More

  Ligacupfinale: Chelsea – Liverpool

  Det dukes for kamp om sesongens første trofé, og for tredje gang i historien er det Chelsea og Liverpool som møtes til ligacupfinale. Chelsea vant, og Jose Mourinho løftet sin første pokal som Chelsea-manager, da det endte 3-2 etter ekstraomganger i finalen på Millenium Stadium i Wales i 2005. Liverpool fikk sin revansj i 2022, da det etter målløse 120 minutter endte med seier i straffesparkkonkurranse på Wembley. Dette var Liverpools niende pokal fra ligacupen, flest av alle. Chelsea har selv løftet trofeet fem ganger, sist i 2015.

  Håp om bedre tider

  Chelsea har stjålet overskrifter siden eierskiftet på Stamford Bridge, men da av uønskede årsaker. Fokuset har vært på klubbens formidable pengebruk, og påfølgende elendige resultater. Mauricio Pochettino ble hentet inn for å skape orden i rekkene, men det har vært vanskelig å se den helt store utviklingen under argentinerens ledelse. Mens Liverpool, Arsenal og Manchester City har skapt etterlengtet spenning rundt hvem som løfter Premier League-trofeet, har Chelsea gjennom hele sesongen vaket rundt midten av tabellen. Den siste ukens seier mot Palace og poengdeling mot Manchester City har gitt lett bris i seilene, men Chelsea er fortsatt bare nummer 10 på tabellen.

  Ligacupfinale
  Ligacupfinale: Ben Chilwell, Chelsea

  En pokal fra Wembley kan imidlertid være startskuddet for bedre tider, og Chelsea gis da også brukbare muligheter til å vinne søndagens finale. Pochettinos menn har tross alt vært best mot de beste denne sesongen. Begge Premier League-kampene mot Manchester City endte uavgjort, Tottenham er slått, mens det er tatt poeng mot både Liverpool og Arsenal. Ben Chilwell er av dem som håper trenden fortsetter i søndagens finale.

  -Jeg har spilt tre hjemlige finaler siden jeg ankom denne klubben, og alle tre er tapt. Det er drømmen om trofeer som fra ung alder driver deg fremover, og håpet er at vi denne gang skal lykkes. Det vil være en stor boost for hele spillergruppen, sier Chelsea-backen til engelsk presse.

  Pochettinos første

  Ligacupfinale: Chelsea – Liverpool Mauricio Pochettino Liverpool
  Ligacupfinale: Mauricio Pochettino Har Fortsatt Ingen Trofeer Fra Engelsk Fotball

  Mauricio Pochettino fikk atskillig anerkjennelse for jobben han gjorde med Tottenham, men trofeene uteble. Finalen mot nettopp Liverpool i Champions League, og den tapte ligacupfinalen mot Chelsea i 2015 var det nærmeste han kom. Det var da heller ikke (den manglende) pokalsamlingen som gjorde at han ble hentet til Chelsea. Heller var det hans evne til å bygge et lag, gjerne ved hjelp av unge spillere på vei opp- og frem. Mens han i Tottenham skapte plattform for atskillige spillere, er det foreløpig langt mellom eksemplene på det samme i Chelsea. Et første trofé i England vil imidlertid gi både han, og Chelsea-spillerne, et etterlengtet løft.

  Skadeskutt finale

  Ligacupfinale: Chelsea – Liverpool Romeo Lavia Liverpool
  Ligacupfinale: Romeo Lavia Er Av De Mange Fraværende På Wembley Søndag

  Det er fokus på de mange skadene Klopp- og Liverpool har blitt rammet av de siste ukene, og situasjonen er ikke veldig annerledes i Chelsea. Stallen i hovedstadsklubben er bred, men Pochettino har siden ankomst fortsatt ikke kunne stille med alle sine beste i én og samme kamp. I søndagens finale er Reece James, Benoit Badiashile, Wesley Fofana, Romeo Lavia og Marc Cucurella av spillerne han må klare seg uten. Førstekeeper Robert Sanchez står klar til å gjøre comeback etter sitt skadefravær, mens også Thiago Silva kan bli klar, men fortsatt er det altså et stykke frem til tomt behandlingsrom.

  God generalprøve

  Chelsea imponerte i sin generalprøve mot Manchester City, og etter en skuffende førsteomgang leverte også Liverpool varene da de onsdag inviterte Luton til kamp om viktige Premier League-poeng på Anfield. Luton gikk i strupen på hjemmelaget fra start, og tok med seg en ikke helt ufortjent ledelse til pause. Etter hvilen var det imidlertid et atskillig mer aggressivt hjemmelag som kom på banen, og det endte til slutt med fortjent 4-1-seier – og påfølgende luke i tet på Premier League-tabellen.

  Ungt og lovende

  De mange skadeproblemene gjorde at Klopp mot Luton måtte grave dypt i rekkene for å kunne fylle innbytterbenken. Startelleveren hadde en gjennomsnittsalder på 25 år og 68 dager, klubbens yngste ellever siden 2018.

  På benken satt fem spillere 19 år eller yngre, inkludert den 16-årige midtbanespilleren Trey Nyoni. 18-årige Jayden Danns fikk sin debut, og var sågar involvert i Harvey Elliotts 4-1-scoring. Elliot er selv bare 20 år, men spilte onsdag allerede sin kamp nummer 100 for Liverpool. Jarell Quansah (21) har denne sesongen tatt steget frem til å bli en pålitelig midtstopper som uten betenkningstid kan brukes selv i de største kampene, mens Conor Bradley (20) i Trent Alexander-Arnolds skadefravær på rekordtid har blitt et klart foretrukket førstevalg på høyrebacken. 

  Liverpool
  God Som Gull: Conor Bradley Er Sesongens Stjerneskudd, Men Flere Banker På Døra Til Liverpools Førstelag

  -De mange skadene har gitt oss utfordringer, men samtidig gitt oss muligheten til å gi ungdommen sjansen. Og de har alle gjort en fantastisk jobb. Det er en fryd å se hvordan det gror, sier Klopp.

  Flere tar ansvar

  Mo Salah har i seks strake sesonger vært Liverpools mestscorende spiller, og egypteren har stø kurs mot samme utmerkelse også denne sesongen. Klubben har imidlertid bevist at de nå også har offensive alternativer som kan klare seg uten egypteren. Liverpool er første klubb i Europas fem største ligaer som denne sesongen kan vise til fem spillere med minst ti scoringer i alle turneringer.

  Premier League
  Måljegere: Luis Diaz Er Av Dem Som Har Bidratt Med Tosifret Antall Scoringer

  Salah står med 19, til tross for skader og opphold i afrikamesterskapet. Diogo Jota har også vært skadet, men bokførte 14 fulltreffere før han forrige uke forlot banen på båre etter ny kneskade. Darwin Nunez står med 13 scoringer, mens Cody Gakpo og Luis Diaz etter hver sin fulltreffer onsdag, står med henholdsvis 11 og 10 scoringer.

  Den store forskjellen

  Nettopp utvalget av offensive spillere med målteft er nok hva som i størst grad skiller søndagens to finalister, da i tillegg til ungdommer som har tatt steget opp fra egen stall. Cole Palmer har stått frem som Chelseas beste spiller, og er også den som har bokført flest scoringer denne sesongen. Den tidligere Manchester City-angriperen står med tolv fulltreffere i alle turneringer, fem av dem på straffe. Ingen andre Chelsea-spillere har nådd tosifret. I Premier League står Chelsea med ett plussmål fra 25 kamper, mens Liverpool til sammenlikning har 38 plussmål å vise til.

  Diogo Jota
  Månedens Beste_Diogo Jota Ble Kpret Til Månedens Spiller, Men Søndag Må Liverpool Klare Seg Uten Portugiseren

  I kamp mellom Chelsea og Liverpool kan uansett én scoring være mer enn nok. Før Liverpool slo Chelsea 4-1 på Anfield januar, var det notert totalt to scoringer fra siste fem innbyrdes oppgjør. Publikum på Wembley håper på både sjansebonanza og bedre uttelling søndag, men det gjenstår å se hvor mange av Liverpools potensielle målscorere som blir å se på landslagsarenaen. Jota er uaktuell, mens både Salah, Nunez og Dominik Szoboszlai hangler, og måtte stå over mot Luton.  Trent Alexander-Arnold, Joel Matip, Alisson Becker, Thiago og Curtis Jones er av de øvrige som må gjøre som oss andre: se ligacupfinalen fra tribune eller tv-stol.

  Chelsea – Liverpool

  Wembley Stadium, søndag 16.00 på Viaplay
  Odds fra Norsk Tipping: 2,85 – 3,65 – 2,25
  Tips: U

  Chelsea står i fare for å bli historiske, med første klubb som taper seks strake FA- eller ligacupfinaler. Hovedstadsklubben kom til kort i FA-cupen i 2020, 2021 og 2022, og ligacupen i 2019 og 2022. På den annen side blir Raheem Sterling den tolvte spilleren som har spilt fem ligacupfinaler, og Sterling har vunnet alle sine fire foregående. Chelsea har vunnet fire av syv ligacupoppgjør mot Liverpool.

  Liverpool har vist form, og topper Premier League-tabellen selv etter at både Manchester City og Arsenal vant som bestilt lørdag. Skadene er imidlertid kime til stor bekymring før deres 14. ligacupfinale. De røde har sluppet inn ett mål i alle sesongens ligacupkamper, mot Leicester (3-1), Bournemouth (2-1), West Ham (5-1), og Fulham (2-1 og 1-1).

  Relaterte artikler

  Del artikkel

  spot_img

  Siste nytt

  Nyhetsbrev

  Få siste nytt rett i mailen