More

  Qatar åpner ballet på hjemmebane

  Dette er en eksklusiv artikkel. Kun abonnenter har tilgang.

  Vennligst abonner for å låse opp dette innholdet.
  *Betalingskort må benyttes ved bestilling.

  Det er vertsnasjonen som sparker i gang mesterskapet mot Ecuador, før de to andre lagene i pulje Senegal og Nederland møtes dagen etter. Nesten uten utakk har arrangørlandet alltid gjort det godt, det kan selvfølgelig også Quatar gjøre men at de skal gå veldig langt er det vel få om noen som tror på. Dette er vel pulja med en soleklar favoritt.

  I VM sammenheng er Nederland nesten laget, de har begeistret med flott fotball, store profiler og de har hevdet seg med å ta seg til tre finaler, men alle har endt med tap. Om dette VM blir mesterskapet hvor «Oranje» endelig skal gå helt til topps er det vel ikke så mange som tror, men det er flere som kan vinne og Nederland kan være en av dem.

  I gruppe med Norge i kvalifiseringen

  Nederland som åpnet kvalifiseringen med å tape for Tyrkia, gikk deretter gjennom gruppespillet uten flere tap. Kampene mot Norge endte 1-1 på Ullevaal mens hjemmekampen ble vunnet 2-0 etter sene mål av Bergwijn og Depay. Forøvrig så scoret jo Haaland ledermålet på Ullevaal mens Klaassen utlignet. Memphis Depay var toppscorer totalt sett i kvalifiseringen med 12 mål, og den målformen kan nok nederlendere trenge i Qatar. I tillegg var han nest sist på 6 scoringer så Barcelona-spissens betydning for det offensiv spillet er det vel ingen tvil om. I de bakre rekker styrer kaptein Virgil van Dijk og Liverpool-stopperen på sitt beste er ypperste verdensklasse. Hans vinnerinstinkt og lederegenskap kan være avgjørende for Nederlands eventuelle suksess. Det svakeste punktet i troppen er utvilsomt keeperne, alle tre spiller i den hjemlige ligaen. Feyenoord-keeper Bijlow er nok førstevalget på tross av skade denne høsten.

  Louis van Gaal med noen overraskelser

  Det vakte litt oppsikt da troppen ble offentliggjort at det ikke var plass til keeper Jasper Cillessen, Bayern Münchens midtbanespiller Ryan Gravenberch, Newcastle-profil Sven Botman og Ajax-duoen Brian Brobbey og Devyne Rensch. Samtidig så ble det plass til to debutanter i høyreback Jeremie Frimpong fra Bayer Leverkusen og den 19 år gamle offensive spilleren Xavi Simons fra PSV Eindhoven. Ikke mange landslagstrenere er like meriterte som van Gal, dette er tredje gangen han er trener for landet sitt som akkurat nå er nr.8 på FIFA-rankingen, 2000-2002 og 2012-2014 er de to andre periodene. Med klubber som Ajax, Barcelona, Bayern München og Manchester United på sin CV så snakker vi om en ringrev av dimensjoner. Det nyter garantert landslaget til treskolandet godt av. De lever garantert opp til favorittstempelet i gruppe A, men hvor lenge de «lever» i mesterskapet er et åpent spørsmål. Uansett så har man lov til å håpe og kvalitetene er der for et langt opphold ved Persiabukta.

  ≪Strong≫Qatar Åpner Ballet På Hjemmebane≪/Strong≫ S9 Memphis Depay Nederland 1 Scaled
  Qatar åpner ballet på hjemmebane 2

  Qatar med spansk inspirasjon.

  Spanjolen Félix Sánchez har ansvaret for VM-debutanten. Etter å ha jobbet i akademiet til Barcelona har han siden 2006 jobbet med fotballen i vertsnasjonen. Fra 2013 til 2017 hadde han med suksess ansvar for aldersbestemte landslag, før han altså overtok A-landslaget med et mål for øye å gjøre det best mulig i eget VM. Kontinuitet på trenersiden er noe Qatar, som er nr. 50 på FIFA-rankingen, kan nyte godt av og den langsiktige jobbingen kan gi resultater. I 2019 viste laget styrke da de gikk i helt til topps i Asian Cup (tilsvarende vårt EM), et mesterskap hvor jeg så flere kamper live og hvor jeg ble imponert av nivået. Angrepsspilleren Akram Afif som ble kåret til Årets Spiller i landet i 2019 og 2020 er en av nøkkelspillerne. Kaptein Hassan AL-Haydos(36) har spilt 169 landskamper, og Abdelkarim Hassan har 135, så rutine er det nok av. Alle spillerne representerer klubber i Qatar og i motsetning til tidligere utgaver er de aller fleste født i landet de representerer.

  Ecuador med tre Brighton-spillere i troppen

  Jeremy Sarmiento har spilte på aldersbestemte landslag for England før han valgte land nummer 44 på FIFA-rankingen, Ecuador, i fjor. Kantspilleren er en av fire med røtter i landet i Sør Amerika i Premier League klubben, tre av dem skal til Quatar, Moisés Caicedo som er på utlån i Belgia og venstrebacken Pervis Estupinan er de to andre. Bayer Leverkusens midtsopper Piero Hincapiè er en viktige brikke og den rutinerte offensive Fenerbache-spilleren Enner Valencia har dratt på seg landslagstrøya 74 ganger. Argentineren Gustavo Alfaro(60) overtok landslaget i 2020 etter å ha vunnet både serie og cup med Boca Juniors i hjemlandet. Det blir en tøff kamp med Senegal om plassen bak Nederland i gruppa.

  Senegal kan overraske igjen

  De regjerende afrikanske mesterne, som er nummer 18 på FIFA-rankingen, har en landslagssjef som vet alt om det å overraske i VM. I 2002 var Alliou Cissé kaptein da de sensasjonelt slo regjerende verdensmester Frankrike i åpningskampen og deretter gikk hele veien til kvartfinalen. Senegal kan overraske igjen, men det er et stort spørsmål om Sadio Mane blir helt kvitt skaden han sliter med, Bayern München spilleren er tatt ut i troppen og en eventuell suksess for afrikanerne vil avhenge om han kan bidra på det nivået vi vet han har. Kaptein Kalidou Koulibaly leder et spennende lag hvor enkelte spillere har ekstreme kvaliteter, hvor lenge Chelseas-spilleren og hans lagkamerater blir i Qatar blir spennende å se, men se opp for «The Lions of Teranga».

  Relaterte artikler

  Del artikkel

  spot_img

  Siste nytt

  Nyhetsbrev

  Få siste nytt rett i mailen