte Mikkel Rygaard mens Even Hovland fortsatt er forsvarsklippen. I tillegg er Samuel Gustafson fortsatt her, spilleren som var best i hele Allsvenskan i 2022. Forrige uke kom også Ola Kamara på plass som offensivt alternativt og da ser dette meget lyst ut!

  2. Elfsborg

  Sveriges kjedeligste fotballklubb tar fatt på en ny sesong, og det mener vi faktisk så positivt som det kan være. Her er alt på stell og hadde man vært en tinder-annonse hadde det verken vært snakk om bar overkropp eller bilder av fjelltopper. Her er det sofaplass med gullrekken på TV, en god bok og kanskje et glass rødvin som gjelder. Sportssjefen er den samme, troppen er som alltid solid uten store endringer og treneren har nå vært i jobben i fem år. Jimmy Thelin har da også deilige arbeidsbetingelser i jobben. Borås er en liten by som er godt fornøyd med å ha et lag i Allsvenskan og klubbstyret er strålende fornøyd hver gang man slår en målsetting som alltid settes kunstig lavt. Ingen overraskelser i år heller og med litt usikkerhet rundt de større klubbene tror vi kjedelige Elfsborg klatrer helt opp på sølvplassen! Og vi kan garantere at det eventuelt ikke fører til at man tar av denne gangen heller.

  3. Hammarby

  Denne vinteren har det vært gjennomført et generasjonsskifte i Hammarby. Viktor Djukanovic (18 år fra Podgorica) og August Mikkelsen (22 år fra Tromsø) er blant nykommerne og i oppkjøringen med cup- og treningskamper har man til dels stilt med meget unge førsteellevere. Trener Martí Cifuentes får også mye skryt for hvordan han sammen med sportssjef Jesper Jansson har bygget opp dette laget og i årets sesong fremstår man som en klar medaljekandidat.

  4. Djurgården

  Slo Malmö i kvartfinalen i cupen, men det gikk så skikkelig galt både mot Lech Poznan i Europa Conference League og i semifinalen i cupen mot Häcken. Det positive er at det meldes om over 200 millioner svenske kroner i egenkapital så økonomisk sett har klubben aldri vært sterkere. Den sterke troppen har i vinter blitt kraftig forsterket. Oliver Berg fra Kalmar er en stjerne i Allsvenskan-målestokk mens stortalentet Lucas Bergvall har ankommet fra Brommapojkarna. Mjällby-duoen Jacob Bergström og Carlos Moros er også på plass og det meste tyder på at Djurgården blir å regne med helt i toppen av tabellen denne sesongen.

  5. Malmö

  Malmö er som kjent i en særklasse økonomisk i Sverige, men heldigvis er det fortsatt slik at poengene deles ut på fotballbanen og ikke på bankutskriftene. 7. plass i fjor var en gedigen nedtur og Henrik Rydström har nå fått jobben med å få storklubben tilbake til toppen. Han har en utfordrende spillestil som det erfaringsmessig tar spillerne litt tid å bli vant til. Vi tror derfor Malmö er et lag som kommer til å ta langt flere poeng på høst- enn vårsesongen i år. Den kanadiske landslagsstopperen Derek Cornelius er hentet fra Vancouver og det er dobbeltdekning på alle posisjoner på banen. I kvartfinalen i cupen ble man imidlertid feid av banen av Djurgården og vi tar en sjanse når vi setter den store gullfavoritten nede på 5. plass i vårt tabelltips.

  6. Kalmar

  Kalmar måtte se stjernespiller Oliver Berg forsvinne til Djurgården i vinter, men det ble ikke den spillerflukten man hadde forventet. De fleste av profilene er fortsatt på plass og nyansatte trener Henrik Jensen har fått en rimelig overkommelig oppgave med målsetting om å stabilisere klubben på øvre halvdel. Noen interessante nykommere er også på plass. Mileta Rajovic og Robert Rojani har slått følge med treneren fra Danmark mens Saku Ylätupa har ankommet fra GIF Sundsvall. En noe mer offensiv spillestil er varslet under den nye treneren og vi tror man innfrir greit med en fin 6. plass.

  7. AIK

  Andreas Brännström er på plass som ny AIK-trener og mye tyder på at dette blir en klassisk mellomsesong. De største talentene ble imidlertid solgt i vinter og man har en tropp der det er store forskjeller på kvaliteten innad i troppen. Stjernene er fortsatt her i form av målvakt Kristoffer Nordfeldt, Alexander Milosevic og Sotirios Papagiannopoulos i midtforsvaret, Jimmy Durmaz på midtbanen samt Viktor Fischer og John Guidetti på topp, men bak dem ser det rimelig tynt ut. Spørsmålet er også om den nevnte «gullrekken» anser en mellomsesong midt på tabellen som særlig interessant i det som var mange er innspurten av fotballkarrieren.

  8. Norrköping

  Det kan ikke være mange lag i en toppdivisjon i europeisk fotball som har en mer ubalansert tropp enn den Norrköping går til den nye sesongen med. Offensivt har man et lag som kunne utfordret om ligagull anført av superstjernen Arnor Sigurdsson. Rundt seg har han Christoffer Nyman og Laorent Shabani og offensiven er nå også styrket med lånet av Victor Lind fra Midtjylland. Midtbanen er også solid, men igjen meget offensivt anlagt. Problemet er naturligvis at man bakover på banen kvalitetsmessig har et lag som vi like gjerne kunne tippet i nedrykksstriden. Vi ser dermed for oss en fryktelig ustabil sesong der «Peking» kan både slå og tape mot alle.

  9. Värnamo

  Värnamo er ingen stor klubb i svensk målestokk, men får heftige investeringer fra millionær Bengt Liljedahl. Hans midler gjorde at man i vinter kunne gå ut å hente et såpass stort navn som Gustav Engvall fra Mechelen. Kim Hellberg ankom etter opprykket fra Superettan og 10. plassen i debutsesongen i Allsvenskan var en solid prestasjon. Toppscorer Marcus Antonsson har nå reist til Al-Adalah mens den offensive midtbanespilleren Abdussalam Magashy signerte for AIK. Det var lagets to beste offensive spillere forrige sesong, men samtidig er bredden i troppen langt bedre nå. Det kan fort gjøre utslag over en hel sesong og vi tror på et nytt flott år med 9. plass som resultat.

  10. IFK Göteborg

  Vi vet ikke hva Håkan Mild spiser til frokost, men tar gjerne to porsjoner av det samme. For IFK Göteborgs klubbsjef er som alltid deilig urealistisk i vurderingen av egen tropp. 8. plassen i høst var sånn ca. der man fortjente å ende, men trener Mikael Stahre ble likevel sparket så sent som 8. mars i år. Ny trener er ikke på plass og man går dermed til sesongstarten som et stort spørsmålstegn. Det bekymrer ikke nevnte Mild som igjen snakker om medalje som målsetting. Det er bare å ønske lykke til for den stakkaren som får trenerjobben uten oppladning sammen med spillerne og slike forventninger. Troppen er kvalitetsmessig godt plassert på nedre halvdel og blir det noe mer rot i «Blåvitt» nå så skal man ikke se helt bort ifra et nedrykk.

  11. Degerfors

  Alle skal tippe Degerfors til nedrykk denne sesongen og på forhånd ser jo det ut som et naturlig tips. Denne lille klubben har i løpet av vinteren mistet Omar Faraj og Gustaf Lagerbielke, to av lagets beste spillere. Økonomisk har man ikke mulighet til å bruke penger på å hente inn spillere, men lånemarkedet er benyttet heftig. I Sondre Rossbach på lån fra Odd har man fått på plass en bunnsolid målvakt. Fra Kroatia har Damjan Pavlovic ankommet på lån på midtbanen mens kantspiller Peter Gwargis er lånt fra Malmö. På topp kan man fort ha gjort et skikkelig kupp i Fortune Bassey fra Ferencváros. Nigerianeren er hentet på lån hele sesongen og kommer med Champions League-erfaring. Det kan godt hende vi er for optimistiske og har blitt lurt av disse fine lånene, men vi stikker ut haken og tipper Degerfors på en høytflyvende 11. plass.

  12. Mjällby

  Hele Sverige skryter voldsomt av Mjällbys sportssjef Hasse Larsson, og det er med god grunn. Hver eneste vinter får han oppgaven med å erstatte alle de beste spillerne og få på plass et lag som kan klare å holde seg i Allsvenskan. Samme jobben har blitt gjort denne vinteren. Trener Andreas Brännström reiste til AIK og Anders Torstensson tok over. Han har tidligere ledet dette laget i to perioder. Noah Persson ble solgt til Young Boys for store penger, men blir i klubben ut vårsesongen. Alexander Johansson fra Varbergs BoIS blir viktig på topp med tanke på Silas Nwankwos langtidsskade og det stilles også store forventninger til Tom Petterson og Colin Rösler som begge har ankommet fra Lillestrøm. Målsettingen er som alltid å redde plassen og det tror vi Mjällby klarer i år igjen!

  13. Sirius

  Sirius har vært stødigheten selv med 13-11-10-11-11 som sluttplassering de fem siste sesongene. Man har dermed etablert seg godt i Allsvenskan, uten å klare å ta et steg videre. Vi kan ikke se at det kommer til å endre seg stort denne sesongen. Marcus Mathisen er den eneste virkelige stjernen i troppen og han er på utgående kontrakt. Ellers er man en klubb som har levd av å selge sine største profiler. Christer Mattiasson er hentet inn som ny trener foran denne sesongen og det er mange spørsmålstegn rundt både han og styrken til de få nykommerne. Det kjennes dermed trygt å plassere Sirius i den bolken man har endt i hvert år.

  14. Brommapojkarna

  Brommapojkarna med to opprykk på rad og er dermed tilbake i Allsvenskan for første gang siden nedrykket i 2018. Den urutinerte troppen måtte naturligvis kraftig forsterkes i vinter om man skulle ha håp om å redde plassen. Viktor Agardius fra Norrköping, Ludvig Fritzson fra Östersund, André Calsir fra Silkeborg og Samuel Kroon fra Halmstad blir således viktige tilskudd til en tropp der brorparten av spillerne aldri har kjent på spill i Allsvenskan før. Man har også fått beholdt de viktigste spillerne fra høstens opprykk, men det er liten tvil om at trener Olof Mellberg er nødt til å endre kraftig på spillestilen. I Superettan styrte man kampene, i Allsvenskan blir det forsvar og kriging for poeng som gjelder.

  15. Halmstad

  Historikken er på ingen måte på Halmstads side når man nå igjen skal forsøke seg i Allsvenskan. I 2016 rykket man opp, men gikk rett ned igjen på første forsøk. Deretter ventet tre nye sesonger i Superettan før et nytt opprykk ble sikret i 2020. Igjen fulgte nedrykket på direkten i 2021 der trener Magnus Haglund forsøkte å holde plassen med en meget defensiv spillestil. Samme mann får nå sjansen igjen og det vil overraske oss stort om det ikke igjen blir snakk om kjemping og å holde nullen som fokus. Amir Al-Ammari har ankommet på lån fra IFK Göteborg der han aldri fikk det til mens Viktor Granath er den klare forsterkningen på topp. Han leverte 24 mål for Västerås i Superettan i fjor og ble suveren toppscorer.

  16. Varbergs BoIS

  Nå må det vel være på tide å få Varbergs BoIS ned en divisjon? Ikke at vi har noe mot laget naturligvis, men det begynner å bli vel kjedelig å alltid tippe laget til nedrykk for så å se at de redder plassen. Tre år på rad har det skjedd, sist gjennom nedrykkskvalifisering mot Öster i november i fjor. Oppskriften har vært enkel og greit. Trener Joakim Persson har vært i jobben siden 2018 og alltid satset på en enkel spillestil med fysisk fotball og direkte angrep. Nå tyder uttalelsene på at man ønsker å utvikle seg mot en mer spillende stil og det så på ingen måte bra ut i 0-3-tapet for AIK i cupen i starten av mars. Troppen består som alltid av hardtarbeidende og ærlige spillere som også i vinter måtte se at de største profilene tok turen til større klubber.

  Relaterte artikler

  Del artikkel

  spot_img

  Siste nytt

  Nyhetsbrev

  Få siste nytt rett i mailen