More

  Notts County på vei tilbake

  Notts County Football Club ble stiftet i 1862 og er verdens eldste profesjonelle fotballklubb, en av tolv som startet The Football League i 1888. Statusen som verdens eldste Football League-klubb mistet klubben da de rykket ned til National League (Non League) for første gang i klubbens historie i 2018/19-sesongen. Klubben spiller sine hjemmekamper på Meadow Lane, som har vært deres arena siden 1910. Laget kommer fra Nottingham og banen ligger kun et steinkast fra byrivalen Nottingham Forest, kun med elva Trent i mellom.
  Neste sesong håper man igjen å kunne måle krefter i League Two, men først må man gjennom knallhard play off. 
  Svart og hvit
  Notts County spiller i sine kjente sorte og hvite drakter og har klengenavnet «The Magpies» (skjærene), som de fleste nok assosierer med Newcastle United. Bakgrunnen for klengenavnet skal være at det fra gammelt av alltid dukket opp skjærer på tribunetaket under kamp.
  Juventus spiller som kjent i sorte og hvite drakter. Fra gammelt av hadde den italienske klubben rosa drakter. De ble inspirert av Nottingham Forest sine drakter og bestilte disse. Ved en feil fikk de tilsendt Notts Countys drakter, så derfor spiller i dag Juventus i like drakter som Notts County. Som takk inviterte Juventus Notts County til å spille åpningskampen på deres nye stadion i 2011, som endte 1-1 etter scoring av måljegeren Lee Hughes.
  Sesongen etter hedret Notts County Juventus ved å ha rosa drakter som sin tredjedrakt.
  Begynte i 1990
  For Roger Tufta sin del begynte han å holde med Notts County i 1990.
  – Mange spør, hvorfor det? Ja man kan undres over valget i dag når en ser hvor de står, men jeg angrer ikke et sekund på valget selv om klubben i dag befinner seg i Non League.
  Som tolvåring fant Roger ut at han ville starte en supporterklubb.

  – Helt tilfeldig havnet valget på Notts. På den tiden hadde ikke folk internett, så for å skaffe meg informasjon abonnerte jeg både på Nottingham Evening Post og programmet for klubbens hjemmekamper. Medlemsblad produserte jeg fire ganger i året og jeg hadde en avtale med lokalavisen i Rosendal hvor jeg vokste opp, om å få trykke opp medlemsbladet.
  På det meste hadde supporterklubben rundt 85 medlemmer, fra hele Skandinavia. Danmark var godt representert.
  – Etter noen år måtte jeg dessverre legge ned supporterklubben på grunn av skolegang. I dag er det dessverre ingen som driver denne, men jeg håper at den kommer tilbake en dag. 
  Tufta har god dialog med flere Notts County-supportere i Robin Hood-byen.
  – For å få enda bedre dialog opprettet jeg en egen Facebook-side for Notts- supportere. Denne ble kalt «Norwegian Magpies» og en egenprodusert logo var på sin plass.  Logoen ble også laget og satt på hjemmedrakten.
  Klubbhistorie
  – Ved besøk på Meadow Lane er det en selvfølge å hilse på klubbhistoriens store legender, Jimmy Sirrel og Jack Wheeler, som fikk sine egne statuer for sine fremragende prestasjoner og som førte Notts County opp til øverste divisjon i 1981. Fansen betalte mer enn 100.000 pund for at statuene skulle bli en realitet. 
  – Er man skikkelig Notts supporter, er det på sin plass med egen Notts-logo på bilen. Min gode venn og Notts-fan, Pål Fregstad, bestilte like godt Notts-skilt på bilen. Logoen i bakkant av bilen er ikke av den enkleste versjonen, den er nemlig håndmalt. Her er alt gjort skikkelig til fingerspissene. Pål driver eget firma og har ved flere anledninger tatt med sine ansatte over til Nottingham for å se favorittlaget. Her er firmaet hans Egge Import AS, nå endret til Nordic Supply Partner AS, vært matchsponsor (kampprogram). Som sponsor får en selvsagt VIP-plass med omvisning før kamp, middag og ikke minst sitte i juryen og bestemme hvem som skal kåres til «Man Of The Match». Selve overrekkelsen til spilleren som blir kåret er det Fregstad som står for.
  På bilde er Fregstad sammen med tidligere landslagsspiller og Manchester United-spiller, Alan Smith, da han stakk innom VIP-rommet for å hilse på kampens matchsponsor mot Northampton i 2015/16-sesongen.

  Mange nedturer
  Notts County var et kjent lag da de begynte oppbygningen på 70-tallet.
  I 1970 var laget på bunnivå i det engelske divisjonssystemet med klubblegenden Sirrel som manager. I 1981 kunne klubben feire opprykk til øverste divisjon for første gang siden 1926.
  Nedturene fortsatte i årene etter og klubben slet økonomisk.
  Neil Warnock ble hentet inn som manager i 1989 og på fantastisk vis klarte han å styre gamleklubben opp til øverste divisjon igjen etter å ha slått Brighton 3-1 i Play-Off-finalen. Klubben rykket dessverre ned igjen med fire poengs margin etter én sesong på øverste nivå. Hadde klubben klart å holde seg, ville de vært med på første Premier League-sesongen, som selvsagt ville gitt klubben skikkelig økonomisk Boost. Klubben investerte både med nytt stadion og investeringer på banen, uten at det hjalp noe særlig.
  Etter nedrykket i 1991 og frem til 2009 har det nesten bare vært nedturer for Notts-fansen. Klubben rykket ned fra øverste og ned til League Two.
  Så, i 2009 kom redningen, trodde fansen.
  I 2009 var 60 prosent av klubben eid av fansen. Selskapet Oadbank Investments overtok klubben og lovte store investeringer og løfte om at klubben skulle bli et Premier League-lag innen fem år. Bak investeringsselskapet sto rike familier, blant annet kongefamilien i Qatar. Den svenske manager-legenden Sven-Gøran Eriksson ble hentet inn og spillere som Sol Campbell og Kasper Schmeichel ble hentet til Meadow Lane med store lønninger. 
  Etter hvert viste det seg at Mundo Finance, som var et datterselskap til Qadbak Investments, ikke hadde milliarder på konto likevel og alt falt i grus like fort som det kom. Eriksson forlot klubben i februar 2010 og klubben var nok en gang på vei mot konkurs. Schmeichel ble ut sesongen, som likevel endte godt for Notts-fansen med opprykk til League One.
  Etter flere år med elendig styring og flere nye eiere skjedde den største katastrofen i klubbens historie i 2018/19-sesongen da de røk ut av ligasystemet. Eier og lokal forretningsmann, Alan Hardy, kjøpte klubben i 2017 og hadde ambisjoner om å gjøre klubben til «Best In Town». Kevin Nolan ble hentet inn som manager og rykket nesten opp igjen samme år, men røk mot Coventry i Play Off-semifinalen. Nolan fyken etter få kamper i sesongen 2018/19, og eier Hardy begynte å miste grepet. Ryktene sier at Hardy skulle ha kontroll på alt og la seg opp i hvordan ting skulle være på treningsfeltet. Hardy var opptatt av å ha dialog med supporterne og Twitret daglig med de. Dette skled fullstendig ut da han begynte å la de dårlige resultatene gå utover fansen og snakket nedlatende om spillerne om de hadde gjort en dårlig kamp. Kanskje ikke så rart at det gikk som det gikk?
  Hva nå, Notts?
  Hardy solgte klubben til det danske brødreparet Alexander og Christoffer Reedtz i juli 2019. De står bak selskapet Football Radar, som analyserer det meste innen fotballen. Spillere blir hentet ut i fra statistikk og prestasjoner. Brentford kjører samme filosofi og har gjort en god figur så langt på dette, så spørs det da om dette også vil fungere i Notts County. Reedtz-brødrene har så langt hentet flere spillere med suksess, både fra lavere divisjoner og utlandet, så vil tiden vise om dette er nøkkelen til suksess over tid. Brødrene har gitt klar beskjed om at de er komme inn i klubben for å få klubben oppover i ligasystemet, men at dette vil ta tid.
  Da Reedtz-brødrene overtok styringen av klubben var Notts County et hårstrå unna å gå under. Eier Hardy gikk flere ganger ut i media og fortalte at klubben var nært oppkjøp, men ingenting skjedde. Supporterne begynte å miste troen, men så kom danskene på banen og overtagelsen ble gjort.
  Manager Neil Ardley ble ansatt som manager etter at Hardy hadde sparket flere managere på kort tid. Dessverre klarte ikke Ardley å holde klubben i ligasystemet og nedrykk til Non League ble en brutal realitet. Første sesongen endte med Play Off-finale mot Harrogate, der det ble et surt 3-1-tap.
  Denne sesongen var målet direkte opprykk, førsteplass. Kun ett lag rykker direkte opp. Koronapandemi, ingen tilskuere, utsatte kamper og mange skadde spillere grunnet tøft ligaprogram har vært sesongens melodi. Dette har først til mange ujevne resultater. Eierne var ikke fornøyd med dette og sparket Ardley i mars. Inn kom tidligere Viking- og Østersund-trener Ian Burchnall, som regnes å være blant de mest spennende unge trenerne i fotballen. Han tok med seg assistent Maurice Ross, som også har erfaring fra Norge. Trenerduoen ble fort til en, da Ross fikk sparken tidlig i mai på grunn av rasistiske utspill mot en eller flere spillere.
  – Etter Ross sin avgang har Notts virkelig fått opp dampen og kjemper om å klare opprykk via Play Off, sier Tufta.
  Meritter
  FA-cup; Vinner 1894, finalist 1891
  Anglo-Italian cup; Vinner 1995, finalist i 1994
  Beste ligaresultat; nummer tre i 1. divisjon 1890-91 og 1900-01
  Ligacup: 5. runde i 1964, 1973 og 1976
  Siste opprykk: Fra League Two i 2009/10-sesongen
  Kjente spillere
  Tommy Lawton, Tony Hateley, Don Masson, Craig Short, Mark Draper, Tommy Johnson, Steve Finnan, Sol Campbell, Alan Smith og Roy Carroll.
  Aston Villas Jack Grealish var på lån i 2013/14-sesongen, en avgjørende faktor for at laget holdt seg i divisjonen. Celtics Callum McGregor var også på lån den sesongen.

  Relaterte artikler

  Del artikkel

  spot_img

  Siste nytt

  Nyhetsbrev

  Få siste nytt rett i mailen