More

  Landslaget: Strålende start

  Denne skribenten har hatt for vane å la superlativene flyte fritt når det skal skrives om landslaget. Den urokkelige troen på at herrenes landslag endelig har hatt noe på gang og på vei til et mesterskap, har flyttet seg over til håp, som har gått over til skuffelse og fortvilelse. Slik har historien rundt det norske landslaget vært helt siden den siste gruppespillkampen mot Slovenia i EM 2000; skuffelse og fortvilelse.
  Nations League er ikke EM eller VM, la oss få det unna med en gang. Enn så lenge står lite annet enn et høyere seedingnummer i EM-kvalifiseringen på spill, men det er noe. Og noe er så uendelig mye mer enn betydningsløse privatlandskamper. Tellende landskamper har veldig mye mer verdi, og det er bare å se på reaksjonene fra Sverige etter Norges seier i går for å få et lite inntrykk av det.
  Norge startet Nations League-gruppespillet med de desidert vanskeligste bortekampene mot Serbia og Sverige. Vi står med seks poeng. Ståle Solbakkens mannskap har ikke vært strålende i 180 minutter, men Norge har vært gode i mange nok av dem til å stå igjen med full pott. Slik har det ikke alltid vært med det norske landslaget. Martin Ødegaard uttaler til VG i dag at han aldri har opplevd et bedre norsk landslag og at han og resten av gjengen så definitivt har noe stort på gang. Det er lett å tro på landslagskapteinen vår.
  Det er “bare” nummer 19 og 25 på FIFA-rankingen vi har slått, men Sverige og Serbia hadde tapt bare tre tellende hjemmekamper til sammen over 90 minutter før de møtte en rød, norsk vegg. Fellesnevneren for begge disse seirene heter Erling Braut Haaland.
  Den kommende Manchester City-stjernen scoret alle målene for Norge mot Serbia og Sverige, og at “Brauten” endelig har tatt med seg scoringsformen fra klubblaget til landslaget er vanvittig gode nyheter for Ståle Solbakken og resten av oss som er glad i det norske landslaget. TV2s Øyvind Alsaker overdrev ikke da han på lufta sa at Norge har en sjanse mot hvem som helst så lenge vi har Haaland på banen.
  At vi har en av verdens beste spisser på vårt lag gjør ikke Norge automatisk til EM-favoritter, så langt der ifra. La oss begynne aller først med å i det hele tatt kvalifisere oss til EM. Norge har vært sulteforet på et mesterskap siden 2000, og det å komme seg til Tyskland i 2024 vil være stort nok – uansett hvor mange nasjoner som skal samme veien. Men, at vi har Haaland på laget gir oss i det minste sjansen til å drømme om avansement fra et eventuelt gruppespill, og derfra og ut er alt mulig.
  Fremdeles er det en lang vei å gå. Det er lett å spore av etter en så flott start på Nations League, men fotball er ferskvare. Triumfene mot Serbia og Sverige vil fort bli glemt dersom det blir fiasko mot Slovenia på torsdag. Og kampen mot slovenerne kan bli avgjort mellom stengene. Der Slovenia har en av verdens aller beste målvakter i Jan Oblak, stiller Norge med Ørjan Håskjold Nyland, som kommer fra 11 kamper for Bournemouth og Reading i den nylig avsluttede sesongen.
  Nyland har på ingen måte gjort seg bort hittil i dette Nations League-gruppespillet. 31-åringen var bunnsolid mot Serbia, og kunne intet gjøre med Anthony Elangas redusering på Friends Arena. Men, keeperplassen er et problem for Norge etter at Rune Almenning Jarstein har vært ute med langvarig sykdom. Leeds-keeper Kristoffer Klaesson synes å være den fremtidige burvokteren til Norge, men den tidligere Vålerenga-keeperen er bare 21 år og andrevalget på klubblaget bak Illan Meslier, til tross for at også han bare er 22 år gammel.
  Det verste er unnagjort i dette Nations League-gruppespillet. Hvis de seks poengene fra de to første kampene blir fulgt opp med i hvert fall fire i de to neste mot Slovenia og Sverige, skal det mye til for at ikke Norge står igjen til topps når gruppespillet skal avsluttes i september. Det er langt frem dit, men denne første uken i juni har så definitivt vært oppløftende. Det er lov å håpe på mer. Kanskje til og med tro på mer. Erling Braut Haaland er den største stjernen av dem alle, men resten viser tydelige tegn på fremgang. Først og fremst Leo Østigaard, som over natten har blitt omdøpt til Norges Fabio Cannavaro. Det norske herrelandslaget virker å bli stadig mer komplett. Det lover godt for fremtiden.

  Relaterte artikler

  Del artikkel

  spot_img

  Siste nytt

  Nyhetsbrev

  Få siste nytt rett i mailen