More

  Marerittstart 

  Dette er en eksklusiv artikkel. Kun abonnenter har tilgang.

  Vennligst abonner for å låse opp dette innholdet.
  *Betalingskort må benyttes ved bestilling.

  Norge kom svært skjevt ut i EM-kvalifiseringen. Nå venter en av Europas aller heteste stjernespillere. 

  Spania valset over Norge fra første sekund, og så ut som de hadde tenkt å forsøke å spille nordmennene ut av eget målområde og opp på tribunen. De var heller ikke langt fra å lykkes, men da Dani Olmo satte inn Spanias ledermål, snudde kampen totalt karakter. Norge kom mer og mer med i oppgjøret, og da de endelig skjønte at dette ikke var det samme Spania som vant tre mesterskap mellom 2008 og 2012, turte man endelig å gå for poeng i Spania. 

  Tungt å omstille 
  Men, det var for lite, for sent. Spania endte opp som suverene 3-0-seierherrer, og Luís de la Fuente fikk den drømmestarten han ønsket seg som spansk landslagssjef. For Ståle Solbakken var det en marerittåpning på EM-kvalifiseringen, selv om det tross alt ikke er i Spania EM-billetten skal hentes, og særlig ikke uten Erling Braut Haaland. Det er derimot kamper som i tirsdagens oppgjør mot Georgia at poengene virkelig står på spill, og det er ikke lenger noen selvfølge at Norge skal slå nasjonen som ligger som nummer 78 på FIFA-rankingen.  

  Årsaken til det heter Khvicha Kvaratskhelia. 22-åringen ankom Napoli fra Dinamo Batumi for vekslepenger før denne sesongen. På rekordtid har angrepsspilleren etablert seg som en av Europas aller beste fotballspillere, og sammen med Victor Osimhen er han den store stjernen på et Napoli-lag, som er i ferd med å gjenreise seg som en av kontinentets storhetstider, akkurat som i Diego Maradona sine glansdager. Derfor går også Kvaratskhelia under kallenavnet “Kvaradona”, og er mannen Norge for all del må stoppe om det skal bli tre poeng i Tblisi i kveld.  
   
  – Vi har en tung jobb foran oss med å løfte oss før møtet med Georgia, men det er en jobb vi er nødt til å klare, bemerket Ståle Solbakken overfor fotballforbundets hjemmesider etter det tunge tapet i Spania. 

  Vinn eller forsvinn 
  Norge var altså fullt på høyde med spanjolene etter noen voldsomme åpningsminutter, og bør ha gode muligheter til tre poeng mot Georgia, til tross for at Kvaratskhelia altså står på motsatt side. Bortsett fra han, er det tross alt ikke altfor mange husvarme navn i den georgianske landslagstroppen. Valencia-keeper Giorgi Mamardashvili bør være kjent for de fleste, men etter de to er det langt mellom stjernenavnene. Midtbanespillerne Zuriko Davitashvili og Giorgi Aburjania spiller for henholdsvis Bordeaux og Gil Vicente i Frankrike og Portugal, men det er også stort sett det.  

  “Kvaradona” er selvsagt den store mannen å se opp for. 22-åringen har scoret syv mål på sine ni siste landskamper, og gikk målløs av banen i bare én gang i det forre Nations League-gruppespillet. Georgia slo også Sverige 2-0 hjemme i VM-kvalifiseringen for halvannet år siden, så dette er på ingen måte en nasjon å ta lett på, til tross for en beskjeden plass på FIFA-rankingen. Selv om dette bare er kamp to i Norge sin EM-kvalifisering, er det allerede nå vinn eller forsvinn. Kampen om EM-billetten kan nesten være over, før den i det hele tatt har begynt. Mye står på spill i Bakumi i kveld.

  Relaterte artikler

  Del artikkel

  spot_img

  Siste nytt

  Nyhetsbrev

  Få siste nytt rett i mailen