More

  Sandefjord Fotball – den lille klubben som stadig bryter barrierer

  Sandefjord Fotball er ingen stor klubb. De er Norges heislag fremfor noen, og har vekslet mellom spill i Eliteserien og OBOS-ligaen utallige ganger siden det første opprykket fra 1. divisjon i 2005. Siden har de rykket opp eller ned åtte ganger, og er nå inne i sin andre strake sesong i Eliteserien for fjerde gang i klubbens snart 23 år lange historie. 
  De blir spådd å rykke ned hver gang de stiller til start i Eliteserien. I fjor ble de utropt til seriens soleklare dumpekandidat før første avspark, men svarte med 11. plass og 35 poeng – åtte poengs klaring til Start på nedrykk. Den gang fikk trener Martí Cifuentes store deler av æren for at klubben trosset oddsen og ekspertene. Så forsvant Cifuentes. Igjen stod en ribbet Sandefjord-stall og en rykende fersk trenerduo i Hans Erik Ødegaard og Andreas Tegström – to personer som er godt forankret i klubben med historie som spillere for Sandefjord, men trenerduoer har sjeldent ført noe godt med seg. 
  Norsk sportspresse kvesset blyantene igjen, undertegnede inkludert. Denne gang var det ingenting som kunne stoppe Sandefjord fra å dundre ned til OBOS-ligaen. I intervjuet vi gjorde med klubbens daglige leder Espen Bugge Pettersen i forkant av sesongstart, uttrykte han forståelse for dommedagsprofetiene, men advarte at Sandefjord kom til å bite fra seg i år også. Det har de så til de grader gjort.
  2-0-seieren over Sarpsborg 08 lørdag kveld, markerte klubbens tredje strake seier. Vi må tilbake til sensommeren i 2017 for å finne forrige gang de klarte tre på rad i Eliteserien. Også da overlevde Sandefjord med sine 36 poeng som til slutt ga 13. plass. Årets seiersrekke på tre inneholder blant annet en fortjent 1-0-triumf mot regjerende seriemester Bodø/Glimt, som i runden før hadde slått Stabæk 4-1 og servert festfotball. Sandefjord har nå vunnet fire av sine fem siste og holdt nullen i samtlige av disse fire seirene. 
  Det er selvsagt alt for tidlig å slå fast at Sandefjord kommer til å klare seg, når de har spilt kun en tredjedel av sesongen. Men, de har vunnet halvparten av kampene sine og møtt fem av de seks øverst plasserte lagene i Eliteserien. Det eneste laget de ikke har møtt, er Kristiansund, men det er akkurat dit ferden går neste serierunde. Og ingen blir lenger overrasket om hvalfangerne får med seg noe derfra heller – det bør man i alle fall ikke bli når de allerede har slått Bodø/Glimt og Viking. De står allerede med 15 poeng, som mange trodde ville være totalen etter fullført sesong, langt mindre enn etter ti kamper. Sandefjord har ni poeng ned til tabelljumbo Brann, og bergenserne har spilt tre kamper mer. 
  Før sesongstart hadde spillselskapet Coolbet beskjedne 1,55 i odds på et Sandefjord-nedrykk. Den oddsen har nok steget betraktelig ti serierunder senere. For Sandefjord er klubben som fortsetter å trosse oddsen. Utfordringer hilses velkommen. Hans Erik Ødegaard har vist at han er langt mer enn bare faren til en av Norges mest begavete fotballspillere, og i Andreas Tegström virker Ødegaard å ha en perfekt sparringspartner. 
  Hvis Sandefjord holder dette poengsnittet oppe, vil de ende på 45 poeng, som i 2020, 2019 og 2018 ville gitt 6. plass alle tre sesongene. En slik sluttplassering er fremdeles langt over klubbens kortsiktige målsetting, men fortsetter Sandefjord Fotball å ta små, forsiktige men riktige steg fremover, er ikke en sluttplassering på øvre halvdel nødvendigvis like utopisk som for bare to måneder siden. Sandefjord fortsetter å bryte barrierer.

  Relaterte artikler

  Del artikkel

  spot_img

  Siste nytt

  Nyhetsbrev

  Få siste nytt rett i mailen